Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

"Μη ρεαλιστική η πολιτική ένωση"

Πηγή: Deutsche Welle
"Οι Έλληνες ζητούν χρόνο, αλλά η υπομονή των εταίρων εξαντλείται, η ΕΕ. αγοράζει χρόνο με τα πακέτα διάσωσης, όχι στη κοινή διαχείριση του χρέους, η ειρήνη κινδυνεύει". Ο καθ. Γιόχαν Έκχωφ στη DW. Παιγνίδι με τον χρόνο κάνουν οι αρχηγοί κρατών της Ε.Ε. για να διασώσουν το ευρώ με το να αποφασίζουν συνεχώς πακέτα επί πακέτων διάσωσης, υποστηρίζει ο καθηγητής Γιόχαν ΄Εκχωφ, διευθυντής του Ινστιτούτου πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Υποστηρίζει ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να καλύψουν τα χρέη τους εξ ιδίων και ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για το πώς θα καταλήξει το πρόβλημα με την Ελλάδα.

«Λάθος μηνύματα»«Δεν μπορούμε συνεχώς να ανοίγουμε ομπρέλες προστασίας γιατί αυτό σημαίνει ότι τα χρέη ενός κράτους συγχρηματοδοτούνται από άλλες χώρες», υπογραμμίζει ο γερμανός καθηγητής. «Έτσι στέλνουμε το λάθος μήνυμα στις αγορές. Οι αγορές θέλουν να ξέρουν ότι ευθύνεται πρωτίστως αυτός που χρωστάει, και δευτερευόντως οι δανειστές. Οι τόκοι αυξάνονται όταν παρουσιάζονται κρίσιμες καταστάσεις. Οι χώρες δεν πρέπει να παραπονούνται και τον υψηλό δανεισμό τους, γιατί αυτές ευθύνονται».
Ο Γιόχαν ‘Εκχωφ θεωρεί μη ρεαλιστικό τον στόχο της πολιτική ένωσης. Και φέρνει το παράδειγμα τα κοινωνικά συστήματα που είναι εντελώς διαφορετικά από χώρα σε χώρα. Πολιτική ένωση σημαίνει εκχώρηση δημοσιονομικών, οικονομικών και κοινοβουλευτικών αρμοδιοτήτων στην Ευρώπη. Αλλά σε ποιόν συγκεκριμένα, διερωτάται. Σε ότι αφορά τις προοπτικές που δίνει στο ευρώ τους επόμενους 12 μήνες είναι καταρχήν θετικές, αλλά…

«Θα εξαντληθεί η προθυμία»«Οι Έλληνες θα πάρουν περισσότερο χρόνο για να προχωρήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», λέει. «Αλλά είναι ενδιαφέρον το ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται για να κερδίσει χρόνο που σημαίνει ότι οι εταίροι της θα πρέπει να δώσουν περισσότερα χρήματα. Αντί να συζητούν για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα, ζητούν χρόνο. Πρόκειται για κυβερνητικό στόχο. Μπορεί να δουλέψει για ένα χρόνο, ενάμιση, αλλά κάποτε θα εξαντληθεί η προθυμία των υπολοίπων να πληρώνουν για τα ελληνικά χρέη»
Ο γερμανός καθηγητής πιστεύει ότι το εγχείρημα της ειρήνης που διασφάλισε η ενωμένη Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται σε κίνδυνο. «Όταν βλέπουμε πώς μιλούν οι Έλληνες για τους Γερμανούς και οι Γερμανοί για τους Έλληνες, οι Ισπανοί για τους Γερμανούς κλπ. τότε διαπιστώνουμε πόσο μεγάλο πλήγμα έχει υποστεί η ευρωπαϊκή ιδέα. Κάποτε ήταν σύμβολο ενότητας. Η βλάβη που υπέστη είναι τόσο μεγάλη που όσοι μιλούν σήμερα για πολιτική ένωση, δεν ξέρουν πια τι λένε. Ο λαός δεν τους ακολουθεί».

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Zhang Danhong
Υπεύθυνος Σύνταξης Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.