Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Η μονόπλευρη ενημέρωση της ΕΤ3 (2ο μέρος)

"Ενημέρωση... 

Να την πιείς στο κουτί της!"
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτηση μας, η ΕΤ-3, το κανάλι που υποτίθεται ότι προσεγγίζει με σοβαρότητα και ουδετερότητα, τα ζητήματα που εκτυλίσσονται στην πολύπαθη ελληνική περιφέρεια, μας απογοήτευσε με τον τρόπο που επέτρεψε να παρουσιαστεί η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Β/Α Χαλκιδική, μέσα από εκπομπή και δελτία ειδήσεων της. Ωστόσο, τα λάθη είναι μέσα στη ζωή και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους μονόπλευρη και μονοδιάστατη ενημέρωση, δε θα αναπαραχθεί στο μέλλον από τους ιθύνοντες του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης.

Δε γίνεται όμως να μη σχολιάσουμε με λεπτομέρεια, τα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Καινούρια μέρα», από τους «ειδικούς»σε θέματα μεταλλείας και γνωστούς για την «αντικειμενικότητα» τους, που προσκαλέστηκαν για να καταθέσουν την άποψη τους για το Κιλκίς, αλλά δεν απέφυγαν να υποβιβάσουν τη Β/Α Χαλκιδική, τους κατοίκους της και τη μακραίωνη παράδοση που έχει ο τόπος επάνω στη μεταλλεία.
Πριν όμως σταθούμε στα όσα αναφέρθηκαν από την κ. Ιωαννίδου, εκπροσώπου τύπου των «Οικολόγων – Πρασίνων, θα θέλαμε να σταθούμε σε μια αποστροφή του λόγου της δημοσιογράφου, που συντόνιζε τη συζήτηση, η οποία μίλησε για «πάγωμα της ιστορίας στη Χαλκιδική».
Δε γνωρίζουμε σε τί είδους «πάγωμα», αναφερόταν η δημοσιογράφος, πάντως προς ενημέρωση της στο δήμο Αριστοτέλη και ειδικότερα στα 11 Μαδεμοχώρια του, το κλίμα είναι ιδιαίτερα ζεστό, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 250 εμπειροτεχνιτών, που θα προστεθούν στα 390 άτομα, που ήδη απασχολούνται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.
Ενώ περιμένουμε και άλλες προσλήψεις μέχρι τα τέλη του έτους, με βάση τις δεσμεύσεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Είναι αλήθεια ότι έχουν κατατεθεί 2 προσφυγές 81 κατοίκων του δήμου μας στο ΣτΕ, με αίτημα την ανάκληση των αδειών, που δόθηκαν στην Ελληνικός Χρυσός. Δείτε εδώ και εδώ
Αυτή είναι η μια πτυχή της υπόθεσης. Υπάρχει και η άλλη την οποία προαναφέραμε..., αλλά δεν ακούστηκε από κανένα. (Δείτε εδώ)
ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Η κ. ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ...
Η εκπρόσωπος τύπου των «Οικολόγων – Πρασίνων», δεν κράτησε τους τύπους ... και μίλησε με πολύ περιφρονητικό τρόπο(;) απέναντι στους κατοίκους της Β/Α Χαλκιδικής, απαξιώνοντας παράλληλα τη μεταλλευτική κουλτούρα τους, λέγοντας τα εξής:
«...Υπάρχει μια τραγική ομοιότητα σε αυτές τις 2 περιπτώσεις (Κιλκίς-Χαλκιδική) και μια διαφορά. Στο Κιλκίς όλη η κοινωνία και οι φορείς είναι κατά του έργου. Γιατί δεν απασχολήθηκαν ποτέ και δεν έχουν δημιουργήσει σχέση εργασιακής εξάρτησης, από κάποια μεταλλευτική ανώνυμη εταιρεία, με αποτέλεσμα να ανησυχούν σοβαρά για τον τόπο τους»
Επιχειρώντας να ερμηνεύσουμε με την κοινή λογική, τα όσα λέει σε αυτό το σημείο η εκπρόσωπος τύπου των «Οικολόγων –Πρασίνων» καταλαβαίνουμε ότι:
· Είναι τραγικό... για έναν κάτοικο της περιοχής μας, ειδικότερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και σε αυτή τη διαλυμένη αγορά εργασίας, να απασχολείται στα μεταλλεία, με εξαρτημένη σχέση εργασίας... Δε μας είπε, αν τέτοιας μορφής «εξάρτηση» είναι το ίδιο επιβαρυντική, συγκρίσιμη και ποινικά κολάσιμη και με άλλες εξαρτήσεις, που κυκλοφορούν στον ποινικό κώδικα..., όπως τα ναρκωτικά, ό τζόγος κλπ.
· Κατά τη λογική της κας Ιωαννίδου, οι αντίδρώντες του Κιλκίς ανησυχούν για το μέλλον του τόπου τους, ενώ εμείς όχι. Να μας επιτρέψει η εκπρόσωπος των Οικολόγων-Πρασίνων να επισημάνουμε εδώ, πως η ανησυχία ως έννοια και ως αίσθημα εκφράζεται είτε στον καθένα από εμάς, είτε στα κοινωνικά σύνολα με διαφορετικό τρόπο. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγονται οι συγκρίσεις μέσω τέτοιου τύπου γενικεύσεων. Είναι καθαρά υποκειμενικές.
Επειδή η κάθε κοινωνία ξέρει τα δικά της ζητήματα καλύτερα από τον καθένα, (αν επιθυμεί να τα μάθει, ας έρθει να την ενημερώσουμε και εμείς) ζητούμε την κατανόηση όλων όσων είναι αντίθετοι με τη μεταλλευτική δραστηριότητα και να αφήσουν αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του, να παλέψουν όπως αυτοί γνωρίζουν καλύτερα, καίρια ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος μας.
Η ιστορία θα δείξει ποιοί είναι αυτοί που πονάνε αυτόν τον τόπο. Ποιοί δεν θα την κοπανήσουν και ποιοί δε θέλουν αυτός ο τόπος να μετατραπεί σε «νεκρή ζώνη», λόγω έλλειψης παρουσίας ανθρώπινης ζωής..., όπως προτάσσει έμμεσα ή άμεσα το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα.
Κατά τα άλλα η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων-Πρασίνων, κατά τη γνώμη μας, προέβη σε μια ακατάσχετη και αναπόδεικτη συνθηματολογία με εκφράσεις του στυλ:
«...Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι σαφώς λιγότερες από αυτές που θα χαθούν...».
Από που αποδεικνύεται αυτό; Υπάρχει κάποια σχετική μελέτη;
«...Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης, αλλά υπέρ της βιώσιμης ευημερίας για τις τοπικές κοινωνίες και όχι υπέρ της ανάπτυξης που δημιουργεί νούμερα στο χρηματιστήριο...»
Ωραία σαν φράση η «βιώσιμη ευημερία»... Στα λόγια. Χωρίς περιεχόμενο όμως ηχεί κούφια… Για να γίνουμε πιο σαφείς: Χωρίς ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, πώς υλοποιείται η βιώσιμη ευημερία; Ή μήπως πρόκειται για βιώσιμη ευημερία της άγριας πανίδας; Η κ. Ιωαννίδου σίγουρα θα ξέρει…
Πάντως, και οι περισσότερες κατά τ’ άλλα «πράσινες» εταιρείες που κατασκευάζουν ή πωλούν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, ή είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, ή προσπαθούν να μπούν.
«...Ξέρετε σε πόσες πτυχές της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας, ο ένας τόνος γης που θα καταστραφεί για μισό, ή ένα γραμμάριο χρυσού...;»
Αυτό το ερώτημα το έθεσε ο κ. Τρεμόπουλος στον εαυτό του, πριν καταθέσει σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αναστολή κατασκευής του φράγματος στο Νεστόριο της Καστοριάς; Ή πίσω από αυτό το έργο αιχμής για την τοπική αγροτική οικονομία της Καστοριάς, κρύβεται επίσης κάποιο χρηματιστηριακό παιχνίδι;
Ή πίσω από όλα αυτά υπάρχει κάποιο «πάρτυ- θεσμός», που δεν κάνει να σταματήσει;
(Δείτε εδώ)
- «...Δε θα υπάρξουν έσοδα στο δημόσιο από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, παρά μόνο από τη φορολόγηση της εταιρείας, που είναι αμφίβολο...»
Προφανώς η κ. Ιωαννίδου δε γνωρίζει την αναπροσαρμογή για την εκμίσθωση δικαιωμάτων της μεταλλειοκτησίας, με τροπολογία σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 2/2/2012, που προβλέπει αναλογικά αντισταθμιστικά οφέλη επί των τζίρων της μεταλλευτικής παραγωγής (Δείτε εδώ)
Επίσης μάλλον αγνοεί τις εργοδοτικές (φόρος μισθωτών υπηρεσιών) και τις ασφαλιστικές εισφορές (ΙΚΑ). Είναι λογικό, όταν χάρη στις λουκούλλειες επιχορηγήσεις, που παίρνουν τα κόμματα, προφανώς απαλλάσσουν τα στελέχη τους από τέτοιου τύπου μικροαστικές ανάγκες. Με τους οικολόγους , να έχουν εισπράξει μέσα σε μια διετία περίπου 6 εκατ. Ευρώ. (Δείτε εδώ)
Τέλος, μάλλον δε γνωρίζει η κατά τ΄ άλλα πολύ συμπαθής εκπρόσωπος των Οικολόγων-Πρασίνων, πόσα λεφτά πήρε ο πρώην Δήμος Σταγείρων Ακάνθου και πόσα παίρνει τώρα ο Δήμος Αριστοτέλη ετησίως από τα ανταποδοτικά ωφελήματα. Εντύπωση μας κάνει όμως ότι ποτέ δεν αναφέρεται στα περιβαλλοντικά έργα που έχει κάνει η «εχθρική προς το περιβάλλον» εταιρεία τα τελευταία 7 χρόνια στην περιοχή Στρατωνίου/Στρατονίκης. (Δείτε εδώ)
Γνωρίζει για την ύπαρξή τους; Εφόσον γνωρίζουμε εμείς, δε δικαιολογείται κατά τη γνώμη μας να μη γνωρίζει εκείνη. Αυτά τα θέματα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα ενός κόμματος, που προσπαθεί να μας πείσει για τις οικολογικές ευαισθησίες και προσανατολισμούς του;

Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής της ΕΤ-3  ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. Να συνεχίσουμε από εκεί που τελείωσε το Α΄ Μέρος και να επαναλάβω ,αυτολεξεί, το σχόλιο μου.

    θεια ευα
    Θα σας πρότεινα να μη βλέπεται τηλεόραση και να μην ακούτε ραδιόφωνο. Και τα δύο μεταφέρουν προπαγάνδες και ψέματα. Άσε που σου χαλάνε την ψυχολογία και τα βλέπεις όλα μαύρα.
    Προτείνω να απευθύνεται στο βουλευτή της περιοχή σας και ν’ απαιτήσετε να σας βρει δουλειά γιατί είναι υποχρέωση του από το Σύνταγμα. Όταν θα σας πει να ‘’τρέξετε’’ και να γράφετε σε διάφορα blogs για να γίνουν τα μεταλλεία, πείτε του να μη σας δουλεύει, γιατί εκεί θα δουλέψουν τρεις και ο κούκος και το πρόβλημα της ανεργίας θα συνεχίσει να υπάρχει. Αν σας πει για κάτι εκατομμύρια ευρώ που θα πέσουν στην αγορά από τους μισθούς πείτε του για τα δεκαπλάσια εκατομμύρια ευρώ που έφυγαν από την αγορά λόγω των συνεχών μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.
    Γενικά καλό είναι να καταλάβετε πως έχετε να κάνετε με νοήμονες ανθρώπους και όχι με ηλιθίους. Όλη η Ελλάδα αύριο να γίνει μεταλλείο δε θα λυθεί κανένα πρόβλημα.
    Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να γυρίσετε στην Πολιτεία σας και να μας αφήσετε ήσυχους πριν τα πάρουμε κάποιοι από εμάς και λέμε διάφορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ti perimeneis file, i theia eua kai oi loipoi tis politeias ta tseponoun agria gia na lene auta pou lene.allios den tha asxoliontousan kan me to thema.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.