Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

22 Μαρτίου 2012 - Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ:                            Το νερό παράγοντας σταθερότητας
"Στις επόμενες δεκαετίες, η σίτιση του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού και η εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας για όλους, θα εξαρτηθεί από την αύξηση της παραγωγής τροφίμων. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η χρήση του πιο πολύτιμου και περιορισμένου φυσικού πόρου - του νερού.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι «Νερό και Επισιτιστική Ασφάλεια». Η γεωργία είναι παρασάγγας ο κύριος χρήστης γλυκού νερού. Αν δεν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό της γεωργίας με σύνεση, θα αποτύχουμε να τερματίσουμε την πείνα, ενώ θα ανοίξουμε την πόρτα σε μια σειρά άλλων δεινών, όπως η ξηρασία, η πείνα και η πολιτική αστάθεια.
Σε πολλά μέρη του κόσμου, η λειψυδρία αυξάνεται και οι ρυθμοί ανάπτυξης της γεωργικής παραγωγής επιβραδύνονται. Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή μεγαλώνει τους κινδύνους για τους γεωργούς, ιδίως για τους φτωχούς αγρότες σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι είναι οι πλέον ευάλωτοι και οι λιγότερο ικανοί να προσαρμοστούν.
Οι αλληλένδετες αυτές προκλήσεις αυξάνουν τον ανταγωνισμό για τους λιγοστούς υδάτινους πόρους, επιδεινώνουν παλιά διλήμματα σχετικά με την ασφάλεια, δημιουργούν νέα και εμποδίζουν την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τροφή, νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Με σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους να πεινούν, και 800 περίπου εκατομμύρια να μην έχουν ακόμη ασφαλή παροχή σε πόσιμο νερό, υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε για να ενισχύσουμε τα θεμέλια της τοπικής, εθνικής και παγκόσμιας σταθερότητας.
Η αειφόρος ασφάλεια των τροφίμων και του νερού για όλους, απαιτεί την πλήρη δέσμευση όλων. Θα απαιτήσει τη μεταφορά των κατάλληλων τεχνολογιών νερού, την ενίσχυση των μικρών παραγωγών τροφίμων και τη διατήρηση των βασικών υπηρεσιών του οικοσυστήματος. Θα απαιτήσει πολιτικές που προωθούν το δικαίωμα στο νερό για όλους, που ενδυναμώνουν την ικανότητα ρύθμισης και την ισότητα των φύλων. Οι επενδύσεις σε υποδομές ύδρευσης, αγροτικής ανάπτυξης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Πρέπει όλοι να ενθαρρυνθούμε από το ανανεωμένο πολιτικό ενδιαφέρον για την επισιτιστική ασφάλεια, όπως αποδεικνύεται από την υψηλή προτεραιότητα που δίδεται στο θέμα αυτό στις συναντήσεις των G8 και G20.
Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, καλώ όλους τους εταίρους να αξιοποιήσουν πλήρως την ευκαιρία που δίνει η Διάσκεψη Ρίο+20 του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Στο Ρίο πρέπει να συνδέσουμε τα σημεία μεταξύ της ασφάλειας του νερού και των τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας στο πλαίσιο μίας πράσινης οικονομίας. Το νερό θα παίξει κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του μέλλοντος που θέλουμε."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.