Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Μια γλώσσα με μέλλον

Γράφει ο Κώστας Μπούζας                                                              Είναι η γλώσσα μας. Αυτή που οδήγησε έναν ολόκληρο πολιτισμό, των Αρχαίων Ελλήνων, στο απόγειο της ακμής των Γραμμάτων και των Τεχνών. Και είναι η μόνη που χαρακτηρίζεται ως «νοηματική». Στην οποία, με άλλα λόγια, «σημαίνον» και «σημαινόμενο» -δηλαδή απ’ τη μια η λέξη κι από την άλλη η έννοια που αυτή εκφράζει- έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση (π.χ. Γεωμετρία = γη+μετρώ). Όλες οι υπόλοιπες είναι «σημειολογικές». Αυτό σημαίνει ότι οι ονομασίες δίνονται αυθαίρετα και χωρίς κάποια λογική.

Αυτή ακριβώς η δομή της Ελληνικής γλώσσας την καθιστά ως την πλέον κατάλληλη για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές προηγμένης τεχνολογίας, αφού οι τελευταίοι την «αναγνωρίζουν» ως μη οριακή, με ευνόητο το τεράστιο πεδίο εφαρμογής της. Ακόμη «αντιλαμβάνονται» την μαθηματική δομή της, που επιτρέπει την γεωμετρική της απεικόνιση.
Χαρακτηριστικά ο Τζών Σκάλι, πρόεδρος της εταιρίας Η.Υ. «Apple», ο οποίος προωθεί ένα πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας μέσω CNN, δήλωσε: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμαθήσεως της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει να αναπτύξει την δημιουργικότητά της, να εισάγει νέες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις, περισσότερες απ’ όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει». Επίσης ο καθηγητής Μπρούνερ, υπεύθυνος του προγράμματος «Ίβυκος» αποθησαύρισης των Ελληνικών λέξεων και καταγραφής των συγγραμμάτων των αρχαίων Ελλήνων, στο πανεπιστήμιο «Ιρβάϊν» της Καλιφόρνιας, δήλωσε: «Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής, απαντούμε: Μα πρόκειται για την γλώσσα των προγόνων μας κι η επαφή μας μ’ αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας.»

Ιστολόγιο του Κώστα Μπούζα: http://bouzaskostas.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.