Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Πανελλήνια Έρευνα για τη Χρήση Εξαρτησιογόνων Ουσιών -ESPAD-2011. Αποτελέσματα για το νομό Κιλκίς

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Έρευνας για τη Χρήση Εξαρτησιογόνων Ουσιών -Έρευνα ESPAD-2011 στο σχολικό πληθυσμό που διεξήχθη πέρσι το Μάρτιο από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Στο Ν. Κιλκίς η έρευνα διεξήχθη με την υποστήριξη του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και τη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς “ΝΗΡΕΑΣ”. Στην έρευνα του 2011 συμμετείχε δείγμα αντιπροσωπευτικό και στο επίπεδο των 13 περιφερειών της χώρας καθώς και στο επίπεδο των 49 νομών. Συνολικά συμμετείχαν περίπου 38.000 μαθητές ηλικίας 13-19 χρονών. Στο Ν. Κιλκίς συμμετείχε τυχαίο δείγμα 11 σχολικών μονάδων 6 Γυμνασίων και 5 Λυκείων και ειδικότερα 577 μαθητές (ποσοστό συμμετοχής 82,9%) από τους οποίους 287 αγόρια (49,7%) και 290 κορίτσια (50,3%).

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας ήταν ανώνυμο και συμπληρωνόταν από τους μαθητές ύστερα από τη γραπτή συναίνεση των γονιών. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το κάπνισμα, την κατανάλωση οινοπνευματωδών και τη χρήση άλλων νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, τις αντιλήψεις σχετικά με την πρόσβαση, τη διαθεσιμότητα και τους κινδύνους από τη χρήση ουσιών, καθώς άλλα θέματα όπως την ψυχοκοινωνική υγεία, δημογραφικά χαρακτηριστικά, αποκλίνουσα συμπεριφορά, σχέσεις στην οικογένεια, σχέσεις με ομότιμους, σχολικό περιβάλλον, δραστηριότητες, ελεύθερο χρόνο και άλλα θέματα σχετικά με τον εφηβικό τρόπο ζωής.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα σε γενικές γραμμές ο Ν. Κιλκίς δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από τους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με τη χρήση νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις νόμιμες ουσίες, 1 στους 7 μαθητές (14,2%) είναι συστηματικός καπνιστής, δηλαδή καπνίζει καθημερινά. 1 στους 7 μαθητές (14,8%) ηλικίας 13-19 έχει μεθύσει τουλάχιστον 3 φορές στη ζωή του, ενώ σε ποσοστό 48,1% οι μαθητές ηλικίας 15-19 ετών έκαναν υπερβολική χρήση αλκοόλ, δηλαδή ήπιαν 5 ή περισσότερα ποτά στη σειρά τουλάχιστον μια φορά τον τελευταίο μήνα πριν την έρευνα. Επιπλέον, 1 στους 8 μαθητές (12,5%) 13-19 ετών έχει κάνει χρήση εισπνεόμενων ουσιών (π.χ. κόλλα, βενζίνη) τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, ενώ ποσοστό 8,9% του συνόλου των μαθητών έχουν κάνει χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Όσον αφορά τις παράνομες ουσίες φαίνεται πως το 2,1% των μαθητών 13-14 και το 11,9% των μαθητών 15-19 ετών έχουν κάνει χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας (κάνναβη, έκσταση, κοκαΐνη, ηρωίνη κ.ά.) έστω και μια φορά στη ζωή τους.
Συγκριτικά με το εθνικό δείγμα, ο Ν. Κιλκίς βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο στην πλειονότητα των συμπεριφορών που σχετίζονται με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Ωστόσο, υψηλότερο είναι το ποσοστό των μαθητών στο Ν. Κιλκίς συγκριτικά με τα αντίστοιχα του συνόλου των μαθητών της χώρας που πίνουν οινοπνευματώδη (≥1 φορά τον τελευταίο μήνα), ενώ χαμηλότερο είναι το ποσοστό τους στη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας για τους μαθητές 15-19 ετών. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν υψηλά ποσοστά μαθητών που έχουν κάνει χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού καθώς και χρήση εισπνεόμενων ουσιών. Εντούτοις, οι αποκλίσεις αυτές ίσως να οφείλονται στο γεγονός ότι στο Ν. Κιλκίς το ποσοστό των μαθητών άνω των 18 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι σημαντικά υψηλότερο (6,1%) συγκριτικά με το αντίστοιχο του εθνικού δείγματος (3,8%), δεδομένου ότι καθώς αυξάνεται η ηλικία αυξάνονται και τα ποσοστά χρήσης. Ακολουθεί πίνακας με αναλυτικότερα ποσοστά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας στο www.epipsi.gr .

Πίνακας 1: Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο Ν. Κιλκίς σε σύγκριση με το εθνικό δείγμα- μαθητές ηλικίας 13-19 ετών (%)

1 σχόλιο:

  1. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που διαδίδεται πολύ γρήγορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.