Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Κίνδυνος καθοδικού σπιράλ στην Ευρωζώνη

Για κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου στην οικονομία της ευρωζώνης προειδοποιεί στην εξαμηνιαία του έκθεση ο ΟΟΣΑ. Αιτίες, το δημόσιο χρέος, η αναιμική ανάπτυξη και η αστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ενός καθοδικού σπιράλ στην οικονομία της ευρωζώνης εξαιτίας της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης και του ασταθούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων έχει αρχίσει, αλλά αντιμετωπίζει εμπόδια από την αδύναμη ανάπτυξη, αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ.
Στην εξαμηνιαία του έκθεση για τις προοπτικές της οικονομίας ο ΟΟΣΑ διακρίνει τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου, ο οποίος μπορεί να τεθεί σε κίνηση εξαιτίας της αύξησης του δημοσίου χρέους, του αδύναμου τραπεζικού συστήματος, της υπερβολικής δημοσιονομικής πειθαρχίας και των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
Η κρίση χρέους είναι ακόμη παρούσα και αποτελεί –τώρα, όπως και πριν- τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, αναφέρεται στην έκθεση.

Οι εκλογές «φρενάρουν» τις μεταρρυθμίσειςΕιδική αναφορά γίνεται επίσης στις ελληνικές και γαλλικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ κατέδειξαν αυξανόμενη κόπωση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Για το λόγο αυτό, σημειώνεται, θα πρέπει η σταθεροποίηση των δημοσιονομικών και οι διαρθρωτικές αλλαγές να βαδίζουν χέρι-χέρι, έτσι ώστε η διαδικασία αυτή να είναι όσο γίνεται πιο φιλική προς την ανάπτυξη. Η ταχύτητα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα πρέπει να μειωθεί στις χώρες εκείνες, όπου η οικονομία δεν μπορεί να ορθοποδήσει, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.
Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM, θα μπορούσε να γίνει πιο αποτελεσματικός με τη χρήση πόρων που θα καλύψουν απευθείας τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τέλος, η ΕΚΤ θα πρέπει εν ανάγκη να επαναλάβει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες, το οποίο σήμερα έχει αναστείλει

Σταμάτης Ασημένιος / DPA
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.