Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Επισκόπηση του γερμανικού τύπου: «Μαμά, αν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ θα σε σκοτώσω!»

Πήγή: Deutsche Welle
Οι ελληνικές κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης. Οι σχολιαστές κάνουν λόγο για κλίμα αντίδρασης, αλλά και φόβου για οικονομική κατάρρευση.
Λίγες μέρες πριν από τις μοιραίες, όπως χαρακτηρίστηκαν, εκλογές στην Ελλάδα, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κάνει λόγο για «εκλογές της οργής και του φόβου» εκτιμώντας ότι «οι Έλληνες αποφασίζουν την Κυριακή για ένα νέο κοινοβούλιο, μαζί με αυτό όμως και για το μέλλον τους στην ευρωζώνη». Ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Ελλάδα σχολιάζει ότι η εικόνα εγκατάλειψης στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού συμβολίζει το μαρασμό της χώρας.


Ο αρθρογράφος σημειώνει: «Η εικόνα σε άλλα μέρη δεν είναι καλύτερη. Μετά τη διάλυση της Βουλής στα μέσα Απριλίου η χώρα έχει παραλύσει πολιτικά». Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμά ότι από τη μία πλευρά διεκδικεί με επιτυχία τις ψήφους διαμαρτυρίας των πολιτών, από την άλλη όμως πολλοί Έλληνες έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν με την πολιτική αντιπαράθεσης έναντι της ΕΕ, θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. «Αυτό θα μπορούσε να σημάνει χρεοκοπία» λέει ο σχολιαστής και συμπληρώνει: «Αν οι προηγούμενες εκλογές ήταν ακόμη εκλογές τις οργής, αυτές θα γίνουν για πολλούς Έλληνες μία ψηφοφορία φόβου: Του φόβου της κατάρρευσης».
H Handelsblatt υπογραμμίζει ότι ο φόβος της δραχμής έχει μειώσει δραματικά τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών σημειώνοντας ότι «όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο μεγαλώνει η νευρικότητα. Κάποιες μέρες αποσύρονται έως και 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εσωτερική πληροφόρηση. Μία νίκη των αριστερών ριζοσπαστών στις εκλογές, θα μπορούσε να προκαλέσει φαινόμενα μαζικών αναλήψεων, με την εφημερίδα Καθημερινή να ανησυχεί ήδη για μία ‘μαύρη Δευτέρα’».

Αναποφασιστικότητα, απογοήτευση, οργήΣτο ρυθμό των ελληνικών εκλογών η Welt του Βερολίνου προσπαθεί να αποτυπώσει τις διαθέσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων λίγες μέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, καταγράφοντας απόψεις διαφορετικών ψηφοφόρων. «Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους» γράφει η εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν ξέρουν ακόμη ποιο κόμμα να ψηφίσουν. «Η αμηχανία των ψηφοφόρων πηγάζει από αμφιβολία και αυτή η αμφιβολία οδηγεί σε συναισθηματικά ξεσπάσματα», εξομολογείται μία συνταξιούχος και αποκαλύπτει: «Η κόρη μου είπε: ‘Μαμά, μην τολμήσεις να ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ, αλλιώς θα σε σκοτώσω! Πρέπει να ψηφίσεις τον Τσίπρα, καν’ το για τα παιδιά σου’»
Η Welt σημειώνει ότι δεν είναι δεν είναι μόνο οι φοβισμένοι και απελπισμένοι αυτοί που αγνοούν τι θα ψηφίσουν, αλλά και μία φιλοδυτική νέα ελίτ, όπως λέει, που ψάχνει νέες πολιτικές επιλογές. Κλείνοντας, η εφημερίδα αναφέρει και την περίπτωση των Ελλήνων που δε μετανιώνουν για την ψήφο του στις εκλογές του Μαΐου και θα την επαναλάβουν. «Θα ξαναψηφίσω Χρυσή Αυγή. Η κοινωνία μας έχει καταρρεύσει (…) Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή» λέει ένας 25χρονος σερβιτόρος. «Πρέπει να απαλλαγούμε από το σύστημα στο οποίο κυβερνούν μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το αλλάξει αυτό» θεωρεί ένας 34χρονος ντι-τζέι. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα είδος νέου ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα δημοσίων υπαλλήλων που θέλει να χαρίσει λεφτά, με τη διαφορά ότι το ΠΑΣΟΚ τα είχε (…)» εκτιμά ένας 30χρονος γυμναστής, ψηφοφόρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».
Σχολιάζοντας την δεινή οικονομική συγκυρία στην ευρωζώνη η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επιλέγει τον τίτλο «Η Lehman της Ευρώπης». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί χρειάζονται ένα σοκ για να βγάλουν την ευρωζώνη από την κρίση και υπογραμμίζει: «Ο χρόνος για τακτικισμούς τελειώνει. Η Ευρώπη στέκει προ της απόφασης: να μείνει ενωμένη ή να κατάρρευση. Όποιος θέλει να κρατήσει το κοινό νόμισμα πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει και κοινή ευθύνη απέναντι στους κινδύνους. Δεν χρειάζεται να εισαχθούν άμεσα τα ευρωομόλογα. Ένα κοινό ταμείο εξόφλησης χρέους θα βοηθούσε επαρκώς ώστε να σταθεροποιηθεί βραχυπρόθεσμα η κατάσταση. (…) Οι (σ.σ. πολιτικές) ελίτ της Ευρώπης χρειάζονται ίσως το δικό τους σοκ τύπου Lehman για να τολμήσουν να λάβουν μεγάλες αποφάσεις. (…) Η στιγμή μίας ευρωπαϊκής Lehman θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά: με μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» καταλήγει ο σχολιαστής.

Το πλάνο του Α. ΤσίπραΤέλος, στη γερμανική έκδοση των Financial Times φιλοξενείται σχόλιο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο εξαγγέλλει ότι, αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, επιθυμεί να μεταρρυθμίσει τη χώρα διατηρώντας την στο ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει o ΣΥΡΙΖΑ «είναι το μόνο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα σήμερα που μπορεί να παράσχει οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στην χώρα μας. Η σταθεροποίηση της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα θα ωφελήσει την Ευρωζώνη σε μια κρίσιμη καμπή στην εξέλιξη του ενιαίου νομίσματος. Αν δεν αλλάξουμε την πορεία μας, η απειλή της εξόδου από το ευρώ, που είναι αποτέλεσμα της λιτότητας, θα είναι ακόμη πιο βέβαιη». Αναφερόμενος στο μνημόνιο εκτιμά: «Οι Έλληνες θέλουν να αντικαταστήσουν το αποτυχημένο παλιό μνημόνιο (όπως υπεγράφη τον Μάρτιο με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) με ένα ‘εθνικό σχέδιο ανοικοδόμησης και ανάπτυξης’. Αυτό είναι αναγκαίο τόσο για να αποσοβηθεί η ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας όσο και για να διασωθεί το ενιαίο νόμισμα».

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.