Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ημερίδα με αντικείμενο τη Φυσική Αγωγή και το Σχολικό Αθλητισμό, Δράσεις Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας στον Τομέα του Αθλητισμού

Ημερίδα για τη «Φυσική Αγωγή και το Σχολικό Αθλητισμό» διοργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012, με ομιλητή τον Διευθυντή Φυσικής Αγωγής του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. κ. Στυλιανό Δασκαλάκη. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής, οι Διευθυντές Δ.Ε. και οι ορισμένοι Υπεύθυνοι Φυσικής Αγωγής των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Περιφερειακών Διευθύνσεων Π.Ε. και Δ.Ε. Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και Θεσσαλίας.
Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό ο Περιφερειακός Δ/ντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κος Θεόδωρος Καρτσιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αναγκαιότητα, τη σημασία και την παιδαγωγική αξία της Φυσικής Αγωγής και του Σχολικού Αθλητισμού, και στους τρόπους υλοποίησης Δράσεων στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τόνισε την σπουδαιότητα του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, την ενίσχυση της Ομαδοσυνεργατικής προσέγγισης στις σύγχρονες μορφές διδασκαλίας και σημείωσε την αναγκαιότητα συνεργασίας των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, η οποία θα συντονίζεται από ειδική Ομάδα για την Φ.Α. που συγκροτείται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Επίσης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του Μαζικού Αθλητισμού και της Διά Βίου Άθλησης και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν οι Δράσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στον τομέα του Μαθητικού Αθλητισμού.

Συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης διαφόρων προβλημάτων που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη του Σχολικού Αθλητισμού και δόθηκαν απαντήσεις σε θέματα όπως η Δημιουργία Ομάδων Διευθύνσεων στη θέση των Γραφείων Φ.Α. που καταργήθηκαν, δωρεάν ιατρική εξέταση μαθητών από το Ε.Σ.Υ. για τα Δελτία Υγείας Μαθητών, κ.α.
Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο κος Στυλιανός Δασκαλάκης, Διευθυντής Φυσικής Αγωγής του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. με θέμα: «ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ & ΝΕΟΙ ΘΕΣΜΟΙ – ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ»
Κατά την εισήγησή του ο κ. Δασκαλάκης αναφέρθηκε στα εξής:
· Η Νέα Μορφή των Σχολικών Αθλητικών Διοργανώσεων σε Δημοτικά και Γυμνάσια
· Η Νέα Μορφή των Σχολικών Πρωταθλημάτων Λυκείων σε Ομαδικά και Ατομικά Αθλήματα
· Οι Αρμοδιότητες των Διευθυντών Β΄/θμιας Εκπαίδευσης και η Λειτουργία των Ομάδων Φυσικής Αγωγής στις Δ/νσεις Β΄/θμιας Εκπαίδευσης
· Λειτουργία των ΤΑΔ/ΕΤΑΔ
Παράλληλα τόνισε πως στόχος είναι η πολλαπλή συμμετοχή μαθητών στους αγώνες και όχι η διάκριση, πως θέλουμε να φτιάξουμε πολίτες και όχι πρωταθλητές και σκοπός μας πρέπει να είναι η Συμμετοχή αντί του Ανταγωνισμού. Τέλος ζήτησε από κάθε Ομάδα σε κάθε Διεύθυνση να βάλει στόχους και να λειτουργεί με στρατηγική και τακτική.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αιρετή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μεταξύ του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη της Π.Κ.Μ. κ. Διονύση Ψωμιάδη, του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρου Καρτσιώτη και του Διευθυντή Φυσικής Αγωγής του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. κ. Στυλιανού Δασκαλάκη. Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκαν, με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, προτάσεις που αφορούν τη Διοργάνωση Μαθητικών, Αθλητικών Δραστηριοτήτων και προγραμμάτων, με σκοπό τη συμμετοχή περισσοτέρων μαθητών στις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου, με προτεραιότητα στις βασικές αξίες του Αθλητισμού.
Οι προτάσεις αυτές αναφέρονται:
· Στην άμεση Συνεργασία μεταξύ της Αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας και της Δ/νσης Φυσικής Αγωγής του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. με σκοπό την ανάπτυξη και εφαρμογή Δράσεων στο πλαίσιο του Σχολικού Αθλητισμού στοχεύοντας στην πολλαπλή συμμετοχή των μαθητών στους αγώνες και όχι στη διάκριση.
· Στην έναρξη πιλοτικών δράσεων και μελλοντική ένταξη περισσοτέρων αθλημάτων
· Στην Αξιοποίηση της τοπικής αθλητικής παράδοσης
· Στο Συντονισμό και στη συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς, π.χ. Τοπικές και Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του κόστους
· Στη Διοργάνωση Ημερίδας με τίτλο «Ημέρα Αθλητισμού» με συμμετοχή όσο το δυνατό περισσοτέρων Σχολικών Μονάδων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.