Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα περιόρισε τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων κάτω από τα εθνικά ανώτατα όρια

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος στην οποία φαίνεται η επιτυχία της Ελλάδος ως ένα από τα 15 Κράτη-Μέλη, που περιόρισαν τις εκπομπές κάτω από τα εθνικά ανώτατα όρια για όλους τους ατμοσφαιρικούς ρύπους (Δείτε περισσότερα εδώ). Σημειώνεται ότι στα υπόλοιπα 12 Κράτη-Μέλη παρατηρήθηκαν υπερβάσεις τουλάχιστον σε ένα ή σε περισσότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων και ενεργειών για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από όλες τις πηγές (παραγωγή ενέργειας, βιομηχανίες, μεταφορές κλπ) η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει -από το 2001- ανώτατα όρια εκπομπών για τους βασικούς ρύπους που επηρεάζουν την υγεία του πληθυσμού.
Τα όρια αυτά αφορούν σε κάθε Κράτος-Μέλος ξεχωριστά, επειδή αναφέρονται στις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε ένα από αυτά και διέπονται από την Οδηγία 2001/81/ΕΚ για τα ανώτατα εθνικά όρια εκπομπών, γνωστής και ως NEC (National Emission Ceilings) Directive.
Για την επίτευξη των εν λόγω ορίων κάθε Κράτος-Μέλος σχεδιάζει και εφαρμόζει ειδικά μέτρα περιορισμού των εκπομπών, ενώ οργανώνει και συστήματα παρακολούθησης της απόδοσης των μέτρων αυτών. Επισημαίνεται ότι την απόδοση των μέτρων ελέγχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των ειδικών Εκθέσεων που υποβάλλονται για τον λόγο αυτό από τα διάφορα κράτη. Σύμβουλος του ΥΠΕΚΑ στην υποβολή της σχετικής έκθεσης ήταν το Τμήμα Χημικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.