Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ξεκίνησε η δίκη του Π.Ψωμιάδη για την υπόθεση μείωσης προστίμου σε πρατηριούχο

Στο εδώλιο του πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης κάθησε ο τέως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την γνωστή υπόθεση μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων κατά την νομαρχιακή του θητεία. Είναι η τρίτη φορά που ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δικάζεται γι’ αυτήν την υπόθεση. Είχαν προηγηθεί δύο καταδικαστικές αποφάσεις με τις οποίες του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριεετή αναστολή, αλλά κατόπιν προσφυγής του στον Άρειο Πάγο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της απόφασης, με αποτέλεσμα η υπόθεση να επιστρέψει στο πενταμελές Εφετείο. Πάντως, βάσει της καταδικαστικής απόφασης τέθηκε σε αργία από τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη.
Η υπόθεση για την οποία δικάζεται ο Π. Ψωμιάδης, αφορά τη μείωση εκ μέρους του, χρηματικών προστίμων σε βάρος πρατηριούχου, ο οποίος νόθευε το πετρέλαιο που διέθετε προς πώληση με τη μέθοδο του αποχρωματισμού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως νομάρχης Θεσσαλονίκης αποφάσισε, στις αρχές του 2005, τη μείωση των προστίμων, που είχε επιβάλει η προηγούμενη διοίκηση στη Νομαρχία, από 89.000 σε 5.000 ευρώ.
Η δίκη ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης με τις καταθέσεις μαρτύρων, ενώ ο Π. Ψωμιάδης παρέστη κανονικά στην ακροαματική διαδικασία, όπως άλλωστε και τις δύο προηγούμενες φορές.
Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο τέως αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, υποστήριξε ότι ο ίδιος εισηγήθηκε στον πρώην νομάρχη τη μείωση των προστίμων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη σχετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Νομαρχίας που άφηνε στη διακριτική ευχέρεια του νομάρχη τη δυνατότητα ανάκλησης ή μεταρρύθμισης των προστίμων, εφόσον αυτά κρίνονταν υπερβολικά ή η μείωσή τους δεν καθίστατο παράνομη ή αναιτιολόγητη.
«Θεώρησα υπερβολικά τα πρόστιμα και εισηγήθηκα τη μείωσή τους» είπε ο Γ. Τσαμασλής, αναλαμβάνοντας κατ’ ουσίαν την ευθύνη, ενώ πρόσθεσε ότι ο νομάρχης λόγω φόρτου εργασίας κι επειδή η υπόθεση συνέπεσε με την αλλαγή της νομαρχιακής θητείας, δεν μπόρεσε να ελέγξει το ύψος της μείωσης.
Περαιτέρω, ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση πετρελαίου στο συγκεκριμένο πρατήριο ήταν ελάχιστη και ότι το ποσοστό νοθείας δεν ξεπερνούσε το 2%. Σε αντίθεση, βέβαια, με τον τελευταίο ισχυρισμό του πρώην αντινομάρχη, μάρτυρες κατηγορίας έκαναν λόγο για ποσοστό νοθείας που έφτανε έως και 60%.
«Είναι αδύνατο λόγω του όγκου των εγγράφων να ελέγξει κανείς κάθε υπόθεση ξεχωριστά» κατέθεσε ο τέως νομάρχης Ημαθίας και νυν αντιπεριφερειάρχης στον ίδιο νομό, Κώστας Καραπαναγιωτίδης.
Εξάλλου, ανώτεροι νομαρχιακοί υπάλληλοι κατέθεσαν ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κινήθηκε μέσα στα όρια του νόμου, ενώ ένας εξ αυτών είπε ότι «έδειξε συμπάθεια στο πρόσωπο του πρατηριούχου λόγω της ασθένειας που αντιμετώπιζε». Ακόμη, κατατέθηκε από διευθυντικό στέλεχος της τότε Νομαρχίας, ότι ο πρατηριούχος, ο οποίος έχει ήδη πεθάνει, δεν κατέβαλλε ούτε καν το πρόστιμο των 5.000 ευρώ καθώς η επιχείρηση έκλεισε στις αρχές του 2003.
Οι δικηγόροι του Π. Ψωμιάδη κάνουν επίκληση στην έλλειψη δόλου, που απαιτείται για την παράβαση καθήκοντος και ισχυρίζονται ότι ο εντολέας τους τελούσε σε νομική πλάνη. Η διαδικασία θα συνεχιστεί τη Μ. Δευτέρα με την απολογία του κατηγορουμένου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.