Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Σχεδόν ήττα...

Πηγή: Deutsche Welle
H ευρωζώνη συμφώνησε εν τέλει σε χαλάρωση των προϋποθέσεων οικονομικής στήριξης χωρών. Μεσοπρόθεσμα ο EFSF θα είναι σε θέση να χορηγεί βοήθεια με συνοπτικές διαδικασίες. Στη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «μείναμε πιστοί στη φιλοσοφία μας: καμία παροχή χωρίς ανταλλάγματα». Γεγονός είναι πάντως ότι η Αγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να υποχωρήσει για να αποσπάσει το «ναι» των εταίρων στο σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η Ιταλία και η Ισπανία άσκησαν πιέσεις κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για απευθείας χορήγηση βοήθειας και, από ότι όλα δείχνουν, πήραν αυτά που ζητούσαν. Η πρόσβαση σε οικονομική στήριξη από το μηχανισμό στήριξης διευκολύνεται από εδώ και στο εξής.

Υποχωρήσεις με οφέληΌμως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν επέστρεψε χωρίς μια μερική νίκη πίσω στο Βερολίνο. Έτσι επέβαλε για παράδειγμα ότι, σε περίπτωση που η Ιταλία χρειαστεί βοήθεια, να μην την λάβει χωρίς όρους. Θα πρέπει να διατυπωθεί και να συμφωνηθεί διακήρυξη προθέσεων, αλλά και να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα έχει λόγο και ρόλο στην απόφαση. Στο παράδειγμα της Ιταλίας αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δεσμευθεί με συμφωνία ότι θα περιορίσει το έλλειμμα και θα εφαρμόσει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξυγίανση της οικονομίας.
Μια ακόμα επιτυχία της Αγκελα Μέρκελ ήταν η πρόοδος που σημειώθηκε στη σύσταση ευρωπαϊκής εποπτικής τραπεζικής αρχής. Στο προοίμιο της Συνόδου το Βερολίνο είχε ζητήσει για την αρχή διασυνοριακούς ελέγχους και δικαίωμα παρέμβασης. Οι 27 συμφώνησαν ότι η τραπεζική αρχή θα συστεγάζεται με την ΕΚΤ, αλλά και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει το ταχύτερο, ίσως και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σχετικές προτάσεις.

Η Ρώμη τρέμει την τρόικαΟ Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατέστησε σαφές ότι οι χαλάρωση των προϋποθέσεων χορήγησης βοήθειας δεν μοιάζουν με το «πρόγραμμα για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία». Φαίνεται ότι ο Μάριο Μόντι δεν επιθυμεί σκηνές τύπου Αθήνας, όπου ξένοι ελεγκτές μπαίνουν στις υπηρεσίες και κοιτούν πόσο ακριβά είναι τα φάρμακα ή τα εισιτήρια του λεωφορείου. Προς το παρόν πάντως η Ιταλία δεν σχεδιάζει να ζητήσει οικονομική στήριξη.
Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν, δεν υπάρχει καμία είδους συμφωνία ως προς το ζήτημα αποστολής τρόικας σε Ιταλία ή Ισπανία. Τόσο η Αγκελα Μέρκελ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπέρ τη στιγμή που από το περασμένο φθινόπωρο πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι του ΔΝΤ στη Ιταλία. Έλεγχοι στους οποίους, παρεμπιπτόντως, είχε συναινέσει ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ίσως η Αγκελα Μέρκελ να έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει προσωπικά άποψη επί του θέματος. Την επόμενη Τετάρτη θα βρίσκεται στην Ρώμη για γερμανοιταλικές διαβουλεύσεις.

dapd / afpd / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνη σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.