Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη Πάνου Μπεγλίτη στο Ρ/Σ «FLASH” στους δημοσιογράφους Νίκο Ευαγγελάτο και Γιάννη Αναστασάκο

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Πάνο Μπεγλίτη που έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή.
Κύριε Μπεγλίτη καλή σας ημέρα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα σας.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό το οποίο είναι το πρώτο ερώτημα, είναι αν θα τεθεί κομματική πειθαρχία από το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία της Κυριακής ή όποτε τέλος πάντων γίνει.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, επειδή οι στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες και καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις για επώδυνες πολιτικές, πιστεύω ότι ο καθένας θα τοποθετηθεί με την προσωπική του συνείδηση, την πολιτική του συνείδηση και την εθνική του ευθύνη. Έχουμε πει, και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πει ότι πάνω από την κομματική πειθαρχία υπάρχει η εθνική ευθύνη την οποία πρέπει ν’ αναλάβουμε σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο λαός και η χώρα.
Εμείς έτσι θα προχωρήσουμε. Σήμερα θα έχουμε τη δυνατότητα στις η ώρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να συζητήσουμε αυτό το σκληρό 18:00 πρόγραμμα, αλλά να συζητήσουμε και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε σχέση με τη χώρα μας.
Οι εξελίξεις χθες το βράδυ στο Eurogroup πρέπει να μας προκαλέσουν ανησυχία. Επιβεβαιώνουν ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τη χώρα στους κυρίαρχους κύκλους, σήμερα, που διαμορφώνουν, δυστυχώς, τη στρατηγική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άρα λοιπόν, προσερχόμαστε με εκβιασμούς, και αυτό πρέπει να το πούμε, είναι μια εκβιαστική στρατηγική που ακολουθείται στην Ευρώπη για την Ελλάδα, για να μπορέσουμε τελικά ν’ αποτρέψουμε τα χειρότερα. Αυτό που λέγεται «το μή χείρον βέλτιστον», δυστυχώς σήμερα το βιώνουμε.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κομματική πειθαρχία θα τεθεί; Γιατί αντιδράσεις υπάρχουν πολλές και τις ακούμε, ανοιχτές. Έχω μετρήσει καμιά δεκαριά Βουλευτές που το έχουν πει και ξέρω άλλους δέκα τουλάχιστον που το λένε δεξιά κι αριστερά.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, το πρόβλημα δεν είναι αριθμητικό. Πέρα από τα αριθμητικά δεδομένα, ποιος ψηφίζει, ποιος δεν ψηφίζει, το πρόβλημα το έχουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Όλοι μας έχουμε προβλήματα, σας είπα, και συνειδησιακά προβλήματα και συγκρούσεις με τον εαυτό μας, με τις αρχές μας, με τις αξίες μας, με τη διαδρομή μας, πιστεύω όμως ότι πρέπει ν’ απαντήσουμε θετικά.
Το δίλημμα είναι εάν τελικά συμφωνούμε με όλες τις θυσίες, με όλα τα σκληρά μέτρα να μείνουμε στην Ευρωζώνη που είναι μια δυσβάσταχτη επιλογή, ή εάν τελικά θα βγούμε, γιατί αυτός είναι, θα έλεγα, ο αντικειμενικός στόχος τους, να μας σπρώξουν έξω από την Ευρωζώνη. Σ΄ αυτή την περίπτωση θα είναι εφιαλτικό το σενάριο.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Περιγράφετε συνέχεια το διακύβευμα το οποίο νομίζω ότι είναι σαφές σε όλους, αλλά το ερώτημα είναι συγκεκριμένο: Επειδή υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μου επιτρέπετε; Δεν ξέρω πόσο είναι αφομοιωμένο το διακύβευμα στην ελληνική κοινωνία και μάλιστα θα έλεγα και δικαιολογημένα δεν είναι αφομοιωμένο γιατί σήμερα ο Έλληνας πολίτης, ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ουσιαστικά εισπράττει, βιώνει τα σκληρά και επώδυνα μέτρα. Δεν γνωρίζει, ή απλώς γνωρίζουμε θεωρητικά ή γνωρίζει η μεγάλη πλειοψηφία θεωρητικά τι θα συνέβαινε αν η χώρα έβγαινε από την Ευρωζώνη και επέστρεφε στη δραχμή.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να το συζητήσουμε μετά αυτό; Επιμένω στο ερώτημα, το ακούω και από Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ περίπου να το ζητάνε, να μας επιβάλλουν κομματική πειθαρχία, το λένε και στη Νέα Δημοκρατία, αν κι εκεί ήδη ο κ. Μιχελάκης την έχει προαναγγείλει από το προηγούμενο Σάββατο, για να τους βοηθήστε να μην πάνε κόντρα στο νομοσχέδιο. Θα το κάνετε; Αν δε θέλετε να μου απαντήσετε ή αν δεν υπάρχει απάντηση πείτε το, για να μην το κάνω τέταρτη φορά.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, το πιο εύκολο πράγμα είναι να βγει μια κομματική εντολή περί κομματικής πειθαρχίας. Το πιο εύκολο, σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι το μείζον διακύβευμα και να πάρουμε μια απόφαση συνειδητή. Όσο σκληρή και αν είναι αυτή.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κομματική πειθαρχία θα επιβάλλετε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα το δούμε όπως σας είπα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να σας πω, είναι ανοιχτό αλλά εγώ ήθελα αλλού να πάω τη συζήτηση, με την έννοια ότι είναι το πιο εύκολο να δώσουμε μια εντολή περί κομματικής πειθαρχίας. Ίσως είναι και το βολικό άλλοθι όλων των Βουλευτών.
Απλώς εγώ ήθελα να τονίσω κάτι άλλο: Ότι θα πρέπει συνειδητά οι Βουλευτές, παρά τα προβλήματα, κι εγώ Βουλευτής είμαι, είμαι Βουλευτής επαρχίας, ξέρω την κοινωνία, γνωρίζω πώς στενάζει σήμερα η κοινωνία, αλλά πρέπει συνειδητά να επιλέξουμε ανάμεσα σε δυο επιλογές οι οποίες είναι σκληρές.
Απλώς πρέπει να δούμε ότι μια προοπτική εκτός Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή, θα συνεπαγόταν πολύ πιο σημαντικές θυσίες, θα ήταν εφιαλτική.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να κάνω ένα ερώτημα που μας το στέλνει ένας ακροατής μας. Λέει ότι: «Από την αρχή της κρίσης, δυο χρόνια τώρα που η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, από το πρώτο μνημόνιο, σχεδόν δυο χρόνια, τα εισοδήματά μου έχουν μειωθεί» λέει κατά 80%, δεν είναι ξέρω αν είναι τόσο, μπορεί να είναι και παραπάνω, ο άνθρωπος μπορεί να έχει μείνει και άνεργος. «Ποια η διαφορά αν θα είχαμε χρεοκοπήσει από την αρχή; Μήπως σήμερα ήμαστε καλύτερα;»
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Νομίζω αυτό επιβεβαιώνει αυτό που είπα προηγουμένως, ότι δεν γνωρίζουμε, επειδή ο καθένας βιώνει τα σκληρά μέτρα, τις σκληρές αποφάσεις, δεν γνωρίζει ποιο είναι το πιο καταστροφικό σενάριο το οποίο θα μπορούσε να επιβληθεί στην Ελλάδα.
Γιατί μία χρεοκοπία θα σημάνει ουσιαστικά, όχι απλώς τη φτώχια όπως την περιγράφουμε όλοι μας, ή οι αναλυτές με οικονομικά στοιχεία, θα σημάνει την περιθωριοποίηση της χώρας, θα δημιουργήσει σημαντικές συνέπειες στις εισαγωγές, στα καύσιμα, στ’ ανταλλακτικά, στα τρόφιμα, στα φάρμακα.
Δε θέλω να το περιγράψω, γνωρίζουμε πολλές φορές τη ζωή που πέρασαν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Φοβάμαι ότι θα τα ζήσουμε αυτά τα πράγματα, εάν τελικά επιλεγεί αυτή η στρατηγική της εξόδου από την Ευρωζώνη. Γι’ αυτό σας λέω ότι για μας η στρατηγική επιλογή είναι μέσα στην Ευρωζώνη, με όλες τις θυσίες. Είναι δυσβάσταχτη, όμως η άλλη επιλογή θα έχει πιο καταστροφικά αποτελέσματα.
Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, νομίζω ότι το θέμα «μέσα στο ευρώ ή έξω από το ευρώ» είναι κάτι που αν κοιτάξουμε και στις δημοσκοπήσεις, για να μη μιλάμε εξ ονόματος του κόσμου, είναι κάτι που είναι πολύ ειλημμένο.
Οι πλειοψηφίες υπέρ της παραμονής στο ευρώ και στην Ευρωζώνη είναι πάνω από70%. Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας. Εσείς ο ίδιος είπατε ότι κατά κάποιον τρόπο είναι άλλοθι για τους Βουλευτές η κομματική πειθαρχία και θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο, όπως είναι άλλοθι για πολλές πολιτικές ηγεσίες, για να μην πω όλες, η τρόικα. Άρα κανείς μ’ αυτό τον τρόπο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Λέτε μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Και αυτό πληρώνουμε σήμερα. Εάν είχαμε πάρει αποφάσεις, είχαμε εξηγήσει στον κόσμο ότι αυτές οι αλλαγές, αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αυτές οι επώδυνες αποφάσεις είναι δικές μας αποφάσεις, είναι αποφάσεις του πολιτικού συστήματος, των κομμάτων εξουσίας για να μπορέσει η χώρα να βγει από το μεταπολιτευτικό φαύλο κύκλο, για να μπορέσει το πολιτικό σύστημα να δημιουργήσει στέρεες βάσεις ενός άλλου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και όχι να τα ρίχνουμε στους ξένους, τότε το κλίμα θα ήταν διαφορετικό.
Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη πολύ ωραία τα λέτε. Δυο χρόνια τι κάνατε; Γιατί δεν τα είπατε αυτά;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είπαμε πράγματα, δεν ξέρω πόσο έτοιμος είναι τελικά ο ελληνικός λαός ν’ ακούσει και τις αλήθειες..
Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ: Μα ο ελληνικός λαός φταίει τώρα;
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Είναι λίγο προκλητικό αυτό που λέτε, θα μου επιτρέψετε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε λέω ότι φταίει ο ελληνικός λαός, αλλά δε λέω όμως ότι και ο ελληνικός λαός μέσα σ’ αυτή τη μεταπολιτευτική πολιτική ζωή δεν είχε τη δική του ευθύνη, το δικό του μερίδιο ευθύνης.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μην ανοίξουμε αυτή την κουβέντα, νομίζω είναι ανεδαφική γιατί ο ελληνικός λαός δεν ξέρει και τι να πιστέψει από αυτά που λέτε αλήθειες. Γιατί αλήθεια είναι και το «λεφτά υπάρχουν» όταν το είπατε, αλήθεια και το «δεν υπάρχει μία» όταν το κάνατε..
Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ: Και πάντα «καλύτερες μέρες».. Σε ποιες εκλογές δεν τάξατε καλύτερες μέρες;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μα αυτά πληρώνει το πολιτικό σύστημα σήμερα.
Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ: Άρα δε φταίει κανένας ελληνικός λαός..
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να ρωτήσω κάτι τελευταίο: Τώρα που ο κύκλος φαίνεται να κλείνει, γιατί η διάσωση της χώρας είναι προαπαιτούμενο, δεν έχουμε να το διαπραγματευθούμε, συμφωνούμε όλοι σ’ αυτό, η κίνηση του Παπανδρέου να δημιουργήσει αυτό το όργανο, αυτή την τριμερή, την τρόικα όπως λέμε, στην ουσία ν’ ανοίξει την Ευρώπη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ν’ ανοίξει το ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι ήταν επιτυχημένη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Διαφωνώ με την άποψή σας..
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν έχω άποψη, ερώτημα έθεσα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ναι.. Τα ίδια τα πραγματικά περιστατικά δε συνηγορούν σ’ αυτό που είπατε. Δεν ήταν η Ελλάδα που άνοιξε τις πόρτες της Ευρώπης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ήταν η ίδια η Γερμανία, ήταν οι ίδιοι οι κυρίαρχοι ευρωπαϊκοί κύκλοι που εν τη απουσία, λόγω σοβαρού θεσμικού ελλείμματος, οργάνων και μηχανισμών διαχείρισης κρίσης, ουσιαστικά άνοιξαν την πόρτα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν παρακολουθήσει κανείς από το Γενάρη του 2010 τις εξελίξεις στην Ευρώπη, θα καταλάβει αυτό που λέω.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μεγάλη συζήτηση πάντως, γιατί εκεί ακριβώς αρχίζει το κομμάτι που λέει ότι η αποτυχία της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν ότι μετέτρεψε μια κρίση ρευστότητας σε κρίση χρέους.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μα ενυπήρχε η κρίση χρέους.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κι εκεί έγινε το μεγάλο γύρισμα. Και ανοιχτήκαμε σε αυτά που λέει ο Πούτιν, ότι στην ουσία μας προκάλεσαν τεχνητά την κρίση και μας στραγγάλισαν.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η κρίση δανεισμού, μετατράπηκε σε κρίση δημόσιου χρέους, γιατί είχαμε ένα σοβαρό διαρθρωτικό δημοσιονομικό πρόβλημα, με δημόσιο έλλειμμα τεράστιο, με αναξιοπιστία απέναντι στους Ευρωπαίους, με δημόσιο χρέος υπέρογκο, του οποίου δεν μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε τη διαχειρισιμότητα και τη βιωσιμότητα.
Άρα λοιπόν δεν ήταν μια απόφαση πολιτική που μετέτρεψε την κρίση δανεισμού σε κρίση δημοσίου χρέους. Ήταν θα έλεγα, για την Ελλάδα, το σοβαρό έλλειμμα της Ευρώπης να το διαχειριστεί, ήταν η έλλειψη πολιτικής βούλησης. Η Ελλάδα δεν ήταν πρόβλημα για την Ευρώπη. Εκπροσωπούμε το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, το χρέος μας είναι ελαχιστότατο μπροστά στο χρέος που έχουν άλλες χώρες..
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μα αυτά λέμε τόσον καιρό, πώς τα καταφέραμε να βρεθούμε έτσι και να ταπεινωθούμε..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Άρα λοιπόν, εάν η Ευρωζώνη τότε είχε την πολιτική βούληση να σταθεί ψύχραιμα, υπεύθυνα και να διαχειριστεί το πρόβλημα της Ελλάδας δε θα φτάναμε σήμερα σ’ αυτή την κατάσταση.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σας ευχαριστούμε. Καλή σας μέρα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα.

1 σχόλιο:

  1. το κόμμα που κατρεστρεψε την ΕΛΛΑΔΑ το μεγαλο πασοκ
    ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΟΛΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.