Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ανοιχτή Συζήτηση για τη Βιολογική γεωργία: Τα καινοτόμα προϊόντα - οι νέες καλλιέργειες και οι προοπτικές

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012 και ώρα 19:00 στο Επιμελητήριο των Σερρών με τίτλο: "Ανοιχτή Συζήτηση για τη Βιολογική γεωργία: Τα καινοτόμα προϊόντα - οι νέες καλλιέργειες και οι προοπτικές".  Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων, κ. Αθανάσιος Κουκάκης. Ο κ. Κουκάκης παρουσίασε το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων, τονίζοντας τον ρόλο της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης, καθώς επίσης και τα οφέλη των επιχειρήσεων από τη συλλογικότητα και την κοινή προσπάθεια και κάλεσε τις εταιρείες να δώσουν το παρών στην προσπάθεια του Δικτύου. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Γιάννης Κίρπιτσας, Γ. Γραμματέας του Επιμελητηρίου των Σερρών και Οικονομικός Επόπτης του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων, ο οποίος αναφέρθηκε στο στόχο και στο περιεχόμενο της εκδήλωσης, αλλά και στη συνεργασία των δυο φορέων.
Ο πρώτος εισηγητής της εκδήλωσης, κ. Χαρίσης Αργυρόπουλος, Πρόεδρος του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ και Βιοκαλλιεργητής, αφού παρουσίασε τις καλλιέργειες της στέβιας και του ιπποφαούς. Ο κ. Αργυρόπουλος επεσήμανε ότι καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεταποιητική μονάδα για τη στέβια, όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με την καλλιέργειά της, θα πρέπει να έχουν κάνει σχετική έρευνα για τους τρόπους διακίνησής της και τα κανάλια πώλησής της. Όσον αφορά στο ιπποφαές, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μετασυλλεκτική του διαχείριση, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος.
Ο Δρ. Αθανάσιος Γκέρτσης, Καθηγητής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, αναφέρθηκε στην καλλιέργεια του Goji Berry, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη ολοκληρωμένη εικόνα για την καλλιέργειά του στην Ελλάδα, ότι η διαδικασία συλλογής του είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι «είναι αδύνατο να ανταγωνισθεί, με βάση το κόστος εργασίας, τις εισαγόμενες ποσότητες από την Κίνα». Επιπλέον, ο Δρ. Γκέρτσης, θέλοντας να τοποθετηθεί γύρω από τη διατροφική αξία του Goji Berry, παρουσίασε μελέτες που καταδεικνύουν ότι «ο καρπός του γκότζι δε φαίνεται να προσφέρει επιπρόσθετα οφέλη στην υγεία και στη θρέψη, σε σχέση με παρόμοια μούρα».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Πάγκαλος Καζάκης, Πρόεδρος της Καζάκης ΕΠΕ, ο οποίος παρουσίασε την εταιρεία του και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθειά του να δικτυωθεί στις αγορές. Ο κ. Καζάκης έκανε λόγο για το ρόλο της έρευνας και της τεχνογνωσίας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, συμπληρώνοντας ότι η εταιρεία του έχει επενδύσει αρκετά χρήματα σε αυτό. Ο κ. Νίκος Καρακουζίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, τόνισε την άμεση στήριξη που χρειάζεται η βιολογική γεωργία και τη δημιουργία περισσότερων αγορών για τους βιοκαλλιεργητές.
Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών νομού Σερρών, με τη σειρά του, επεσήμανε την ανάγκη για την πώληση των βιολογικών προϊόντων απευθείας από τους βιοκαλλιεργητές στους καταναλωτές και τη δημιουργία μιας βιολογικής λαϊκής αγοράς στην πόλη των Σερρών, η οποία αποδεικνύεται τόσο από τα αιτήματα των καταναλωτών, όσο και από το σημαντικό ποσοστό που κατέχουν οι βιοκαλλιεργητές του νομού Σερρών στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, παρουσίασε τις δραστηριότητες της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών νομού Σερρών, η οποία έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκδηλώσεις και εκθέσεις και είναι αρκετά ανεπτυγμένη στο κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Ο κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης, Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών δήλωσε ότι «είναι πρωτοφανές να καθορίζεται το επάγγελμα από το ύψος και το είδος των εισοδημάτων. Είναι απαράδεκτο να καθορίζεται ο επαγγελματίας αγρότης κυρίως από το αν το 35% των συνολικών του εισοδημάτων είναι από αγροτικές πηγές» και να γίνεται κάποιος αγρότης με μια απλή δήλωση και ότι «Αγρότης δε σημαίνει παραγωγός. Αγρότης είναι τρόπος ζωής».
Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ακολούθησε συζήτηση υπό το συντονισμό του κ. Χρήστου Μουρτζιόπουλου, Διευθυντή Ποιότητας της Μπάρμπα-Στάθης ΑΕ. Έγινε εκτενής συζήτηση στο κατά πόσο οι έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να αναζητούν νέες καλλιέργειες ή να επικεντρωθούν στις τοπικές ποικιλίες με στόχο την παραγωγή ποιοτικά ανώτερων ελληνικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας. Συμπερασματικά, αναφέρθηκε ότι ορισμένες νέες καλλιέργειες έχουν προοπτικές, μόνο αν γίνουν συντονισμένα και δομημένα βήματα για την ανάπτυξή τους, καθώς σήμερα η ελληνική αγορά δεν είναι έτοιμη να τις δεχθεί ούτε σε επίπεδο παραγωγής, αλλά ούτε και σε επίπεδο μεταποίησης και ότι το κομμάτι της εμπορίας και διακίνησής τους θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί εκ των προτέρων. Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα οφέλη και στα πλεονεκτήματα της ομαδικής συνεργασίας και του συνεργατισμού, καθώς είναι ο μόνος δρόμος για να αναπτυχθούν οι παραγωγοί και οι εταιρείες και να γίνουν ανταγωνιστικοί για να απευθυνθούν και σε νέες αγορές.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια υλοποίησης του έργου “Development of a common branding scheme for the promotion of organic local products of the cross border region – Bio-Brand” που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.