Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Τοποθέτηση Αθανασίας Λιάρτση-Σταυροπούλου επί της λογοδοσίας των πεπραγμένων του Δημάρχου Παιονίας για το έτος 2011

Αναντίρρητα κάθε είδους απολογισμός ή έκθεση πεπραγμένων που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία δημοτών και εκπροσώπων φορέων, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για πολιτικές αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους, μετακύλιση ευθυνών ένθεν κακείθεν, προσωπικές ομολογίες, ενδεχομένως προσωπικές προβολές με εύκολο στόχο τον εντυπωσιασμό. Σήμερα όμως, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι σημερινές συνθήκες με το μνημόνιο, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τη δυστοκία στις εισπράξεις, και την εφαρμογή του νόμου του Καλλικράτη, απόλυτα συγκρίσιμα μεγέθη δεν μπορούμε να έχουμε, και αυτό γιατί προσπαθούμε να συγκρίνουμε ποσά- οικονομικά μεγέθη του Δήμου Παιονίας, με τα αντίστοιχα των πρώην Καποδιστριακών Δήμων. Αυτά τα απόλυτα και συγκρίσιμα μεγέθη θα τα έχουμε όταν θα συγκρίνουμε τα πεπραγμένα του έτους 2012 με το 2011.
Παρόλα αυτά θα μου επιτρέψετε να κάνω ορισμένες επισημάνσεις που αφορούν την οικονομική λειτουργία του Δήμου με βάση τους πίνακες που μας έχετε παραθέσει.
Καλό και σώφρων θα ήταν κ. Δήμαρχε να είσαστε περισσότερο μετριοπαθής στη λογοδοσία σας. Και τούτο γιατί σε ότι αφορά τα έσοδα, και ιδιαίτερα τα έκτακτα έσοδα, ο Δήμος Παιονίας παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στις επιχορηγήσεις από επενδύσεις και επιχορηγήσεις από θεσμοθετημένους πόρους για επενδυτικές δαπάνες.
Εδώ ναι μεν η Πολιτεία δε δίνει πλουσιοπάροχα ποσά για επενδύσεις , και εσείς όμως μάλλον δεν έχετε πιέσει πολύ προς την κατεύθυνση αυτή την κεντρική εξουσία.
Για τα έσοδα από ΠΟΕ ( προηγούμενες χρήσεις οικονομικών ετών) εδώ, διαπιστώνουμε αδυναμία είσπραξής τους από τους ανάλογους οικονομικούς μηχανισμούς του Δήμου και πιστεύουμε ότι πρέπει να ρίξετε μεγαλύτερο βάρος στο ζήτημα αυτό. Θέλω δε να ρωτήσω αν έχουν βεβαιωθεί όλες αυτές οι οφειλές στην αρμόδια ΔΟΥ, και αν όχι τι σκέπτεστε να κάνετε σχετικά.
Εισπράξεις υπέρ δημοσίου είναι τα έσοδα που ότι εισπράττεται αποδίδεται καθολικά στο δημόσιο, άρα το ποσοστό αύξησης 43% δεν νομίζω ότι πρέπει να επηρεάζει το σύνολο. Και αν το αφαιρέσουμε τότε θα έχουμε ως σύνολο μεταβολή – 14% υστέρηση στα έσοδα για το 2011 σε σχέση με το 2010.Έχετε – 14% υστέρηση στα έσοδα παρόλο που αυξήσατε και τα δημοτικά τέλη.
Σχετικά τα έξοδα έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:Ενώ έγιναν, λόγω μνημονίου, περικοπές στη μισθοδοσία των εργαζομένων και συνταξιοδοτήθηκαν κάποιοι υπάλληλοι εσείς παρουσιάζετε αύξηση των εξόδων μισθοδοσίας άρα προσλάβατε πολλούς συμβασιούχους και κατ’ επέκταση αυξήθηκαν και τα έξοδα για ασφαλιστικές εισφορές.
Επί πλέον, έχετε αύξηση στα έξοδα για τηλεπικοινωνίες κατά 37%. Χρειάζεται περισσότερος έλεγχος. Και σε μια εποχή που υπάρχουν τα φαξ και τα mail, νομίζουμε ότι η μείωση των εξόδων αυτών είναι εύκολη και επιβεβλημένη. Διερωτώμεθα, δικαίως λοιπόν γιατί εμφανίζεται τόσο μεγάλη η αύξηση στα έξοδα μεταφορών.
Αναφορικά με τις δημοτικές επιχορηγήσεις, έχει μια λογική βάση η περικοπή επιχορήγησης ή επιδότησης σε συλλόγους και σε φορείς.
Τελικά όμως έτσι όπως είναι οι σημερινές συνθήκες απόλυτα συγκρίσιμα μεγέθη δεν μπορούμε να έχουμε και αυτό γιατί προσπαθούμε να συγκρίνουμε ποσά του Δήμου Παιονίας με τα αντίστοιχα των πρώην Καποδιστριακών Δήμων. Με δεδομένο ότι κάθε δήμος παρακολουθούσε σε διαφορετικό κωδικό κάποιες δαπάνες, απόλυτα συγκρίσιμα μεγέθη θα έχουμε όταν θα συγκρίνουμε το 2011 με το 2012 του Δήμου Παιονίας.
Ας μη λησμονούμε όμως κ. Δήμαρχε ότι στην γενικότερη οικονομική κατάσταση που ζούμε προχωράτε σε μείωση δαπανών εξ ανάγκης του μνημονίου, εφαρμογής του Νόμου του Καλλικράτη και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που ζούμε.
Καλό θα είναι κ. Δήμαρχε να είσαστε πιο μετρημένος στην λογοδοσία σας. Και επιτρέψτε μου να πω περιορίσετε λίγο την αυτοπροβολή σας για την μείωση των δαπανών του Δήμου. Εξ ανάγκης κάνατε ότι κάνατε. Είχατε υποχρέωση να κάνετε τις παρεμβάσεις που κάνατε, όπως παρεμβάσεις για την μεταφορά μαθητών, για το Νοσοκομείο, το ΙΚΑ, τα στρατόπεδα τα μεταλλεία, επισκευές στους δρόμους, σε κτήρια του Δήμου, σε πλατείες, κ.λ.π.
Και επίσης έχετε υποχρέωση να συνεχίσετε τη σφικτή διαχείριση. Θα πρέπει να επιλέγετε πάντα ως στρατηγική σας επιλογή τη συνέχιση της Σπαρτιάτικης οικονομικής διαχείρισης, εκεί όπου επιβάλλεται στο Δήμο μας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία όσο γίνεται, καλύτερων προοπτικών ανάπτυξης για το Δήμο και καλύτερης εξυπηρέτησης για τους δημότες.
Και προς Θεού μην επιλέξετε κάποια στιγμή τον εύκολο δρόμο του δανεισμού για αποπληρωμή τρεχουσών και παλαιών οφειλών, μεταφέροντας το πρόβλημα στα επόμενα χρόνια και τις επόμενες γενεές, γιατί το οικοδόμημα που λέγεται Δήμος ΠΑΙΟΝΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΈΞΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΊ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ.
Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες και πρέπει να κάνουμε και την υπέρβασή μας, να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και τους παλαιούς τρόπους σκέψης και λειτουργίας που είχαμε, γιατί αυτό απαιτεί η ανάπτυξη του Δήμου μας, και ιδιαίτερα η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας, και θα πρέπει κάποιες φορές να κινηθούμε συμπολίτευση και αντιπολίτευση αμυντικά αγωνιστικά και κάποιες φορές και ενωμένοι.
Εμείς αυτό το έχουμε αποδείξει πολλές φορές μέχρι σήμερα.
Εξάλλου έχουμε πρόσφατο παράδειγμα την κεντρική εξουσία.
Γιατί τα προβλήματα είναι κοινά για όλους μας και ο τόπος μας ανήκει σε όλους μας. Τέλος κύριε Δήμαρχε να μη ξεχνάμε το εξής: άλλο παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής από αυτονόητη υποχρέωση, άλλο παρεμβάσεις αυτοπροβάλλοντας εαυτούς μας, και άλλο παρεμβάσεις υπερβάλλοντας εαυτούς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.