Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

«Δεν τίθεται πλέον θέμα γερμανικών αποζημιώσεων» λέει το Βερολίνο

Τη θέση του πως «δεν αποτελεί πλέον θέμα» τo ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα ξεκαθαρίζει το Βερολίνο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σημειώνει, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Β' Παγκόσμιο και «λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων», αναφέροντας όμως πως η Γερμανία έχει καταβάλει ήδη αποζημιώσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 και στήριξε έμπρακτα και την ανοικοδόμηση της Ελλάδας.
Η του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας προς το ΑΠΕ έχει ως εξής: «Η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων. Αυτό ισχύει και για την γερμανική κατοχή της Ελλάδας.
»Η Γερμανία κατέβαλε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 για την Διασυμμαχική Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Παρισίων, αποζημιώσεις και για την Ελλάδα και στήριξε την χώρα έμπρακτα στην ανοικοδόμησή της.
»Εξήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και έπειτα από δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνης, συνεργασίας της Γερμανίας με την Ελλάδα και στενής σχέσης μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το ερώτημα των αποζημιώσεων από την σκοπιά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν αποτελεί πλέον θέμα» καταλήγει η δήλωση.
Αντιδράσεις για την ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞΟ Μανώλης Γλέζος χαρακτηρίζει «ανιστόρητη, ψευδή και εξοργιστική» τη δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
«Ανιστόρητη, διότι αγνοεί την απόφαση της 19μελούς Διασυμμαχικής Επιτροπής των Παρισίων του 1946, η οποία καταλόγισε στη Γερμανία ότι οφείλει να καταβάλλει στην Ελλάδα 7 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Αγνοεί επίσης το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3,5 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 54 δισ. ευρώ.
»Ψευδής, διότι δεν έχει καταβάλει, έναντι αυτών των οφειλών ούτε ένα μάρκο, ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, ενώ έχει εξοφλήσει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες με τις οποίες βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση.
»Εξοργιστική, διότι αποφασίζει από μόνη της ότι "δεν αποτελεί πλέον θέμα" η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τα γερμανικά στρατεύματα και ο θάνατος των Ελλήνων για την επιβίωση του γερμανικού λαού.
»Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται» τονίζει ο κ. Γλέζος.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Σφαγιασθέντων στο Δίστομο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, αναφερόμενος στις ελληνικές αξιώσεις για την αποζημίωση των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας, δήλωσε:
«Η σφαγή του Διστόμου δεν μπορεί να μείνει στο κενό. Δεν μπορεί να διαγραφεί από μία δικαστική απόφαση στο Λουξεμβούργο. Εμείς στο ΛΑΟΣ δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση στη λήθη του χρόνου.
»Κάθε φορά, εντός και εκτός Βουλής, θα φωνάζουμε για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Θα φωνάζουμε για να υπάρξει μία αποκατάσταση ηθική, για όλους εκείνους, οι οποίοι άδικα δολοφονήθηκαν από τους ναζί, που σήμερα κάποιοι υπερασπίζονται».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.