Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Σαμαράς εναντίον Τσίπρα για την Εθνική Άμυνα. Τι υποστηρίζουν τα δύο κόμματα που διεκδικούν εξουσία

Το “ντέρμπι” των εκλογών της 17ης Ιουνίου,έχει νέο “παίκτη”.Από τη κλασική αναμέτρηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ,περάσαμε στην εποχή της μάχης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Τι υποστηρίζουν τα δύο κόμματα για την Εθνική Άμυνα; Η ΝΔ στο πρόγραμμά της επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην Εθνική Άμυνα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται και με θέματα εξωτερικής πολιτικής.


Τα “φάουλ” των δύο;Η ΝΔ δεν δεσμεύεται σε κάποιο σημείο των θέσεών της ξεκάθαρα ότι θα καταργήσει μέτρα που έθιξαν τους μισθούς και τις συντάξεις εν ενεργεία και αποστράτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για “διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με Ισραήλ”, κάτι που προβληματίζει τους στρατιωτικούς.
Ποιες είναι οι θέσεις των δύο “μονομάχων” σε κάποια βασικά θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους των ΕΔ

ΤΟ “ΔΟΓΜΑ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ•Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας εισάγει μια νέα αντίληψη για την Εθνική Άμυνα, που συνδυάζει το συνταγματικό της ρόλο ως θεματοφύλακα της εθνικής μας ασφάλειας και το ρόλο της ως οχήματος ανάπτυξης και εξωστρέφειας της χώρας. Αναγνωρίζει τις σημερινές συνθήκες ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, τις διαμορφούμενες γεωστρατηγικές συμμαχίες, τις ραγδαία εξελισσόμενες τεχνολογίες, την ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση της χώρας μας, την πολιτική συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς Οργανισμούς καθώς και την εμπειρία από το παρελθόν.
•Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, δεν θα αποτελέσει πρόσχημα για τη μείωση της αποτρεπτικής ικανότητας και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αντίθετα γίνεται αφορμή για την ανασυγκρότησή τους με προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα.
ΣΥΡΙΖΑ
•Η εσωτερική ανασυγκρότηση και η αναγέννηση της χώρας μας συνδέεται αδιάρρηκτα και με την διεκδίκηση μιας νέας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής στη βάση μιας νέας εθνικής στρατηγικής. . Μια στρατηγική που προάγει τις αδιαπραγμάτευτες αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ελευθερίας. και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
•Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταθέτει τη δική του εναλλακτική πρόταση για την εξωτερική πολιτική, η οποία έχει μονίμως ανοιχτό ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, την πατριδοκαπηλία. Εμπνέεται από τις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξαρτήτως θρησκεύματος, φυλής και εθνικής καταγωγής, της ισότιμης διεθνούς συνεργασίας, της διεθνούς αλληλεγγύης.

“ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟΙ”ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ•Μελετούμε τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, απαρτιζόμενο από κορυφαίους Ανώτατους Επιτελείς και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες και ειδικούς επιστήμονες. Το Συμβούλιο θα είναι το κατεξοχήν συμβουλευτικό όργανο «χειρισμού κρίσεων».
ΣΥΡΙΖΑ•Προτείνουμε μια νέα πολυδιάστατη ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, απαλλαγμένη από τον -ατλαντισμό, με ανάπτυξη σχέσεων ισότιμης συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, όπως και με τη Ρωσία, αλλά και με χώρες εκτός της Ευρώπης (Κίνα, Ινδία, Λατ. Αμερική). Πολιτική συνολικής αναβάθμισης της διεθνούς της θέσης, με τον ελληνικό λαό σε εγρήγορση και με την ενεργητική συμβολή του απόδημου ελληνισμού.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
•Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την κατοχύρωση του δικαιώματος της κατά προτεραιότητα τοποθέτησης στην περιοχή προτίμησης και συνυπηρέτησης συζύγων. Επανεξέταση θεμάτων αποζημίωσης των υπαλλήλων.
•Αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη και στις οικογένειές τους. Δημιουργία ενιαίου και ευέλικτου δικτύου νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ιατρείων των Ενόπλων Δυνάμεων ή συμβεβλημένων με αυτές, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών των Μονάδων σε όλη την επικράτεια και υπό όλες τις συνθήκες.
•Η Νέα Δημοκρατία θα άρει τον άδικο ηλικιακό «ρατσισμό» των Ελλήνων Αποστράτων Αξιωματικών, που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ και δεσμεύεται να αποκαταστήσει το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΣΥΡΙΖΑ•Ανατροπή των αντι μνημονιακών νομών που εξαθλίωσαν κοινωνικά, οικονομικά, συνταξιοδοτικά τους εν-ενεργεια και τους απόστρατους
•Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ιεραρχία, τις προαγωγές, τις τοποθετήσεις και τις μεταθέσεις με αντικειμενικά κριτήρια και αξιολόγηση
•Την αναδιοργάνωση των οικοδομικών οργανισμών με σκοπό την ταχεία επίλυση του ζητήματος της στέγασης του προσωπικού
•Την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού των Ε.Δ. με αναθεώρηση του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, ώστε η αρμοδιότητα των Στρατοδικείων να περιορίζεται σε αμιγώς στρατιωτικά αδικήματα
•Δημοκρατική αναθεώρηση του συστήματος διοικητικών ποινών

ΘΗΤΕΙΑ-ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΙ-ΕΠΟΠΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
•Διατήρηση του θεσμού της στρατιωτικής θητείας και ενίσχυση της απόδοσης των κλάσεων, λαμβανομένου υπόψη του δημογραφικού προβλήματος και των σημερινών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Επιπλέον, ανοίγουμε το διάλογο και μελετούμε το θέμα της εθελοντικής κατάταξης γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις ως στρατεύσιμων.
•Χορήγηση κινήτρων για την εκπλήρωση της θητείας πριν την ένταξη στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
•Διατήρηση και αναβάθμιση του θεσμού των ΕΠΟΠ, ο οποίος συνεισφέρει θετικά τόσο στη στελέχωση όσο και στην ποιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τροποποιούμε το νομοθετικό πλαίσιο των ΕΠΟΠ ώστε, υπό προϋποθέσεις, να επιτρέπονται οι μετατάξεις από συγκεκριμένη ηλικία και άνω.
ΣΥΡΙΖΑ•Αλλαγή του νομικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των Ε.Δ. ώστε τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των στρατευμένων και των υπόχρεων στράτευσης να εναρμονιστούν με τις επιταγές του Συντάγματος και τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη και της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
•Αναμόρφωση του μοντέλου λειτουργίας των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), τροποποίηση του νόμου 3883/2010. Στόχος μας η αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης και η διασύνδεση με άλλα Ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού, χωρίς να καταλύεται ο στρατιωτικός χαρακτήρας των Σχολών.
•Όλες οι Σχολές θα ενταχθούν σε Ενιαίο Κύκλο Σπουδών στο Λύκειο, δηλαδή, κοινή κατεύθυνση όλων των Στρατιωτικών Σχολών ή άλλων Σχολών «ένστολης καριέρας» (Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό), ώστε να είναι ενσυνείδητη η επιλογή των μαθητών – υποψηφίων φοιτητών.
•Τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου (άρθρο 4 του Ν3187/03) με στόχο να είναι σε θέση τα ΑΣΕΙ να χορηγούν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών σε γνωστικές κατευθύνσεις που τα Πανεπιστήμια δεν χορηγούν. Επόμενος στόχος είναι να διακριθούν στο διεθνή εκπαιδευτικό ανταγωνισμό για την προσέλκυση και ξένων σπουδαστών.
•Χαρακτηρισμός της ΑΔΙΣΠΟ και της ΣΕΘΑ ως Ανώτατων Μεταπτυχιακών Εκπαιδευτικών Κέντρων, μετά την αναβάθμισή τους με αναγνώριση των επιστημονικών τους τίτλων ως μεταπτυχιακών και με υποχρεωτική φοίτηση όλων όσων επιθυμούν προαγωγή στις ανώτατες βαθμίδες. Ενσωμάτωση και αντιστοίχηση των πτυχίων των παραγωγικών σχολών στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που έχει θεσμοθετήσει το Υπουργείο Παιδείας.
ΣΥΡΙΖΑ
•Την επανεξέταση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και του πλαισίου λειτουργίας των στρατιωτικών σχολών όλων των βαθμίδων, ώστε να διασφαλίζεται η προσαρμογή στα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα και ο συνδυασμός της άρτιας στρατιωτικής εκπαίδευσης με την εκπαίδευση σε ακαδημαϊκά γνωστικά αντικείμενα απαραίτητα για την εκπλήρωση της αποστολής των στελεχών των ΕΔ, αλλά και ο εκδημοκρατισμός και η κατάργηση στρατοκρατικών καταλοίπων στις σχολές.

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
•Στο σημερινό ασταθές και ρευστό διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον η άμυνα, η ασφάλεια και η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας αποτελούν στρατηγικές επιδιώξεις για τη σύγχρονη Ελλάδα. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας εισάγει μια νέα αντίληψη για την Εθνική Άμυνα, που συνδυάζει το συνταγματικό της ρόλο ως θεματοφύλακα της εθνικής μας ασφάλειας και το ρόλο της ως οχήματος ανάπτυξης και εξωστρέφειας της χώρας. Αναγνωρίζει τις σημερινές συνθήκες ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, τις διαμορφούμενες γεωστρατηγικές συμμαχίες, τις ραγδαία εξελισσόμενες τεχνολογίες, την ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση της χώρας μας, την πολιτική συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς Οργανισμούς καθώς και την εμπειρία από το παρελθόν.
•Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, δεν θα αποτελέσει πρόσχημα για τη μείωση της αποτρεπτικής ικανότητας και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αντίθετα γίνεται αφορμή για την ανασυγκρότησή τους με προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα.
ΣΥΡΙΖΑ•“Εξοπλιστικό μορατόριουμ” με τη Τουρκία
•Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Η Τουρκία επιδιώκει την ανάδειξή της σε ηγεμονική δύναμη στην περιοχή, ανταγωνιζόμενη το Ισραήλ Οι εντάσεις και η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι καθημερινές και συνεχείς.
•Η σταθερή θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ. είναι ότι η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην ανακήρυξη ΑΟΖ και στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για την κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού και την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ χρειάζεται να αρχίσουν οι αναγκαίες διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες.
•Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας στην εξωτερική πολιτική είναι η επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα. Για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις.

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΝΕΑ ΔΟΜΗΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
•Αναδιοργάνωση της δομής και των οργανογραμμάτων του Υπουργείου, των Επιτελείων και των Μονάδων, ώστε να είναι εναρμονισμένα με τη διεθνή πρακτική, τις νέες τεχνολογίες και την αποκτηθείσα εμπειρία. Έμφαση δίνεται στη διαλειτουργικότητα και στη διακλαδικότητα, η οποία ως πολλαπλασιαστής ισχύος προσδίδει ώθηση στις επιχειρησιακές μας δυνατότητες.
•Μείωση στρατιωτικών σχηματισμών και μονάδων που δεν κρίνονται απαραίτητες, κατάργηση παλαιών και μη χρήσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, η δημιουργία μικρών ευέλικτων και αποτελεσματικών Δυνάμεων και εξέλιξη των κέντρων εκπαίδευσης προς την παροχή διακλαδικής και συνδυασμένης εκπαίδευσης. Όλες οι παραπάνω αλλαγές θα βασίζονται σε στοιχειοθετημένες επιχειρησιακές μελέτες. Η Νέα Δημοκρατία θα επανεξετάσει αποφάσεις επί της οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που ελήφθησαν με μη επιχειρησιακά κριτήρια.
•Ορθολογικός προγραμματισμός για την απομάκρυνση των μη απαραίτητων στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της νέας δομής και σε συνεργασία με την Πολιτεία και τις τοπικές κοινωνίες.
ΣΥΡΙΖΑ•Οργανωτική ανασυγκρότηση με ενίσχυση της διακλαδικότητας σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, τον δραστικό περιορισμό των μη επιχειρησιακών μονάδων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, όπως και τη μείωση περιττών λειτουργικών δαπανών που δεν σχετίζονται με μισθούς προσωπικού


1 σχόλιο:

  1. τοσο ζορι να παρουν το τιμονι της χωρας και με αδεια ταμεια μπραβο τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.