Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Παρεμβάσεις Χρήστου Δραγανίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας

"Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2012 υπάρχει πρόβλεψη για ποσό 714.000 ευρώ για αμοιβές αιρετών που αφορούν τις αντιμισθίες του δημάρχου, των αντιδημάρχων, των μισθών των συνεργάτες του δημάρχου, του διευθυντή του δήμου και του συνηγόρου του δημότη ,των αποζημιώσεων του προέδρου και των μελών του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτικών επιτροπών, κλπ. Στο ποσό αυτό αν προσθέσει κανείς και τα έξοδα διοίκησης του ΝΠΔΔ κοινωνικής φροντίδας (παιδικοί σταθμοί-ΚΕΦΟ-ΚΑΠΗ κλπ), της Κοινωφελούς Επιχείρησης και της Δημοτικής Υπηρεσίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης, τότε οι συνολικές δαπάνες φτάνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Στον ετήσιο απολογισμό που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24 Ιανουαρίου τα συνολικά έργα έφτασαν το 1,5 εκατ. ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς τις αναλογίες των ποσών αντιλαμβάνεται ότι τα έξοδα διοίκησης είναι δυσανάλογα με τα έργα που έχουν εκτελεστεί και χρειάζεται να περιοριστούν σε λογικά επίπεδα, ώστε να παράγεται και ένα αξιόλογο έργο.
Πολλές φορές ο δήμαρχος κ. Λαπόρδας, αναφέρεται στα κακώς κείμενα του κράτους μας, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως φαίνεται να ακολουθεί την ίδια πρακτική που οδήγησε στα γνωστά οικονομικά αποτελέσματα. Ενώ σβήνει τα φώτα στους δημόσιους χώρους και υποβαθμίζει την πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα του τόπου, ξοδεύει πολύ περισσότερα για διοικητικά έξοδα. Διότι,
1. Δημιούργησε πολλές θέσεις αμειβομένων αιρετών, χωρίς να χρειάζονται πραγματικά.
2. Χρησιμοποιεί το νόμο καταχρηστικά, διότι όρισε τις μέγιστες αμοιβές και αντιμισθίες που ισχύουν για δήμους από 20 έως 100 χιλ κατοίκους, χωρίς να τις εκλογικεύει και να λαμβάνουν υπ όψιν τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου.
3. Μεγάλο μέρος των εξόδων αφορά αμοιβές και ασφάλιση ειδικών συνεργατών και του ειδικού γραμματέα του δήμου.
Καλέσαμε κατ επανάληψη τον δήμαρχο να αλλάξει τον τρόπο που μέχρι τώρα λειτουργούσε η τοπική αυτοδιοίκηση εκτιμώντας τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη εποχή στο κράτος.
Να αναλάβει καινοτόμες πρωτοβουλίες και θαρραλέες αποφάσεις περιορισμού των δαπανών ,αρχίζοντας από τα διοικητικά έξοδα και στη συνέχεια το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών, ώστε ο δημότης να πληρώνει λιγότερα για νερό, καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό..
Να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Καλλικράτη που επιτρέπουν οικονομίες κλίμακος, με την συγχώνευση υπηρεσιών και τον ορθολογισμό των δαπανών.
Να μην απαιτεί μόνο από τους δημότες και τους συλλόγους να εφαρμόζουν τον εθελοντισμό, αλλά να τον εφαρμόζει και στη διοίκηση του δήμου.
Δυστυχώς οι αρχές αυτές δεν τηρήθηκαν, οπότε ήμασταν υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό 2012
Επειδή πολλές φορές ο δήμαρχος μας κατηγορεί - όταν δεν συμφωνούμε- για λαϊκισμό και εύκολη αντιπολίτευση σε "πιασάρικα θέματα", καταθέσαμε τι θα κάναμε εμείς αν ήμασταν στη διοίκηση του δήμου¨
1. Θα περιορίζαμε- κατά περίπτωση και εκτός των δημοσίων υπαλλήλων - μέχρι το μισό τις αντιμισθίες των αιρετών
2. Θα τοποθετούσαμε πρόεδρο στα Νομικά Πρόσωπα Πρόνοιας την Κοινωφελής Επιχείρηση και την ΔΕΥΑ τους αντίστοιχους αντιδημάρχους
3. Θα αξιοποιούσαμε ικανούς δημοτικούς υπαλλήλους που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο και έχουν διοικητική ικανότητα
4. Θα εφαρμόζαμε τον εθελοντισμό πρώτοι εμείς στη διοίκηση του δήμου
5. Θα ξοδεύαμε περισσότερα για έξοδα διοίκησης των προέδρων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων
6. Θα μειώναμε δραστικά τα ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού
Με τις παραπάνω προτάσεις μας πιστεύουμε ότι δείξαμε τον σωστό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η διοίκηση του δήμου .στο πολύ δύσκολα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα όλοι μας, και με γνώμονα μόνο το συμφέρον των δημοτών και την εξυπηρέτηση των αναγκών
του.
    Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας ζητήσαμε να ψηφιστεί απόφαση με την οποία να δηλώνεται σαφώς και κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε επένδυση στο Πάικο και σε ολόκληρη περιοχή του Δήμου μας, και να καθορίσει τη χρήση γης αποκλειστικά για αγροτουριστικές υποδομές και έργα προστασίας και ανάδειξης του δασικού περιβάλλοντος.
Στη συζήτηση η Δημοτική Αρχή αποκάλυψε τις προθέσεις της
- ζήτηση εγγράφως να ενημερωθεί αν θα υπάρχει ανταποδοτικό όφελος για το Δήμο, συνεπώς θεωρεί θετικό και πραγματοποιήσιμη η επένδυσης που αφόρα την εξόρυξη μόλυβδου και χαλκού
- αρκέστηκε να θεωρήσει ότι δεν είναι βλαβερή η επένδυση αφού δεν υπάρχει εξόρυξη χρυσού αλλά μάλλον ωφέλιμη για τον τόπο
- απόφυγε την έκδοση σαφούς και κατηγορηματική απόφαση ς του Δημοτικού Συμβουλίου που να αντιτίθεται στην οποιαδήποτε τέτοια επένδυση
Η δημοτική μας παράταξη κατέθεσε σχέδιο απόφασης και ζήτησε την ψήφισή του ,η οποία είναι η παρακάτω
« Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας ψήφισε ομόφωνα το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου 2012-14, μετά από μια διαδικασία διαβούλευσης και την εργασία επιστημονικής ομάδας. Με το σχέδιο αυτό καθορίστηκε και το αναπτυξιακό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα δρομολογηθούν τα έργα και οι μελέτες σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου.
Για την περιοχή του Πάικου, επιλέχθηκε η ανάδειξη του εξαιρετικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής με αγροτουριστικά έργα και υποδομές ήπιας μορφής, όπως ακριβώς περιγράφονται στο σχέδιο, και καθορίστηκε η χρήση γής με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια.
Ωστόσο επειδή υπάρχει πρόθεση να αναπτυχθούν στο Πάικο επενδύσεις μη συμβατές με τη χρήση αυτή, όπως μεταλλευτικές και εξορυκτικές αλλά και ενεργειακές, το Δημοτικό Συμβούλιο, με την παρούσα απόφαση , επιθυμεί να τονίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι αντιτίθεται σοβαρά σε οποιαδήποτε τέτοια χρήση από πλευράς της πολιτείας και δηλώσει ότι θα προασπίσει με κάθε τρόπο, την αειφόρο ανάπτυξη και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον το οποίο αποτελεί ανυπόστατο κομμάτι της ζωής των κατοίκων του.»
Δυστυχώς η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή, ούτε καν διαβάστηκε από τον πρόεδρο-πράγμα παράτυπο- και ζητήθηκε απλά η σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής χωρίς σαφείς όρους λειτουργίας της.
Μετά από αυτά αναγκαστήκαμε να μην συμμετέχουμε στην επιτροπή αυτή διότι κρίνουμε ότι οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής δεν συμβαδίζει με το κοινό αίσθημα που επιβάλλει ξεκάθαρες και σαφείς αποφάσεις που σχετίζονται με την θωράκιση του Πάκου και του φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου ,τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει η επιτροπή αυτή.
Αντίθετα η δημοτική μας παράταξη θα συμμετέχει στην Συντονιστική Επιτροπή δημοτών και φορέων που έχει συσταθεί και θα εκπροσωπείται από τον Αθανασιάδη Ανέστη –κάτοικο Αξιούπολης
Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε κι εμείς με όλες μας τις δυνάμεις στην υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και στην αποτροπή της οποιασδήποτε προσπάθειας ανάθεσης μεταλλευτικών και εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην περιοχής μας.
Τον τελευταίο χρόνο η οικονομική κρίση και ο περιορισμός των κρατικών δαπανών ,οδήγησαν δημόσιες υπηρεσίας κοινής ωφελείας και οικονοκής ανάπτυξης να μείνουν είτε χωρίς επαρκή προσωπικό, είτε χωρίς κτιριακές υποδομές, με αποτέλεσμα άλλες να υπολειτουργούν, και άλλες να αποχωρήσουν τόσο στο Πολύκαστρο που είναι η δεύτερη πόλη του Νομού Κιλκίς, όσο και στη Γουμένισσα αλλά και στην Αξιούπολη.
Αυτή η κατάσταση που παγιώνεται σιγά-σιγά, στερεί τους κατοίκους από βασικές εξυπηρετήσεις και τους αναγκάζει να μετακινούνται στι Κιλκίς, κάτι που σήμερα κοστίζει πολύ.
Η μεγαλύτερη απώλεια -χωρίς να αντιδράσει κανείς - υπήρξε το κλείσιμο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο Πολύκαστρο και στη Γουμένισσα με την προοπτική να ενισχυθεί το κατάστημα Αξιούπολης. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, και οι υπάλληλοι μεταφέρθηκαν στο Κιλκίς. Εμεινε το κατάστημα Αξιουπολης χωρίς επιπλέον προσωπικό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του συνόλου του Δήμου, και να μεταφερθούν βασικές αρμοδιότητές του ήδη στο Κιλκίς και μάλιστα με προοπτική να κλείσει και αυτό το κατάστημα. Επιτέλους η δημοτική αρχή ασχολήθηκε μόλις προχθές με το πρόβλημα και επισκέφθηκε στην Αθήνα τη κεντρική διοίκηση χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, δεδομένου οτι μάλλον οι εξελίξεις ήδη έχουν δρομολογηθεί.
Επίσης σοβαρότατη απώλεια γιά ολόκληρο τον Δήμο ήταν το κλείσιμο του Γραφείου Εξυπηρέτησης της ΔΕΗ στην Αξιούπολη, με αποτέλεσμα γιά κάθε πρόβλημα να εξυπηρετούνται όλοι οι κάτοικοι από το Κιλκίς. Επιβάλλεται η άμεση επαναλειτουργία του Γραφείου έστω σε βασικές λειτουργίες
Ακολούθησε το κλείσιμο των καταστημάτων του ΟΤΕ και ιδιαίτερα του Πολυκάστρου, που ήταν και το τελευταίο σε ολόκληρο το Δήμο. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε γιά τη στελέχωσή του και τη συνέχιση της λειτουργίας του.
Ενα βήμα πριν από το κλείσιμο βρίσκονται το καταστήματα του Ταχυδρομείου σε Αξιούπολη και Πολύκαστρο, και μετά από διαμαρτυρίες της δημοτικής μας παράταξης και άλλων προκυρήχθηκαν ορισμένες θέσεις ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία του. Ομως χρειάζεται επαγρύπνηση για να μην μείνουμε χωρίς αλληλογραφία και συντάξεις.
Απο πλευράς τραπεζών οι απώλειες είναι σημαντικές. Έκλεισε η Εθνική Γουμένισσας, η Εμπορική Πολυκάστρου και ακούγεται ότι θα κλείσουν και τα υποκαταστήματα της Αγροτικής στο Πολύκαστρο και την Γουμένισσα. Αν και η οικονομική δραστηριότητα έχει περιοριστεί ,οι τράπεζες παραμένουν ένα βασικό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και χρειάζονται παρεμβάσεις στις διοικήσεις τους-χωρίς φυσικά πολλές προοπτικές.
Ιδαίτερη προσοχή χρειάζεται το τεράστιο θέμα του Νοσοκομείου Γουμένισσας και της υποβάθμισής του, γιά το οποίο χρειάζεται κινητοποίηση από όλους μας, γιά να το υπερασπιστούμε.
Τέλος στο Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας καταγείλαμε την έξωση από την δημοτική αρχή, του Ειρηνοδικείου Πολυκάστρου από το δημοτικό κτίριο που του παραχωρήθηκε. αφού έληξε το συμβόλαιο μίσθωσης, και ζητήσαμε την άμεση ανανέωση της μίσθωσης,, επειδή υπάρχει άμεσος κίνδυνος γιά το κλείσιμο του Ειρηνοδικείου, αφού δεν υπάρχει άλλος χώρος μετεγκατάστασής του.
Καλούμε τον Δήμαρχο Παιονίας να αντιληφθεί οτι οφείλει να υπερασπιστεί το δικαίωμα των κατοίκων στην κοινωνική αρωγή και εξυπηρέτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες, την δύσκολη αυτή περίοδο- πράγμα που απαιτεί και ο Καλλικράτης - να δραστηριοποιειθεί ώστε να επαναλειτουργήσουν οι υπηρεσίες που έκλεισαν .και να εμποδιστεί η παραπέρα απογύμνωση της περιοχής μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.