Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν για την 31 Μαΐου 2012 Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: "Τα συμφέροντα της καπνοβιομηχανίας και της δημόσιας υγείας βρίσκονται σε άμεση αντίθεση"

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, έρχεται σε μια στιγμή στην οποία η βιομηχανία καπνού κάνει όλο και πιο επιθετικά βήματα για να υπονομεύσει τις προσπάθειες για τη μείωση της παγκόσμιας απειλής του καπνίσματος. Ενώ οι κυβερνήσεις και η διεθνής κοινότητα προσπαθούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος και την προστασία της υγείας των ανθρώπων, στις προσπάθειές αυτές αντιτίθεται με επιθετικό τρόπο μία βιομηχανία της οποίας τα προϊόντα σκοτώνουν ανθρώπους.
Το κάπνισμα σκοτώνει προκαλώντας καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών που μπορούν να προληφθούν. Κάθε χρόνο, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος. Άλλοι 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.


Τα κάπνισμα έχει ένα διαδομένο και βαρύ τίμημα. Εμποδίζει την ανάπτυξη και επιδεινώνει τη φτώχεια. Ο καπνός και η φτώχεια δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο, δεδομένου ότι οι φτωχοί καπνίζουν περισσότερο και φέρουν το κύριο βάρος της οικονομικής επιβάρυνσης και των ασθενειών εξαιτίας της χρήσης καπνού. Τα χρήματα που δαπανώνται για τον καπνό δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τρόφιμα, εκπαίδευση και υγεία. Η χρήση του καπνού αυξάνεται ταχύτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος που είναι λιγότερο έτοιμες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές του καπνίσματος.
Ο κόσμος έχει δημιουργήσει αποτελεσματικά εργαλεία για την καταπολέμηση του καπνίσματος και την προστασία των πολιτικών δημόσιας υγείας από τη βιομηχανία καπνού. Η Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας - με 174 συμβαλλόμενα μέρη - έγινε μία από τις πιο γρήγορα υιοθετούμενες συνθήκες στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών μετά την έναρξη ισχύος της το 2005. Στην Πολιτική Διακήρυξη που εγκρίθηκε κατά τη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τις Μη Μεταδοτικές Ασθένειες πέρυσι, η διεθνής κοινότητα επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά της να μειώσει την κατανάλωση και τη διαθεσιμότητα του καπνού.
Ο έλεγχος του καπνίσματος είναι απαραίτητος για την επίτευξη των παγκόσμιων αναπτυξιακών στόχων. Αν δεν εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τον έλεγχό του, ο καπνός μπορεί να σκοτώσει έως και ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους αυτό τον αιώνα. Τα συμφέροντα της καπνοβιομηχανίας και της δημόσιας υγείας βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση. Από τότε που η Σύμβαση-Πλαίσιο τέθηκε σε ισχύ η καπνοβιομηχανία μάχεται εναντίον των μέτρων προστασίας, χωρίς νοιάζεται για την υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο έχουμε κάνει πρόδο. Ορισμένες χώρες έχουν μειώσει το κάπνισμα μέχρι και 25% μέσα σε τρία μόλις χρόνια από την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων ελέγχου του καπνού σύμφωνα με τη Σύμβαση-Πλαίσιο.
Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, καλώ τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών να εμποδίσουν την καπνοβιομηχανία να εκτροχιάσει την εφαρμογή της Σύμβασης –Πλαίσιο. Ας αντισταθούμε στις επιθέσεις της καπνοβιομηχανίας και ας ακολουθήσουμε το όραμά μας για ένα κόσμο χωρίς καπνό.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.