Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Μέρκελ εναντίον όλων...

Η καγκελάριος κατάφερε να περάσει τη θέση της πως ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται. Και οι 8 αρχηγοί τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ευρωομόλογο θα θέσει ο Ολάντ στο συμβούλιο για την ανάπτυξη.
Η κρίση στην ευρωζώνη και οι εξελίξεις στην Ελλάδα επισκίασαν τις εργασίες της συνόδου κορυφής των G8 που ολοκληρώθηκαν πριν λίγη ώρα στο Camp David των ΗΠΑ. Όλοι οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της ανάπτυξης, δεν θέλησαν ωστόσο να δεσμευτούν στο πώς θα επιτευχθεί.
Ασκήσεις ισορροπίαςΑπό την πρώτη στιγμή της συνόδου ο Aμερικανός πρόεδρος σήκωσε τα μανίκια και έθιξε το θέμα που τον απασχολεί αυτό το διάστημα περισσότερο λόγω των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου. Πρόκειται για τηn κρίση στη ζώνη του ευρώ και τις επιπτώσεις της στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία. «Δεσμευόμαστε όλοι να διασφαλίσουμε και τα δύο, και την ανάπτυξη και την σταθερότητα", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Χρειάζεται εξυγίανση των δημοσιονομικών και χρειάζεται να εξασφαλίσουμε την ευμάρεια που περιμένουν οι πολίτες μας». Από την εξέλιξη της συνόδου ωστόσο διαφάνηκε πως οι 8 πιο ανεπτυγμένες χώρες αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση. Και αυτή η διαφορά καταγράφηκε και στο τελικό ανακοινωθέν όπου τονίζεται η δέσμευσή τους να κάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση και την τόνωση την οικονομίας με την επισήμανση ότι «τα σωστά μέτρα δεν είναι τα ίδια για όλους μας». Προσήλωση στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική δεν αναφέρεται μεν πουθενά στο ανακοινωθέν, αλλά η Άγκελα Μέρκελ κατάφερε να περάσει τη θέση της επιμένοντας πως ανάπτυξη με δανεικά δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση, γιατί ανακυκλώνει την κρίση.

«Η Ελλάδα στο ευρώ»Σε ότι αφορά την Ελλάδα και οι 8 αρχηγοί κρατών τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της στην ευρωζώνη. «Όλοι όσοι συμμετείχαν στη συζήτηση», είπε η γερμανίδα καγκελάριος, «και οι 8 χώρες μέλη επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα τμήμα της ευρωζώνης υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο».
Παρατηρητές εκτιμούν πως η Μέρκελ μπορεί να βρίσκεται υπό διεθνή πίεση αλλά έχει ακόμη δυνατά χαρτιά ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους της, μια που ο Φρανσουά Ολάντ μόλις εξελέγη και χρειάζεται χρόνο ακόμη για να στηρίξει την πολιτική του. Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν μεγάλη επιρροή στα ευρωπαϊκά δρώμενα και συνεπώς η διαχείριση της κρίσης στη γηραιά ήπειρο εξαρτάται από τις προτεραιότητες της Ευρώπης και τη δυναμική που αναπτύσσεται εκεί.
Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε μετά τη λήξη των εργασιών ότι στο έκτακτο συμβούλιο της ΕΕ στις 23 του μηνός θα βάλει όλες τις προτάσεις για ανάπτυξη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ακόμη και το ευρωομόλογο. Όπως διευκρίνισε σε αυτήν την πρόταση βρήκε κι άλλους υποστηρικτές στη σύνοδο κορυφής των G8.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.