Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Μήνυμα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης
Διευθυντής Β’/θμιας Εκαπαίδευσης ν. Κιλκίς

Το ηρωικό έπος του 1821 σε συνδυασμό με το χαρμόσυνο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που γιορτάζουμε σήμερα αποδεικνύει περίτρανα για μία ακόμη φορά ότι η ιστορία των Ελλήνων δεν υποτάσσεται στους κανόνες της κοινής λογικής, αλλά κανοναρχείται από την υπερβατική δύναμη της πίστης, εφόσον μόνον αυτή δικαιολογεί τα θαύματα του ελληνικού γένους.
Κάτω από τη σκέπη της Παναγίας, οι Έλληνες κρατούν ζωντανή την ελπίδα και επαναστατούν διεκδικώντας το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας. Ο τουρκικός κατατρεγμός δεν κάμπτει τον ηρωισμό και την προσήλωσή τους στα υψηλά ιδανικά. Η ανεπαρκής στρατιωτική οργάνωση και η έλλειψη οπλισμού των υπόδουλων δεν πτοούν την αγωνιστικότητά τους. Η «μαγιά της λευτεριάς», όπως ονομάζει τους κλέφτες ο Μακρυγιάννης, ως «μικρά ζύμη όλον το φύραμα ζυμοί». Η λογική παραιτείται και το θαύμα επιτελείται. Οι καρδιές των ηρώων πάλλονται με το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος».
Ο Φεραίος, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Διάκος, ο Καραϊσκάκης, ο Ανδρούτσος, ο πατρο – Κοσμάς αλλά και Η Μαντώ Μαυρογένους, η Μπουμπουλίνα, οι Σουλιώτισσες, οι Μεσολογγίτισσες, ολόκληρος ο λαός, ο καθένας απ’ το δικό του μετερίζι, προσφέρει στην επανάσταση. Τα Δερβενάκια, η Γραβιά, η Τριπολιτσά, το Κούγκι, το Αρκάδι, η Άγια Λαύρα, το Μεσολόγγι και το Ναυαρίνο είναι ορισμένοι μόνο αιματόβρεχτοι τόποι όπου αρχίζει να θάλλει η λευτεριά. Ο Γκαίτε, ο Ουγκώ, ο Πούσκιν, ο Ντελακρουά και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της παγκόσμιας διανόησης εξυμνούν το έπος των Ελλήνων, αναγνωρίζοντας ότι ο ελληνικός αγώνας αποτελεί ηρωικό πρότυπο για όλους τους λαούς του κόσμου.
Η απόδοση τιμής στους ήρωες του 21 αποτελεί ύψιστο χρέος όλων μας. Ο εορτασμός όμως της φετεινής επετείου της ελληνικής επανάστασης αποτελεί και μία σιωπηρή υπενθύμιση σε ολόκληρη την οικουμένη ότι οι Έλληνες έχουν μία ιδιότυπη σχέση με την ελευθερία, στο όνομα της οποίας δε διστάζουν να θυσιαστούν. Σχέση που προκύπτει από την πίστη τους, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος δεν είναι τέλος, αλλά πορεία προς την πραγματική ζωή. Οι κοτζαμπάσηδες δεν τους τρομάζουν και η διάψευση των προσδοκιών βοήθειας από τους ξένους, δεν τους αποκαρδιώνει.
Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι «Η λευτεριά δε χαρίζεται, η λευτεριά καταχτιέται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.