Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Πολίτες Αριστοτέλη: "Η απάντηση του μεταλλειολόγου Γ. Ζαφειράτου σε όσους χαρακτηρίζουν "Φάντασμα", τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης"

"Αλλού υπάρχουν φαντάσματα..."
Η απάντηση που μας έστειλε ο κ. Γιάννης Ζαφειράτος, μεταλλειολόγος και τμηματάρχης του Τμήματος Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ, υπό τη μορφή σχολίου στην ανάρτηση μας με τίτλο: «H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ..., ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...;», νομίζουμε πως απαντά εμμέσως πλην σαφώς και σε αυτούς, που χαρακτηρίζουν την εφαρμογή της ακαριαίας τήξης (flash smelting) «μέθοδο φάντασμα».
Όπως μας έχουν συνηθίσει άλλωστε, εκμεταλλεύονται κατά συρροή την άγνοια της πλατιάς μάζας της ελληνικής κοινωνίας σε τεχνικά και τεχνολογικά ζητήματα, που αφορούν την πολυσύνθετη μεταλλευτική δραστηριότητα.
Μια άγνοια-θυσία στο βωμό της ακόρεστης επιθυμίας τους για δημιουργία φθηνών εντυπώσεων, με προφανή στόχο την εδραίωση της αντιαναπτυξιακής κουλτούρας στη χώρας μας.
Ο κ.Ζαφειράτος όπως θα διαβάσετε και στην απάντηση του, ξεκαθαρίζει πως:
1) τάσσεται μεν απερίφραστα υπέρ της δημιουργίας μεταλλουργίας στην περιοχή μας, συντασσόμενος με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της εγκριθείσας Μ.Π.Ε. Χαρακτηρίζει δε τους «όψιμους μεταλλειολόγους» και όσους γενικά προβάλλουν μια αρνητική επιχειρηματολογία, ως «επιστημονικά αναρμόδιους που δεν έχουν καμία συνάφεια με το αντικείμενο»...
2) υπάρχουν 20 εργοστάσια στον κόσμο, αλλά και αρκετά άλλα στην Ευρώπη, τα οποία εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο της ακαριαίας τήξης για την απόληψη χρυσού από το χαλκό.
3) οι αντιρρήσεις που διατύπωσε στο Κιλκίς επάνω στο ζήτημα της μεταλλουργίας είναι τεχνικής φύσεως και αφορούν την επεξεργασία αρσενοπυριτών της Ολυμπιάδας. Για αυτό το λόγο και σύμφωνα και με τον ΚΜΛΕ, προτείνει τη δημιουργία ημιβιομηχανικής μονάδας, η οποία προβλέπεται και μέσα στους ειδικούς όρους της εγκριθείσας από το ΥΠΕΚΑ, τεχνικής μελέτης, που αφορά το μεταλλείο της Ολυμπιάδας. Έτσι ώστε να γίνουν οι σχετικές δοκιμαστικές εφαρμογές σε μικρότερη κλίμακα, για να βελτιστοποιηθεί η συγκεκριμένη μέθοδος.
Όπως υποστηρίζει μάλιστα «αυτός ο τρόπος δεν αποτελεί μια πρωτοτυπία ή εξαίρεση. Είναι κάτι που συμβαίνει πριν χτιστεί το οποιοδήποτε εργοστάσιο στον κόσμο. Κάθε μεταλλείο είναι διαφορετικό — κάθε ένα έχει μοναδικές απαιτήσεις, λειτουργεί σε διαφορετικό περιβάλλον και απαιτεί μια σειρά από προσαρμοσμένες τεχνικές λύσεις και το συνδυασμό τους σε ειδικά προσαρμοσμένη στη μοναδική τροφοδοσία εγκατάσταση επεξεργασίας για την αντίστοιχη εύρυθμη λειτουργία της παραγωγής. Είναι κανόνας που τον ξέρει οποιοσδήποτε ασχολήθηκε σοβαρά με την επεξεργασία μεταλλευμάτων.»
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση που μας έστειλε ο κ. Ζαφειράτος:

«Αγαπητοί Πολίτες Αριστοτέλη
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω αυτό το σημαντικό θέμα για να μη δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις. Όπως είπα στο Κιλκίς, δεν έχω πεισθεί όχι για την "επιστημονική ορθότητα" αλλά για ζητήματα της βιομηχανικής εφαρμογής της πυρομεταλλουργικής μεθόδου της ακαριαίας τήξης στον τόπο σας. Αν υπήρχε η παραμικρή αντίρρηση στην επιστημονική θεωρητική τεκμηρίωση, στη χημεία της μεθόδου όπως λέγεται, να είστε βέβαιοι ότι θα την απορρίπταμε στην αξιολόγησή της.
Όπως Θα έχετε δει σε δημοσιεύσεις μου, υποστηρίζω απόλυτα τη δημιουργία μεταλλουργίας και τάχθηκα καθαρά με το μέρος των συναδέλφων μου που σχεδίασαν και θα υλοποιήσουν το έργο στην αντιπαράθεσή τους με την άλλη πλευρά για τον πολύ απλό λόγο της έλλειψης επιστημονικής αρμοδιότητας και συνάφειας της άλλης πλευράς, αλλά και της ορθότητας και πληρότητας των απαντήσεων που έδωσαν οι 10 μηχανικοί.
Οι αντιρρήσεις μου για τη βιομηχανική εφαρμογή δεν αφορούν γενικά στην παραγωγή χαλκού, που ο ίδιος έχω γράψει ότι υπάρχουν πάνω από 20 τέτοια εργοστάσια στον κόσμο και αρκετά στην Ευρώπη. Αφορούν σε τεχνικά ζητήματα που προέρχονται από την ψηλή αναλογία του αρσενοπυρίτη στο μείγμα της τροφοδοσίας (για πλήρη ανάλυση δείτε το έγγραφο-γνωμοδότηση που είναι επίσης αναρτημένο).
Αν υπήρχε κάποιο εργοστάσιο με παρόμοια τροφοδοσία θα ανατρέχαμε σε εκείνο να μάθουμε τις λύσεις για τα τεχνικά θέματα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει, ως υπεύθυνοι από το νόμο και ειδικότερα τον ΚΜΛΕ, οφείλουμε να προτάξουμε μια δοκιμαστική εφαρμογή σε μικρότερη κλίμακα, και να βελτιστοποιήσουμε τη μέθοδο με την πραγματική της τροφοδοσία, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο πριν να χτιστεί το εργοστάσιο. Αυτό δεν είναι εξαίρεση, ούτε πρωτοτυπία. Κάθε μεταλλείο είναι διαφορετικό — κάθε ένα έχει μοναδικές απαιτήσεις, λειτουργεί σε διαφορετικό περιβάλλον και απαιτεί μια σειρά από προσαρμοσμένες τεχνικές λύσεις και το συνδυασμό τους σε ειδικά προσαρμοσμένη στη μοναδική τροφοδοσία εγκατάσταση επεξεργασίας για την αντίστοιχη εύρυθμη λειτουργία της παραγωγής.
Είναι κανόνας που τον ξέρει οποιοσδήποτε ασχολήθηκε σοβαρά με την επεξεργασία μεταλλευμάτων. Και, αν θυμάστε, το ίδιο ορθά είχε γίνει και παλιότερα με τη δική μου μικρή συνεισφορά.»

9 σχόλια:

  1. Επιτέλους αφήστε τα παραμύθια και χωνέψτε κάτι απλό. Είναι άλλο πράγμα να συμμετέχεις στη καταστροφή του τόπου σου και άλλο πράγμα να μη θέλεις καθόλου τα μεταλλεία, γιατί έχεις επιλέξει να ζήσεις σ' ένα καθαρό περιβάλλον, που εξασφαλίζει τη συνέχιση της ζωής.Απόδειξη, το Στρατώνι Χαλκιδικής. Οταν το καλοκαίρι όλες οι παραλίες είναι γεμάτες από κόσμο, το Στρατώνι είναι άδειο και έρημο, γιατί όλη η περιοχή τριγύρω είναι μολυσμένη από τοξικά του χρυσωρυχείου. Παραλίες χωρίς καθαρά νερά, βουνά που έχουν καταστροφεί, δεν έχουν ζωή.Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να το καταλάβεις. Αναλογιστείτε λοιπόν την τουριστική ανάπτυξη που θα είχε η Ολυμπιάδα, η Ιερισσός και το Στρατώνι αν δεν υπήρχαν τα χρυσωρυχεία .Το Κιλκίς είπε ομόφωνα ΟΧΙ στις εξορύξεις χρυσού και ζητά από την Πολιτεία να σεβαστεί την απόφαση της τοπικής κοινωνίας. Πληρωμένες απόψεις δεν μας εκφράζουν.Εμείς στο Κιλκίς γνωρίζουμε τι είναι καλύτερο για τα παιδιά μας και το τόπο μας . ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους καταλάβετέ το: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ!!!! ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΩΝΈΨΕΤΕ;;;;; ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΡΕ ΔΙΑΟΛΟΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι σε ενοχλει?? μπορεις να φωναζεις"αι στο διαλο" αλλα συγχρονος μπορεις απο την κλειδαροτρυπα να μαζευεις γνωσεις. 'Η σου απαγορεψε ο Παπαγεωργιου την δημοκρατικη συζητηση και μορφοση. Εσεις εκει στο Κιλκις ....ετσι θα ανταποδωσετε στην πατριδα? Backyard???
      για να δουμε τι θα σας πουν μετα απο την συζητηση στη βουλη . Σε λιγο εχουμε εκλογες . Ας βγουν οι παντελονατοι και μετα βλεπουμε που θα σας βγαλουνε. περιμενω τον Σαμαρα με την απαντηση που δεν ειναι αλλη απο το ναι στα μεταλλεια, φιλε. Αυτο να το περιμενεις. ...Αντε τωρα, εγω παω στο διαολο αλλα εσυ βαλε και το μυαλο σου να δουλεψει.
      Α.και βαλε το video . μελετα το, δεν γινετε ετσι ευκολα να δεινεις κλωτσια στην πατριδα σου. .....πατριωτη. Α , στο video λεει οτι μονο Κρουσια, οχι Παικο. Φωκα μ'ακους?

      Διαγραφή
  3. Τηλέμαχε τουριστική ανάπτυξη ονειρευεσαι και δεν θέλεις μεταλλεία στο Κιλκίς;
    Αντε πάρε και κανένα σομπρέρο για να πίνεις και καμία τεκίλα στο beach bar, που θα ανοίξεις. Απο Έλληνες πελάτες μη σε νοιάζει, θα την έχουν κάνει για Στρατώνι και Ολυμπιάδα για μπάνιο και δουλειά μαζί. Εσύ σαν καλό διεθνιστάκι που είσαι μάθε σλάβικα. Θα πήξεις στην πελατεία. Καρναβάλια, έ Καρναβάλια, που πάτε να μας πάρετε όλους στο λαιμό σας. Πάτε να ερημώσετε τη χώρα με τον αρχικαρνάβαλο αντιδήμαρχο που έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://envthink.blogspot.com/2012/02/blog-post_21.html

      τωρα δεν ξερω να γελασω 'η να κλαψω .Σας το λεγαμε και δεν ακουγατε..οποιος δεν εχει λογικη αυτο παθενει. Να ευχαριστητε που ειναι το κοιτασμα σε πορφιριτικο-δλδ ΑΝΕΥ ΚΥΑΝΙΟΥ. Το καταλαβατε?

      Διαγραφή
  4. Μετά τη σημερινή προβολή από το κανάλι της Βουλής της συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή της Βουλής την Τσικνοπέμπτη για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής των κρουσίων αποκαλύφθηκε μεγαλοπρεπώς η γύμνια όσων αντιδρούν σ' αυτή την προοπτική παρασυρόμενοι από ανεύθυνους, από άσχετους και από κομματικούς ινστρούχτορες. Στο τέλος της ιστορίας δε θα εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον και οι Δον Κιχώτες θα καβαλλήσουν τα άλογά τους για άλλους γαλαξίες! Να βρούν αλλού φαντάσματα για να έχουν να ασχολούνται!
    Σήμερα φάνηκε οτι το Κιλκίς στερείται σοβαρών και υπεύθυνων ανθρώπων και οτι είναι άξιο της τύχης του δηλ. να καλλιεργούνται μόνο πατάτες, ντομάτες και αγγουράκια.
    Ακουσα τον υποκριτικό πόνο κάποιων π.χ. για το Γαλλικό ποταμό, όταν μέσα εκεί πάνε και πλένουν τα τρακτέρ τους μετά από ραντίσματα και πετούν στην κοίτη και τα κουτιά από τα φάρμακα !
    Τι να μας πουν οι απίστευτοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντί να ασχολείστε με το Κιλκίς, που δεν θέλει τα μεταλλεία, σας προτείνω να εμφιαλώνετε το κυανιούχο νερό σας και να προβάλετε το κίτρινο αλάτι από το Στρατώνι, μήπως φέρετε τουρισμό από την Αφρική. Ρωτήστε τα αφεντικά σας ξέρουν από εμπόρειο των Εθνών .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά ο Μπαλάσκας είχε δίκιο που έβγαλε τόσες κάρτες ΑΜΕΑ στο Νομό Κιλκίς και δικάζεται κι από πάνω ! Είχε δίκιο ο άνθρωπος ! Περίσσεψαν οι περίεργοι με το θέμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου και γράφουν και χοντρές βλακείες σαν τον παραπάνω 11:37 με την εμφιάλωση του κυανιούχου νερού ! Με ανόητους πώς θα πάει μπροστά ο τόπος ! Είναι τυχαίο που ο Νομός Κιλκίς ήδη ζει νέο κύκλο μετανάστευσης με εκατοντάδες νέους ανθρώπους να παίρνουν το δρόμο της ξενιτειάς ??
      Αντί να ενθαρρύνουμε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, κλείνουμε τις πόρτες για να φύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό για να δουλέψουν για ξένα αφεντικά.
      Είστε πολύ ωραίοι Κιλκισιάρχες της πλάκας !!!!!

      Διαγραφή
  6. EROTISI? ESEIS OI POLITES TOU ARISTOTELI EKFRAZETE TIN TOPIKI KOINONIA TIS XALKIDIKIS? OLOI DILADI OI KATOIKOI STIN XALKIDIKI EINAI IPER TON METALLEION? TOSO POLI PROKOPSATE ME AUTA.... EINAI PARALOGO MIA TOURISTIKI PERIOXI OPOS I XALKIDIKI NA THELEI ANAPTIKSI MESO METALLEUTIKON DRASTIRIOTION.OSO AVLAVEIS KAI ASFALEIS EINAI AUTES OPOS LETE. STEILTE MAS KAI MERIKES FOTO APO TA METALLEIA SAS GIA NA PEISTOUME VRE ADERFE. KATO APO TA METALLEIA SAS POU EINAI OI PARALIES EINAI TOSO KATHARES POU KANETE AFOVA MPANIO TO KALOKAIRI?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.