Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Βασικά σημεία της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

Η κυβέρνηση αυτή ορκίστηκε στις 11 Νοεμβρίου 2011, σε μια περίοδο που η χώρα μας βρισκόταν ένα βήμα πριν από την πτώχευση και την οικονομική κατάρρευση. Η θέση της στη ζώνη του ευρώ τελούσε υπό αίρεση. Αναλάβαμε να φέρουμε σε πέρας ένα συγκεκριμένο και δύσκολο έργο σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μπορούμε να συμπεράνουμε σήμερα, που κλείνουν ακριβώς πέντε μήνες από την ορκωμοσία μας, ότι οι κύριοι στόχοι αυτής της κυβέρνησης επιτεύχθηκαν.
Καταρτίστηκε, ύστερα από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας για την τριετία 2012-2014, το οποίο ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή.
Εγκρίθηκε το δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ, που καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας ως το 2015.
Επιτεύχθηκε συμφωνία με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή σχεδόν του συνόλου των ομολόγων, με την οποία μειώθηκε δραστικά το χρέος που βαρύνει τον ελληνικό λαό κατά περίπου 100 δισ. ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο αποφύγαμε τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας και διαμορφώσαμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη συνέχιση της προσπάθειας με έναν διττό στόχο:
· την εξυγίανση του κράτους και τη διασφάλιση δημοσιονομικής σταθερότητας,
· την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Στο χρονικό αυτό διάστημα η κυβέρνηση έκανε έργο σε πολλούς τομείς. Προωθήθηκαν πολιτικές για να αντιμετωπιστούν μεγάλα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα:
Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναδιάρθρωση και την καλύτερη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ ώστε να αξιοποιηθούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά κεφάλαια πολύτιμα για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους. Τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών θα γίνουν ορατά τους επόμενους μήνες.
Εκπονήθηκε και υλοποιείται ευρύ πρόγραμμα μεταρρύθμισης του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.
Δρομολογήθηκε η προκήρυξη διαγωνισμών για τη διεξαγωγή ερευνών για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, τη διασφάλιση της τάξης και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Ψηφίστηκαν σημαντικοί νόμοι για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο, την προώθηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Όμως ο απολογισμός αυτής της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει μόνο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες ή μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν. Αφήνει και μια σημαντική πολιτική κληρονομιά: Το Υπουργικό Συμβούλιο απαρτίζεται από υπουργούς που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα. Και αυτούς τους πέντε μήνες φάνηκε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να συνθέτουμε απόψεις, όπου χρειάζεται να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να παίρνουμε αποφάσεις για το καλό της χώρας. Βεβαίως τα λειτουργικά προβλήματα και οι αρρυθμίες δεν έλειψαν –ιδίως τους δύο πρώτους μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις– όμως ας κρατήσουμε τα θετικά από αυτή την κοινή πορεία. Πιστεύω ότι το συνολικό αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα θετικό.
Για να ολοκληρωθεί, όμως, και να εμπεδωθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας, απαιτείται να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις. Τον Ιούνιο 2012 πρέπει να προετοιμαστεί και να υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της χώρας για την περίοδο 2013-16. Επιπλέον, πρέπει να εφαρμοστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Οι παραπάνω προκλήσεις συνιστούν εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας, το χειρισμό του οποίου πρέπει να αναλάβει νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, εισηγούμαι, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 41 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος να προταθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών την 6η Μαΐου 2012. Επίσης, εισηγούμαι να προταθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η σύγκληση της νέας Βουλής την 17η Μαΐου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00.
Σήμερα ξεκινάει επισήμως η προεκλογική περίοδος. Οι περισσότεροι από εσάς θα είστε υποψήφιοι στις εκλογές. Ως εκ τούτου θα έχετε να εκπληρώσετε δυο δύσκολους στόχους: Να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας ως μέλη της κυβέρνησης και παράλληλα να μεριμνήσετε την εκλογική σας εκστρατεία ως υποψήφιοι βουλευτές. Η ταυτόχρονη υλοποίηση των δύο στόχων είναι δύσκολη, το κατανοώ. Ο δεύτερος στόχος όμως δεν πρέπει να επιτευχθεί σε βάρος του πρώτου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε μία μέρα. Η διάλυση της Βουλής δεν σημαίνει και διάλυση της κυβέρνησης. Αυτή η προεκλογική περίοδος δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Πολλά θέματα δεν μπορούν να περιμένουν την αντιμετώπισή τους μετά τις εκλογές. Στο διάστημα που μεσολαβεί ως τις 6 Μαΐου απαιτείται η λήψη σημαντικών αποφάσεων και η προώθηση πολιτικών που έχει ήδη εγκρίνει η Βουλή. Πρέπει επίσης, μεταξύ άλλων, να διαμορφωθούν οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.
Οφείλουμε, ως κυβέρνηση, όταν παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να της παραδώσουμε ταυτόχρονα και επεξεργασμένες προτάσεις, ώστε να μπορεί να κάνει με πληρέστερο τρόπο τις δικές της επιλογές. Πρέπει να της παραδώσουμε ένα κράτος σε λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.