Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Να απαγορευτεί και στην Ελλάδα η εξόρυξη χρυσού με χρήση κυανίου Δηλώσεις του Κρίτωνα Αρσένη με αφορμή τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις εξόρυξης χρυσού

O Κρίτων Αρσένης, εισηγητής των Σοσιαλιστών στο διακομματικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απαγόρευση χρήσης κυανίου στις εξορύξεις, με αφορμή τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις για την αξιοποίηση κοιτασμάτων χρυσού στη Θράκη και στη Χαλκιδική έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: “Επανειλημμένα έχω ζητήσει την απαγόρευση της χρήσης του κυανίου στις εξορύξεις εξαιτίας των τρομακτικών συνεπειών της στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Τραγικό παράδειγμα το ατύχημα στη Baia Mare όπου διέρρευσαν από εξορυκτική μονάδα χρυσού 100.000 κυβικά μέτρα νερού με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις κυανίου και άλλων βαρέων μετάλλων στον ποταμό Tisla και από εκεί στον Δούναβη, πλήττοντας εκτός από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, δηλητηριάζοντας το πόσιμο νερό, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ψάρια και νεκρώνοντας τα οικοσυστήματα και την οικονομική δραστηριότητα που στηριζόταν σε αυτά. Το περιβαλλοντικό ατύχημα στη Baia Mare στη Ρουμανία θεωρείται το πιο καταστροφικό στην ιστορία της Ευρώπης μετά του Τσέρνομπιλ.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέψει κανένα σχέδιο εξόρυξης με χρήση της επικίνδυνης αυτής τεχνολογίας. Αντιθέτως πρέπει να ακολουθήσει τα σοφά παραδείγματα της Τσεχίας και της Ουγγαρίας που προχώρησαν σε πλήρη απαγόρευση του κυανίου στις εξορυκτικές δραστηριότητες. Η οικονομική βιωσιμότητα τέτοιου είδους επενδύσεων θα κατέρρεε, εάν εφαρμόζαμε την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει". Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της περιοχής δεν ισοσκελίζεται από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη.
Ενώνω τη φωνή μου με τις φωνές των τοπικών κοινωνιών που υφίστανται πρώτες τις συνέπειες και ζητώ την άμεση απαγόρευση της χρήσης κυανίου για την εξόρυξη χρυσού και στην Ελλάδα.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.