Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς και το 1ο γυμνάσιο Κιλκίς σας προσκαλούν σε μια βραδιά – αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου, μαθητές της Γ’ ταάξης του 1ου γυμνασίου Κιλκίς ετοίμασαν ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του ποιητή και το παρουσιάζουν στο κοινό.
Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 08:30 το απόγευμα, στο χώρο της Βιβλιοθήκης.
Τηλέφωνο Βιβλιοθήκης: 2341076338 (Πληροφορίες: Ιορδάνης Ανθυμίδης), Εmail: vivlkilk@sch.gr, Ιστοσελίδα: www.infolibraries.gr/kilkis
Βιογραφικό Ο Νικηφόρος Βρεττάκος γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Κροκεές της Λακωνίας. Από το 1942 ως το 1944 συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, οργανώθηκε στο Ε.Α.Μ. και γράφτηκε στο Κ.Κ.Ε. Η πρώτη εμφάνιση του Νικηφόρου Βρεττάκου στο χώρο της λογοτεχνίας πραγματοποιήθηκε το 1929 Ως το 1940 εξέδωσε έξι συλλογές, τις οποίες συγκέντρωσε στον τόμο "Γκριμάτσες του ανθρώπου". Ακολούθησαν πολλές ποιητικές συλλογές ως το 1951 (χρονιά θεωρούμενη ως δεύτερο ορόσημο στην καλλιτεχνική του πορεία. Ακολούθησε η τρίτη και ωριμότερη περίοδος της δημιουργίας του. Σημειώνονται τα έργα του "Στον Ρόμπερτ Όπενχάιμερ" (1954), "Το βάθος του κόσμου" (1961), "Ο διακεκριμένος πλανήτης" (1983), "Συνάντηση με τη θάλασσα" (1991). Ασχολήθηκε επίσης με την πεζογραφία , την κριτική (το 1960 εξέδωσε τη μελέτη "Νίκος Καζαντζάκης. Η αγωνία του και το έργο του") και τη δημοσιογραφία. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και υπήρξε 4 φορές υποψήφιος για νόμπελ λογοτεχνίας. Πέθανε το 1991. Το Αρχείο του έχει δωρηθεί και σώζεται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.