Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Αυξημένο ουρικό οξύ; Μην πανικοβάλλεστε, υπάρχει λύση μέσω της διατροφής

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Γενικές οδηγίες - Η μείωση του σωματικού βάρους θεωρείται μέτρο πρωταρχικής σημασίας
- Δεν πρέπει να μένετε με άδειο στομάχι για πολύ χρόνο
- Να παίρνετε πολλά & μικρά γεύματα
- Να προσλαμβάνετε υγρά όπως νερό & χυμοί φρούτων, περισσότερα από 3 λίτρα /μέρα, προκειμένου να αυξηθεί η απέκκριση ουρικού οξέος και να μειωθεί ο κίνδυνος νεφρολιθίασης.

Στην ουρική αρθρίτιδα προτείνουμε μια χαμηλή σε πουρίνες δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει 50% υδατάνθρακες (= 6-10 μερίδες από ψωμί & δημητριακά και 5 μερίδες από φρούτα & λαχανικά), 30% ή λιγότερο λίπη & καθόλου αλκοόλ. 

Επιτρέπονται τα χαμηλά σε πουρίνες τρόφιμα & τα μέτρια σε πουρίνες τρόφιμα .
Από τα μέτρια σε πουρίνες τρόφιμα επιτρέπεται μόνο μια μερίδα /μέρα-κι αυτό όταν η ουρική αρθρίτιδα βρίσκεται υπό έλεγχο. Διαφορετικά όχι.
Τα υψηλά σε πουρίνες τρόφιμα απαγορεύονται αυστηρά.


Χαμηλά σε πουρίνες τρόφιμα -    Ψωμί & δημητριακά ,χαμηλά σε φυτικές ίνες ,άσπρο αλεύρι ή ραφιναρισμένα δημητριακά
-    Καφές & τσάϊ, αναψυκτικά, κακάο
-    Αυγά (3-4/βδομ.)
-    Κρέας, ψάρι, κοτόπουλο –όλα άπαχα
-    Φρούτα & χυμούς
-     Ζελέ & ζελατίνη
-    Λίπη & έλαια σε μικρές ποσότητες
-    Χαμηλά ή ελεύθερα από λιπαρά τυριά.
-    1% ή 0% σε λιπαρά γάλα ( 720 ml /μέρα)
-    Αμύγδαλα & φυστικοβούτυρο (προσοχή στην ποσότητα)
-    Ζυμαρικά & σπαγγέτι
-    Σόδα & αναψυκτικά
-    Σούπες ,στις οποίες δεν χρησιμοποιούνται ζωμοί
-    Ζάχαρη, σιρόπι & άλλα γλυκά ,αλλά σε μικρές ποσότητες
-    Λαχανικά τα οποία δεν βρίσκονται στις παρακάτω λίστες

Μέτρια σε πουρίνες τρόφιμα -    Σπαράγγια
-    Βοδινό,αρνί,χοιρινό
-    Σούπες που φτιάχνονται από κοτόπουλο ή ψάρι
-    Κουνουπίδι
-    Φασόλια ξερά,αρακάς, φακές
-    Ψάρια & θαλασσινά –τα οποία δεν βρίσκονται στη λίστα με τα αυξημένα σε πουρίνες τρόφιμα
-    Φασολάκια & μπιζέλια
-    Μανιτάρια
-    Βρώμη & δημητριακά πρωϊνού με βρώμη, τρόφιμα πιτυρούχα & ολικής αλέσεως
-    Πουλερικά, τα οποία δεν βρίσκονται στη λίστα με τα αυξημένα σε πουρίνες τρόφιμα
-    Σπανάκι
-    Μαγιά & ζυμομύκητες –όλων των τύπων

Υψηλά σε πουρίνες τρόφιμα -     Αντζούγιες, ρέγγα, σκουμπρί,σαρδέλλες
-    Ζωμοί κρέατος & κονσομέ
-    Χαβιάρι ή αυγά ψαριών
-    Κρέας από κυνήγι, ζαρκάδι, χήνα, πάπια, πέρδικα
-    Μυαλά, καρδιά, νεφρά, συκώτι, γλυκάδια
   

Βιβλιογραφία :
Αναφορά στο διαδίκτυο
http://www.healthtouch.com
Σημειώσεις της διαιτολόγου κας Γεωργιοπούλου Γ.Ν.Α ‘’Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ’’

* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
E-mail: mdietkana@hotmail.com

1 σχόλιο :

  1. ΔΕΥΤΈΡΑ, 23 ΙΟΥΛΊΟΥ 2012

    ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΣΟΥ ΜΕ ΜΙΣΟ ΕΥΡΩ.


    Διαβάστε περισσότερα http://alttherapy.blogspot.com/2012/07/blog-post_23.html#ixzz2DHLpXVVO

    ΑπάντησηΔιαγραφή