Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Το σχόλιο αναγνώστη της ημέρας

Του αναγνώστη kostas efkarpia 
Η εικόνα που έχω σχηματίσει και η άποψη που έχω διαμορφώσει για το θέμα το μεταλλείων Κιλκίς ταιριάζει με αυτήν του χρήστη Fokas. Έχω παρακολουθήσει από το κανάλι της Βουλής την συνεδρίαση της 16-02-12. Η πολιτική που ασκείται στη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια που έχω την δυνατότητα να έχω μνήμες, διαμόρφωσε (καλώς ή κακώς) ένα τέτοιο status στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η αποδοχή και η ενσωμάτωση ανθρώπων από την περιφέρεια γίνεται με κριτήρια και προυποθέσεις που δεν μπορούμε όλοι να πληρούμε ή δεν επιθυμούμε, άρα πολλοί από εμάς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να στραφούμε στον τόπο μας και στο φυσικό μας περιβάλλον. Από την άλλη έχουμε δει κατά καιρούς η πολιτεία να παροτρύνει το λαό να στραφεί στην περιφέρεια για το καλό της πατρίδας και το γενικό συμφέρον (δεκτό) και έρχεται πάλι η πολιτεία με διάφορα επιχειρήματα και λόγια όπως της κ. Καραβασίλη, η οποία λίγο έλλειψε να δακρύσει κατά την ομιλία της στην συνεδρίαση της 16-02-12, να μας πείσει ότι για το καλό της πατρίδας (της τσέπης κάποιων θα έλεγα εγώ σε αυτή την περίπτωση), πρέπει να στερηθούμε το φυσικό μας περιβάλλον και όλες τις προοπτικές που μπορεί αυτό να παρέχει στη ζωή μας και τη ζωή των επόμενων γενεών. Δεν μπορεί κανείς να μας στερήσει το απλό δικαίωμα να ζήσουμε στο τόπο μας σε ένα υγειές και ασφαλές περιβάλλον, ούτε κάποιοι που έχουν θέση στην κυβέρνηση μιας χώρας ούτε κάποια άλλη χώρα που θεωρείται ισχυρή, μόνο αν γίνει πόλεμος και ηττηθούμε μπορεί να χάσουμε το δικαίωμα αυτό.
Θα ήθελα τώρα να απευθυνθώ στον κ. Μανιάτη Υφυπουργό περιβάλλοντος αλλά και σε όλους τους αρμόδιους που είναι υπέρ των μεταλλείων λέγοντας ότι κατά τη γνώμη μου υπάρχει λύση και δεν θέλουμε ντε και καλά να στερήσουμε τον πλούτο από την πατρίδα εάν αυτός υπάρχει. Κάνω μια πρόταση και επιθυμώ να ληφθεί σοβαρά υπόψη από αναγνώστες που μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις και γεγονότα για το θέμα.
Πρώτον, ας επιτρέψει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής τη δημιουργία ενός τοπικού συνεταιρισμού εξόρυξης μεταλλευμάτων.
Δεύτερον ας οριστεί μια ομάδα επιστημόνων κατά κύριο λόγο από άτομα που έχουν σπουδάσει επιστήμες σχετικές με το αντικείμενο και είναι άνεργοι , η οποία ομάδα να καταρτιστεί με μέριμνα του υπουργείου επάνω στο θέμα της εξόρυξης χρυσού με μη χημικές μεθόδους αλλά με μέθοδο τη λιγότερο βλαβερή για το περιβάλλον και πως με τα σύγχρονα μέσα μπορεί να υλοποιηθεί αυτό. Η ομάδα αυτή να μεταφέρει την τεχνογνωσία της αβλαβούς εξόρυξης στο δυναμικό του συνεταιρισμού και να έχει ρόλο καθοδήγησης και επίβλεψης.
Τρίτον ας οριστεί μια εργασιακή σύμβαση μεταξύ υπουργείου και μελών του συνεταιρισμού.
Ο δε χρυσός ή άλλα μεταλλεύματα που θα παράγονται ας πηγαίνουν όλα στο κράτος όπως για παράδειγμα γίνεται με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, εργάζεται το προσωπικό, αμείβεται αλλά τα ευρήματα ανήκουν στο κράτος. Έτσι κατά κύριο λόγο θα καταπολεμηθεί η ανεργία που στην περιοχή είναι σε μεγάλο ποσοστό, θα ενισχυθεί οικονομικά η περιφέρεια, θα δοθούν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στα χωριά, δεν θα μολυνθεί το περιβάλλον οπότε θα μπορεί παράλληλα να δραστηριοποιείται η γεωργία και η κτηνοτροφία. Από την άλλη το κράτος θα μπορεί να έχει διπλό όφελος γιατί πρώτον ένας οικονομικά βιώσιμος πληθυσμός στην περιφέρεια θα μπορεί να του αποδώσει φόρους, θα μπορεί να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου και δεν θα αναγκάζεται να παραδώσει πινακίδες κτλ. Δεύτερον οι ποσότητες μεταλλευμάτων που θα βγαίνουν απ' την εξόρυξη θα είναι όλες στη διάθεση του.

5 σχόλια:

  1. Κώστα
    Πόσο όμορφο αυτό που λες αλλά και πόσο ουτοπικό για να πραγματοποιηθεί.

    Και επειδή οι συγκεκριμένοι κύριοι είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα συμφέροντα της πατρίδας και την ξεπουλάνε όσο και όσο μέχρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν να γίνει πραγματικότητα η πρόταση σου αυτά τα μεταλλεύματα θα πρέπει να κάνουμε το παν να τα κρατήσει η μαμά Γη.

    Η ιστορία έχει την αναθεματισμένη ικανότητα να επαναλαμβάνεται ως φάρσα είπε κάποιος τρισμέγιστος. Από τα μονοπώλια για 90 χρόνια των σπίρτων του αλατιού και του λιμανιού της Πάτρας για να αποπληρωθούν τα δάνεια του 1890 τώρα θα περάσουνε στα μονοπώλια της ΑΟΖ του ΗΛΙΟΣ και του ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ. Και όλα αυτά για το καλό ΤΟΥΣ και για να ξεπληρωθούν αυτά που έφαγαν ΑΥΤΟΙ.

    Όποιος δεν είδε την τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου της 16ης Φεβρουαρίου 2012 μπορεί να την δει εδώ .
    Μπορώ να γράφω δυο μέρες για όσα κατάλαβα από την επιτροπή. Θα μείνω σε ένα. Στο Κτίριο της βουλής των Ελλήνων ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει πλέον από την Γεωργία και την Κτηνοτροφία και κανένας από τους βουλευτές που ήταν παρόν δε διέκοψαν την Καραβασίλη και τον Σώκο (χωρίς κυρία, κύριο μπροστά γιατί δεν το νιώθω ότι είναι τέτοιοι) όταν το είπαν. εδώ και εδώ .

    Όπως είπε και ο Αλίρης, στο δρόμο δίνονται οι αγώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και παρακάτω ξεφουρνίζει και ακόμη ένα παραμύθι ο κ. Σώκος.
    «Δεν είναι δημόσιο συμφέρον, κυρίες και κύριοι, να είμαστε ελλειμματικοί σε αγροτικά προϊόντα, της τάξης του 1,7 δισ. €. «Αυτό, είναι ντροπή. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε ελλειμματικοί σε ορυκτά που εισάγουμε, αντί να έχουμε εξαγωγές και να στηρίζουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας μας, πάνω στην αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου».
    Τα δις, της αξίας των αγροτικών προϊόντων που εισάγουμε τη γνωρίζει. Την αξία των μεταλλευμάτων που εισάγουμε δεν την γνωρίζει? Μήπως ελλείψει βαριάς βιομηχανίας δεν εισάγουμε παρά ελάχιστα και για να μην εκτεθεί δεν αναφέρει την αξία τους. Και για ποιες εξαγωγές αναφέρει. Αυτές που θα κάνει η ELDORADO GOLD, το κράτος θα πάρει 300.000.000 ευρώ σε 30 χρόνια και θα τους επιδοτεί και από πάνω επειδή θεωρείται επένδυση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θείε Αδάμ, το 300.000.000 ευρώ σε 30 χρόνια το ανέφερε ο Τσιραμπίδης. Καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι όταν λέει κάτι ο συγκεκριμένος.
      Φωκά, όσο για τη γεωργία και τη κτηνοτροφία πιστεύω πως ο Αλέκος αναφέροντας πως η πρώτη εξαγωγική δύναμη της Γαλλίας είναι η γεωργία και τη κτηνοτροφία της τους έδωσε μια απάντηση για το τι πιστεύουμε εμείς.
      Θα συμφωνήσω πως πρέπει κάποια στιγμή να αναπτύξουμε και βαριά βιομηχανία, ως καταναλωτικά όντα που είμαστε, οπότε αναγκαστικά θα πάμε και σε εξορύξεις. Σε αυτό θα συμφωνήσω με τον Μιχάλη «ας το συζητήσουμε σε μια άλλη βάση και ενδεχομένως με ένα άλλο κράτος, όπου ο πολίτης θα το εμπιστεύεται».

      Διαγραφή
  3. Εγώ πάλι θα πω κάτι άλλο σχετικά με αυτό που αναφέρει για τη Δράμα ο κ. Σώκος. Την ημέρα του συλλαλητηρίου μπήκαμε στο μαγαζί που πουλάει φυτά – δεξιά στο δρόμο όπως πάς από 21ης Ιουνίου για δημαρχείο. Στη συζήτηση που είχαμε ήταν παρόν και δυο κύριοι γύρω στα 60+. Μας ανάφεραν πως πριν από πολλά χρόνια έκαναν μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια εταιρεία και να πάρουν μάρμαρο από τα Κρούσια. Απευθύνθηκαν στη διεύθυνση Γεωργίας Δασών. Επειδή έκαναν καιρό να λάβουν απάντηση κατέβηκαν στη Θεσσαλονίκη να δουν τι γίνεται. Εκεί τους είπαν πως τα βουνά είναι ‘’κλεισμένα’’ από τους Γάλλους.
    Ισχύει κάτι τέτοιο, το έχει ακούσει κανείς άλλος ή δεν έχουν καταλάβει καλά οι συγκεκριμένοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κ. Κώστα
    Η πρότασή σας ως ιδανική λύση αυτοδιαχείρισης του ορυκτού πλούτου με συγκινεί και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, αν και θεωρώ εξαιρετικά δύσκολη έως ανέφικτη την υλοποίησή της. Πάντως, αν υπάρχει τέτοια ομάδα ανθρώπων όπως την περιγράφετε, την προτρέπω να συμμετέχει στο διαγωνισμό της 14/3 συστήνοντας κοινοπραξία και από την πλευρά του υπογράφοντα ως μηχανικού-προσώπου-ατόμου (να μην παρεξηγηθώ πάλι)θα έχει κάθε ανθρωπίνως δυνατή συμπαράσταση-αρωγή. Μπορώ και να παραιτηθώ από τη θέση του υπουργείου αν αυτό αποτελέσει εμπόδιο στη συμμετοχή μου σε μια τέτοια προσπάθεια.
    Εκτός από τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία υπάρχει σας πληροφορώ και η βιολογική μεταλλεία και απο τα λίγα που ξέρω δεν διαφέρει και πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.