Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ερχεται νέο κούρεμα 10% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ

Τι περιλαμβάνει ο εφαρμοστικός νόμος - Περικοπή επικουρικών και κατάργηση πολυτεκνικού επιδόματος, ρυθμίσεις για τράπεζες και ΕΛΣΤΑΤ
Νέος κύκλος περικοπών σχεδιάζεται στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ, προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 325 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2012. Περικοπές αναμένονται και στα πολυτεκνικά επιδόματα με βάση εισοδηματικά κριτήρια ενώ μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η περικοπή και των επικουρικών συντάξεων.
Συγκεκριμένα οι περικοπές που θα περιληφθούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012 αφορούν μεταξύ άλλων στις μειώσεις συντάξεων του ΝΑΤ, μείωση του εισοδηματικού πλαφόν για χορήγηση επιδόματος πολύτεκνου, επίσπευση της μείωσης κατά 10% των ειδικών μισθολογίων, περικοπή των αμυντικών δαπανών, περικοπές δημοσίων επενδύσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος συγκεντρώνει τις ρυθμίσεις του εφαρμοστικού νόμου του νέου μνημονίου ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες της Ελλάδας (prior actions) που απαιτούνται εντός του Φεβρουαρίου, πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος. Ορισμένες ρυθμίσεις είναι πιθανό να τεθούν προς συζήτηση στο υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής.
Στον Εφαρμοστικό νόμο θα περιλαμβάνεται συμπληρωματικός Προϋπολογισμός για το 2012 με όλες τις περικοπές στις δαπάνες και τις νέες προβλέψεις για την ύφεση και άλλα δημοσιονομικά μεγέθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική αποτίμηση για την ύφεση το 2011 «κλείνει» στο 6,9% του ΑΕΠ ενώ για το 2012 αναμένεται ύφεση στην περιοχή του 4% του ΑΕΠ.
Στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθούν τα τελικά μέτρα για τις περικοπές των 325 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στα σενάρια που παραμένουν στο τραπέζι είναι η επιπλέον περικοπή κατά 100 εκατ. ευρώ των δαπανών για την άμυνα και η περικοπή κατά 10% των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο από τον Ιούλιο του 2012.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης τις ρυθμίσεις για «μαχαίρι» στις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο κείμενο η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικές Εστίας και η περικοπή του πολυτεκνικού επιδόματος.
Στον Εφαρμοστικό θα περιλαμβάνονται επίσης οι ρυθμίσεις για την εξυγίανση των τραπεζών και τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο για την ενίσχυση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Μένει να διευκρινιστεί αν θα συμπεριληφθούν διατάξεις για τη φαρμακευτική δαπάνη και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή θα μπουν σε χωριστό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, πριν την πρώτη εκταμίευση του νέου προγράμματος, η κυβέρνηση καλείται να υιοθετήσει μέσω ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού και άλλων νομικών πράξεων τα ακόλουθα μέτρα:
·Μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη κατά τουλάχιστον 1,07 δισ. ευρώ το 2012 μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων (γενόσημα και επώνυμα φάρμακα), αυξάνοντας τις συμμετοχές, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών και των χονδρεμπόρων, με εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και τα πρωτόκολλα, επικαιροποίηση της θετικής λίστας φαρμάκων.
·Μείωση της υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία κατά τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ.
·Μείωση των προμηθειών στρατιωτικού υλικού κατά 300 εκατομμύρια Ευρώ (ταμειακά και παραδόσεις).
·Ελάττωση του αριθμού των αντιδημάρχων και του σχετικού προσωπικού με σκοπό την εξοικονόμηση ποσού τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ.
·Μείωση της λειτουργικής δαπάνης της κεντρικής κυβέρνησης, και της δαπάνης που σχετίζεται με την διεξαγωγή εκλογών κατά τουλάχιστον 270 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό.
·Σχέδιο περικοπών στις επιδοτήσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και περικοπές στις επιχορηγήσεις σε διάφορους φορείς εποπτευομένους από διάφορα Υπουργεία, με σκοπό τη μείωση της δαπάνης μέσα στο 2012 κατά τουλάχιστον 190 εκατομμύρια ευρώ.
·Μείωση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 400 εκατ. ευρώ: αυτή η περικοπή θα εφαρμοσθεί μέσω περικοπών στις επιδοτήσεις σε ιδιωτικές επενδύσεις και εθνικώς χρηματοδοτούμενα επενδυτικά έργα.
·Αλλαγές σε συνταξιοδοτικά ταμεία με κατά μέσο όρο υψηλές συντάξεις ή που λαμβάνουν υψηλές επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, με σκοπό την εξοικονόμηση τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ (καθαρό ποσόν αφού λάβουμε υπόψιν την επίπτωση επί των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης).
·Πρόσθετες περικοπές διαρθρωτικών δαπανών ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.