Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Δήλωση Δ. Ψωμιάδη για τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών

Αναφορικά με την επικείμενη δημιουργία 30 κέντρων κράτησης μεταναστών σε όλη την Ελλάδα και τη σχετική σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δια του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Ε. Φωτόπουλου, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Ελλάδα της δημοκρατίας, η Ελλάδα του πολιτισμού και της φιλοξενίας, άνοιξε την αγκαλιά της για να υποδεχτεί όλους τους πρόσφυγες. Είναι πλέον, όμως, σαφές πως η χώρα έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής της, δεν μπορεί να διαχειριστεί το διογκούμενο μεταναστευτικό ρεύμα.
Η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση έχει πάρει χαρακτήρα εισβολής. Και υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για το γεγονός πώς μια χώρα υποδοχής μεταναστών τα τελευταία χρόνια δεν μπόρεσε να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.
Το μείζον αυτό εθνικό ζήτημα δεν λύνεται αποσπασματικά, στο πόδι, με ημίμετρα και προεκλογικές κορώνες και μάλιστα με απευθείας αναθέσεις. Γιατί δημιουργεί εύλογες απορίες πώς για το συγκεκριμένο θέμα αποφασίστηκε η εφαρμογή του νόμου για απευθείας αναθέσεις, χωρίς διαγωνισμούς, ιδιαίτερα για έργα τόσο υψηλού κόστους.
Το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια σειρά μέτρων, με πρώτο και κορυφαίο τη θωράκιση των συνόρων, αλλά και την επίσπευση των διαδικασιών επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών.
Δεν περίμενα, όμως, ποτέ πως το πραγματικό και υπαρκτό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης θα έμπαινε στο κάδρο για την ικανοποίηση προσωπικών, μικροκομματικών φιλοδοξιών με ένα τόσο προκλητικά ανορθόδοξο και βιαστικό τρόπο. Προκαλεί πολλά ερωτήματα το γεγονός πως ο άνθρωπος που ομολόγησε χωρίς αιδώ ότι έβαλε την υπογραφή του στο Μνημόνιο χωρίς καν να το διαβάσει, ανακινεί το τόσο ευαίσθητο αυτό ζήτημα ένα μόλις μήνα πριν τις εκλογές, με άμεσο κίνδυνο να προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και να πολλαπλασιαστούν οι Κερατέες σε όλη την Ελλάδα.
Η λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που έχει υιοθετήσει ο αδιόρθωτος κ. Χρυσοχοΐδης, δηλώνοντας πως θα προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη δημιουργία τριάντα χώρων κράτησης αλλοδαπών σε δέκα περιφέρειες της χώρας, δίνοντας περιθώριο λίγων μόλις ημερών στους Περιφερειάρχες να πάρουν θέση, αποκαλύπτει το μεγαλείο της υπεροψίας και της αλαζονείας του ανδρός, που αρνείται να αντιληφθεί ότι οι μέρες του στην υπουργική καρέκλα είναι πλέον μετρημένες.
Με το πιστόλι στο κρόταφο δεν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις.
Υποσχέθηκαν ανάπτυξη στην Περιφέρεια αλλά φέρνουν χιλιάδες λαθρομετανάστες.
Υποσχέθηκαν επενδύσεις, αλλά φέρνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ανάπτυξη σε μια περιοχή δεν έρχεται με τη δημιουργία τέτοιων χώρων, αλλά με τη δημιουργία υποδομών, όπως πανεπιστήμια, εργοστάσια κ.ά. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα έχουμε 200 αστέγους. Ας ενδιαφερθούμε πρώτα για τους αστέγους Έλληνες και μετά ας κοιτάξουμε τα υπόλοιπα.
Ζητάμε εδώ και δύο χρόνια στρατόπεδα για να εγκαταστήσουμε υπηρεσίες και δεν μας τα δίνετε. Πώς είναι δυνατόν, έτσι ξαφνικά, να αποφασίζετε την παραχώρηση στρατοπέδων για ένα τέτοιο λεπτό ζήτημα;
Και ο κ. Χρυσοχοΐδης νομίζει πως απευθύνεται σε ιθαγενείς, υποσχόμενος δήθεν ανταποδοτικά οφέλη.
Δεν θα μετατρέψετε την Ελλάδα σε Βόρεια Κορέα κ. Υπουργέ.
Ας φιλοξενήσουν τους λαθρομετανάστες κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης, που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς σε τέτοια στρατόπεδα...
Αν αυτός είναι ο «συλλογικός, δημοκρατικός και αποτελεσματικός τρόπος» διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης, να τον χαίρεστε κ. Χρυσοχοΐδη.
Δεν θα επιτρέψουμε να καταντήσετε την Ελλάδα χωματερή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Προτού πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση, οφείλουμε να μιλήσουμε και να ακούσουμε τις τοπικές κοινωνίες που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.