Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Πράσινες συμβουλές: Μάθετε πώς μπορείτε να μειώσετε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις καθημερινές σας ενέργειες, είτε στο σπίτι, είτε στην εργασία ή στο δρόμο


Κουνηθείτε! Αντί να πάρετε το αυτοκίνητο περπατήστε, κάντε ποδήλατο, χρησιμοποιήστε το λεωφορείο ή το μετρό. Όχι μόνο θα διατηρήσετε τη φόρμα σας, αλλά και θα συμβάλλετε στη μείωση του κυκλοφοριακού, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του θορύβου και των ατυχημάτων.
Χρειάζεται να κάνετε μικροδιαδρομές; Τα αυτοκίνητα συνήθως σε μικρές αποστάσεις μολύνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα διότι ο κινητήρας τους είναι ακόμη κρύος. Γι' αυτό, προσπαθήστε να περπατήσετε ή να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατό σας.


Μην παραλείπετε την τακτική τεχνική συντήρηση του οχήματός σας.
Ελέγχετε συχνά τις εκπομπές καυσαερίων του αυτοκινήτου σας. Οι καταλυτικοί μετατροπείς χρειάζονται τακτική συντήρηση.
Πηγαίνετε στη δουλειά;
Μπορείτε να μετακινήστε με το αυτοκίνητο από κοινού μαζί με άλλους ή να χρησιμοποιείτε τη δημόσια συγκοινωνία αντί του αυτοκινήτου σας. Εάν οδηγείτε, μάθετε ποιοι συνάδελφοί σας μένουν κοντά σας και ζητήστε τους να "μοιραστείτε" τα δρομολόγια.
Σκεφτείτε το καλά πριν αγοράσετε καινούριο αυτοκίνητο.
Μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιείτε εναλλακτικά μέσα μεταφοράς παρά να έχετε το αυτοκίνητο μόνο για εκδρομές το σαββατοκύριακο.
Για τη μεταφορά των μικροδεμάτων σας χρησιμοποιήστε υπηρεσία ταχυμεταφορών με ποδήλατο! 
Εάν στο πλαίσιο της επαγγελματικής σας δραστηριότητας χρειάζεται να μεταφέρετε τακτικά αλληλογραφία και δέματα εντός πόλεως, μπορείτε να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία μεταφοράς δεμάτων με ποδήλατο, εάν υπάρχει. Το ποδήλατο παρακάμπτει την κίνηση, μετακινείται γρήγορα και συμβάλλετε έτσι στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην πόλη σας.
Γνωρίζετε ότι μπορείτε να μειώσετε την ατμοσφαιρική ρύπανση ανακυκλώνοντας τα απορρίματά σας;
Ανακυκλώνοντας γυαλί, χαρτί, μπαταρίες, λάδια μηχανής και αλουμινένια κουτάκια, συμβάλλετε ώστε τα υλικά αυτά να ξαναχρησιμοποιηθούν μειώνοντας την ποσότητα των σκουπιδιών προς αποτέφρωση έως και 70%.
Τις πολύ ζεστές ημέρες αφήστε το αυτοκίνητό σας και μετακινηθείτε με τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Τα καυσαέρια που εκπέμπει το αυτοκίνητό σας αντιδρούν με το ηλιακό φως και τη θερμότητα και παράγουν ρυπογόνα αέρια όπως το τροποσφαιρικό όζον. Το αέριο αυτό αποτελεί το βασικό συστατικό του μολυσμένου αέρα που αναπνέουμε και του φωτοχημικού νέφους που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.
Σκεφτείτε το καλά πριν αγοράσετε τζιπάκια και 4x4.
Εκτός από τη συντήρησή τους που είναι εξαιρετικά δαπανηρή, τα τζιπ και τα 4x4 καταναλώνουν πολλή βενζίνη. Εκπέμπουν διπλάσια ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα, υδρογονανθράκων και διοξειδίου του αζώτου από ένα μέσο αυτοκίνητο. Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Κλείστε τη βρύση!
Μην αφήνετε τη βρύση να τρέχει όσο βουρτσίζετε τα δόντια σας ή ξυρίζεστε και εξοικονομήστε έως και 10 λίτρα νερού κάθε φορά. Χρησιμοποιήστε ένα ποτήρι νερό και κλείστε τη βρύση ώστε να καταναλώνετε μόνο την ποσότητα νερού που χρειάζεστε.
Εγκαταστήστε μετρητή νερού ώστε να παρακολουθείτε την κατανάλωση ύδατος.
Τα σπίτια που διαθέτουν μετρητή τείνουν να προσέχουν περισσότερο την κατανάλωση νερού και, κατά συνέπεια, εξοικονομούν, μεταξύ άλλων, χρήματα.
Διψάσατε;
Γεμίστε μια κανάτα με νερό και βάλτε την στο ψυγείο, αντί να αφήνετε τη βρύση να τρέχει μέχρι να έρθει δροσερό νερό κάθε φορά που θέλετε να πιείτε ένα ποτήρι.
Γιατί να σπαταλάτε;
Όταν φτιάχνετε καφέ ή τσάι, βράστε μόνο όση ποσότητα νερού χρειάζεστε.
Κάνετε ένα γρήγορο ντους, όχι μπάνιο
Κάνοντας ντους μειώνετε την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείτε στο ένα τρίτο! Αυτό όμως ισχύει μόνο για τα ντους που διαρκούν 5 λεπτά το πολύ. Μην χασομεράτε λοιπόν και, την επόμενη φορά που θα μπείτε στη ντουζιέρα, βάλτε χρονόμετρο!
Αγοράστε κεφαλές ντους χαμηλής ροής για να μειώσετε την κατανάλωση νερού.
Οι κεφαλές αυτές επιτρέπουν λεπτό ψεκασμό και αυξάνουν τη ροή του νερού χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα νερού.
Μειώστε την κατανάλωση νερού στο σπίτι σας.
Τοποθετώντας αεριστήρες και μειωτήρες ροής στις βρύσες σας, η ροή του νερού θα φαίνεται μεγαλύτερη, αλλά θα αποτελείται από λιγότερο νερό και περισσότερο αέρα. Οι βρύσες με μηχανισμό αεριστήρα μειώνουν τη ροή νερού κατά 30-40%.
Ρίξτε ένα τούβλο!
Μειώστε την κατανάλωση νερού στην τουαλέτα ρίχνοντας στο καζανάκι σας ένα "τούβλο". Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε καινούριο μπάνιο επιλέξτε είδη υγιεινής που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού, όπως για παράδειγμα καζανάκια που διαθέτουν δύο κουμπιά.
Βάλτε πλυντήριο πιάτων μόνο όταν έχει γεμίσει.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιείτε ουσιαστικά λιγότερο νερό απ' ό,τι αν πλένατε τα πιάτα στο χέρι.
Προτιμήστε προϊόντα με οικολογική ετικέτα της ΕΕ (Eco-Label)!
Όταν αγοράζετε καινούριο πλυντήριο ρούχων, αναζητήστε μοντέλα που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και τη μικρότερη δυνατή ποσότητα νερού. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο με τα προϊόντα που φέρουν την οικολογική ετικέτα της ΕΕ (Eco-Label), όπου θα βρείτε κατάλογο με συσκευές που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια:
Μην πετάτε
βαμβάκια, μπατονέτες και μαντιλάκια ντεμακιγιάζ στη λεκάνη της τουαλέτας. Απορρίψτε τα στον κάδο απορριμάτων, όπως αρμόζει.
Η μάνικα του κήπου βγάζει μέχρι και 18 λίτρα νερού το λεπτό.
Χρησιμοποιείστε ένα παραδοσιακό ποτιστήρι ώστε να περιορίσετε σημαντικά τη σπατάλη νερού. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε στη μάνικα πιστόλι ψεκασμού ώστε να ελέγχετε τη ροή του νερού.
Ρίξτε άφθονο νερό αντί να ψεκάζετε!
Όταν περιποιείστε τον κήπο, ρίχνετε νερό στη ρίζα των φυτών δύο φορές την εβδομάδα αντί να τα ραντίζετε με νερό κάθε μέρα. Με τον τρόπο αυτό τα φυτά απορροφούν περισσότερο νερό.
Συλλέξτε βρόχινο νερό
για το πότισμα του κήπου σας αντί να χρησιμοποιείτε το πολύτιμο πόσιμο νερό της βρύσης. Επίσης, ακούτε πάντα το δελτίο καιρού προτού ποτίσετε τον κήπο σας. Μπορεί να βρέξει ανά πάσα στιγμή.
Πλύνετε το αυτοκίνητό σας με το χέρι χρησιμοποιώντας κουβά, σφουγγάρι και σαπούνι. 
Θα χρειαστείτε μερικά μόνο λίτρα νερού, ενώ για το πλύσιμο στο πλυντήριο χρειάζονται από 32 έως 150 λίτρα νερού κάθε φορά. Θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά με πολύ λιγότερο νερό.
Καλύψτε με ένα προστατευτικό στρώμα το έδαφος γύρω από τα φυτά σας - εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.
Θα κρατήσει τα ζιζάνια μακριά από τα φυτά σας, θα τα προστατεύσει διατηρώντας το χώμα δροσερό, θα περιορίσει την εξάτμιση του νερού και θα μειώσει τη συμπύκνωση του εδάφους. Δώστε έκφραση στη δημιουργικότητά σας και χρησιμοποιήστε υλικά όπως: χαλίκια, κομμάτια φλοιού δέντρων, αμμοχάλικο, κομμάτια από το κέλυφος καρύδας, διακοσμητικά κουκουνάρια, κομμάτια μαρμάρου, σπασμένα κεραμικά, κουρεμένο γρασίδι ή καστανόχωμα. Αποφεύγετε την τοποθέτηση του προστατευτικού αυτού στρώματος πολύ κοντά στο στέλεχος των φυτών για να αποτρέξετε τυχόν σήψη τους τον χειμώνα.
Εάν έχετε κήπο, η δημιουργία μιας λιμνούλας είναι ένας υπέροχος τρόπος να συμβάλλετε σημαντικά στην αύξηση της βιοποικιλότητας.
Οι βάτραχοι, τα υδρόβια σκαθάρια και τα σαλιγκάρια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λιβελούλες λατρεύουν τις λιμνούλες. Ωστόσο, θυμηθείτε: αποφύγετε τα χρυσόψαρα που τρέφονται με γυρίνους!
Ελαχιστοποιήστε τη χρήση ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων
καθώς μπορεί να σκοτώσουν πολλά χρήσιμα ζωύφια και φυτά, κυρίως εάν μολύνουν λιμνούλες και ρυάκια. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς την άγρια χλωρίδα και πανίδα.
Τα παρασιτοκτόνα περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες επικίνδυνες και επιβλαβείς για την υγεία των ανθρώπων.
Τα υπολείμματα των παρασιτοκτόνων και εντομοκτόνων μπορούν να εισχωρήσουν στο σπίτι σας. Επικοινωνήστε με τις τοπικές αρχές της περιοχής σας για να ενημερωθείτε σχετικά με τον ασφαλή και κατάλληλο τρόπο απόρριψής τους.
Μπορείτε να σκοτώσετε τα ζιζάνια με βραστό νερό ή καίγοντάς τα.
Τα ζιζάνια που ψεκάζονται με βραστό νερό γίνονται καφέ μέσα σε λίγες ώρες και μαραίνονται. Έτσι ο χώρος σας δεν έχει τοξικά κατάλοιπα και τα παιδιά μπορούν να παίξουν αμέσως σε αυτόν με ασφάλεια.
Οι κήποι των σπιτιών μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη βιοποικιλότητα των πόλεων.  
Παρέχουν προστασία, τροφή και διόδους κυκλοφορίας σε άγρια ζώα όπως οι σκαντζόχοιροι, οι ασβοί, τα πουλιά και οι πεταλούδες. Εάν έχετε κήπο, αυξήστε τη βιοποικιλότητα φυτεύοντας καρποφόρα δέντρα και ανθοφόρα φυτά. Η αγριοσουρβιά, η κερασιά prunus pandus και η αγριομαρουλιά, μεταξύ άλλων, προσφέρουν τροφή και καταφύγιο σε πολλά ασπόνδυλα.
Δώστε το καλό παράδειγμα!
Παροτρύνετε τους γύρω σας να δημιουργήσουν ένα "καταφύγιο" βιοποικιλότητας. Πώς; Οι κήποι μπορούν να λειτουργήσουν ως δίοδος σύνδεσης της άγριας πανίδας με το κοντινό πάρκο ή κάποια έκταση πρασίνου.
Φορέστε στο σκύλο σας το λουρί του εάν υπάρχει πιθανότητα να αρχίσει να τρέχει και να ενοχλεί τα άγρια ζώα.
Προσέξτε ιδιαίτερα τα πουλιά που χτίζουν τη φωλιά τους στις αρχές της άνοιξης και του καλοκαιριού όπως και τα πουλιά που κουρνιάζουν ή ταΐζουν τα μικρά τους τον χειμώνα. Εάν έχετε σκύλο, έχετε λοιπόν το νου σας όταν τον βγάζετε βόλτα!
Απορρίψτε αλλά μην χύνετε!
Oτιδήποτε αδειάζουμε στο αποχετευτικό δίκτυο, στο νεροχύτη ή στην τουαλέτα ενδέχεται να καταλήξει στα ποτάμια ή στις θάλασσές μας! Υγρά, όπως λάδια, λίπη, ή επικίνδυνα υλικά, όπως διαλυτικά χρωμάτων και μη χρησιμοποιημένα χρώματα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρίπτονται στο αποχετευτικό δίκτυο. Συγκεντρώστε τα σε ένα κουτί και απορρίψτε τα μαζί με τα υπόλοιπα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Βάλτε τα στην αρχική τους συσκευασία ώστε να αποφύγετε τυχόν χημικές αντιδράσεις και να διευκολύνετε την αναγνώρισή τους κατά τη συλλογή των απορριμμάτων. Μπορείτε βέβαια να συγκεντρώσετε τα υγρά αυτά στο ειδικό σημείο συλλογής της περιοχής σας, εφόσον υπάρχει.
Μην αγοράζετε ξυλεία που προέρχεται από παράνομο εμπόριο!
Το παράνομο εμπόριο τροπικής ξυλείας συμβάλλει στην καταστροφή των δασών. Πολλοί προμηθευτές πρώτων υλών διαθέτουν πιστοποιητικά για τη νομιμότητα και βιώσιμη διαχείριση της ξυλείας που εμπορεύονται. Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε προϊόντα ξυλείας, ελέγξτε εάν αυτά φέρουν πιστοποίηση από φορείς όπως το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών (Forest Stewardship Council (FSC)).
Όταν ταξιδεύετε σε εξωτικά μέρη διαλέξτε με προσοχή τα αναμνηστικά που θα πάρετε.
Το εμπόριο αντικειμένων όπως ξυλόγλυπτα, κόκκινα κοράλλια ή διακοσμητικά με γούνα ή φτερά ρυθμίζεται συχνά από κανόνες και χρειάζεστε ειδική άδεια για να τα μεταφέρετε στην πατρίδα σας. Υπάρχουν αυστηροί νόμοι που προστατεύουν την εξαγωγή ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας και τα αναμνηστικά σας ενδέχεται να κατασχεθούν.
Εκφράστε τη δημιουργικότητά σας και σχεδιάστε μια "όαση" άγριας ζωής στον κήπο σας!
Πέρα από το γεγονός ότι θα δημιουργήσετε έναν φυσικό παράδεισο για εσάς και την οικογένειά σας, παράλληλα θα προσελκύσετε πεταλούδες και θα προσφέρετε καταφύγιο σε βατράχους, ζώα και έντομα.
Στηρίξτε τα εθνικά πάρκα!
Επισκεφθείτε φυσικά καταφύγια και πάρκα. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζετε τη δημιουργία τους, τη διατήρησή τους και, ακόμη, την επέκτασή τους. Θυμηθείτε να αφήνετε αυτά τα μέρη όπως τα βρήκατε.
Εξοικονομήστε νερό αφήνοντας το γρασίδι να μεγαλώσει.
Εάν αφήσετε το γρασίδι να μεγαλώσει θα αποκτήσει βαθύτερες ρίζες και θα ευνοήσει την ανάπτυξη αυτοφυούς γρασιδιού. Κουρέψετε μια λωρίδα γρασιδιού και θα διαπιστώσετε ότι το να το αφήσετε να μεγαλώσει είναι η καλύτερη λύση, χωρίς να σημαίνει ότι το παραμελείτε.
Ο κορμός του δέντρου με τις ρίζες του αποτελεί μια μικρογραφία της φύσης!
Ξεριζώνοντας αποξηραμένα δέντρα ή κορμούς σε αποσύνθεση από δασώδεις εκτάσεις μπορεί να χαθεί ένα μέρος του φυσικού τροφικού κύκλου. Η έλλειψη αποξηραμένων ξύλων μειώνει την ποικιλότητα των ειδών κατά περίπου 20%. Αποφεύγετε να ξεριζώνετε τα αποξηραμένα δέντρα από την αυλή σας διότι μαζί με αυτά μπορεί να πετάτε χιλιάδες είδη ασπόνδυλων και μυκήτων.
Για να αποτρέψετε τη διάβρωση του εδάφους, φυτέψτε φυτά με "συμπληρωματικές" ρίζες.   
Ορισμένα παραδείγματα είναι η λεβάντα, η οποία με τις βαθιές ρίζες της σχηματίζει ένα πυκνό δίκτυο που σταθεροποιεί το έδαφος.
Από μακριά…
Τα άγρια ζώα είναι υπέροχα, εφόσον όμως τα θαυμάζετε από απόσταση και δεν τα πλησιάζετε για να τα ταΐσετε. Μην ξεχνάτε ότι η μυρωδιά που αφήνετε πίσω σας όταν αγγίζετε τη φωλιά τους μπορεί να τρέψει σε φυγή τους γονείς. Αντί λοιπόν να τα αγγίζετε, προσπαθήστε να μάθετε περισσότερα για αυτά και ανακαλύψτε με ποιον τρόπο μπορείτε να συμβάλλετε στην προστασία τους.
Συμμετάσχετε στην επόμενη απογραφή των πτηνών της χώρας σας.
Θα συνεισφέρετε σημαντικά στη μελέτη των πτηνών στη χώρας σας, ενώ παράλληλα θα μάθετε να ξεχωρίζετε τον τρυποφράχτη και τον κοκκινολαίμη και, εκτός αυτού, θα περάσετε μια μέρα στην εξοχή.
Όταν κάνετε πεζοπορία, μην αφήνετε τίποτα πίσω σας, κυρίως σκουπίδια.
Εάν βρεθείτε μπροστά στα απορρίμματα άλλων, ενεργήστε με υπευθυνότητα και μαζέψτε τα.
Όταν έχετε τη δυνατότητα, επιλέγετε ψάρια από βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες όπως λαβράκι, σολομό και πέστροφα.
Στις μη βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες χημικών και αντιβιοτικών οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν άλλα ζώα στην τροφική αλυσίδα. Μην ξεχνάτε ότι για την παραγωγή 3 kg σολομού ιχθυοκαλλιέργειας χρησιμοποιείται κρέας και λάδι από 15 kg ψαριών που αλιεύονται από τη θάλασσα.
Καλωσορίστε ένα νέο μέλος της οικογένειάς σας φυτεύοντας ένα δέντρο.
Πέρα από το γεγονός ότι θα δημιουργήσετε μια ευχάριστη ανάμνηση, το δέντρο αυτό θα σας προσφέρει σκιά, θα αποτελέσει ένα μικρό οικοσύστημα και θα παράγει οξυγόνο.
Μάθετε περισσότερα για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής σας.
Σε όλα τα οικοσυστήματα, μεγάλα ή μικρά, υπάρχουν είδη τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση. Μάθετε ποια είναι αυτά τα είδη στην περιοχή σας και δουλέψτε για να προστατέψετε το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν.
Εάν κάνετε διακοπές σε κάποια τροπική θάλασσα, αποφεύγετε να πατάτε ή να αγγίζετε τα κοράλλια.
Όταν κάνετε καταδύσεις, μην αποσπάτε κομμάτια κοραλλιών για να τα πάρετε μαζί σας στην πατρίδα σας ως ενθύμιο. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι πολύτιμοι και αποτελούν είδος προς εξαφάνιση
Δημιουργήστε ένα μικρό οικοσύστημα
στον κήπο σας ή στο πάρκο της γειτονιάς σας στοιβάζοντας μερικούς κορμούς δέντρων σε μια απόμερη γωνιά. Έτσι, θα προσφέρετε καταφύγιο σε σκαντζόχοιρους, βατράχους και φρύνους. Εάν μισοθάψετε τους κορμούς στο έδαφος, θα δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον για τους σκαραβαίους που λατρεύουν το σάπιο ξύλο. Μια στοίβα πέτρες μπορεί να προσφέρει καταφύγιο σε πολλά έντομα και αράχνες.
Ξέρατε ότι…
Μπορείτε να προσθέσετε στο οργανικό σας λίπασμα (κομπόστα εδάφους) ορισμένα μη ανακυκλώσιμα προϊόντα από χαρτί (όπως χαρτομάντιλα, χαρτοπετσέτες και θήκες αυγών από χαρτόνι). Οι ίνες των υλικών αυτών θα συμβάλουν στον αερισμό του οργανικού μίγματος και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη μικροοργανισμών για την αποσύνθεσή του.
Επιλέξτε προσεκτικά το κατοικίδιό σας και σκεφτείτε το καλά πριν αγοράσετε κάποιο εξωτικό ζώο  
Τα ερπετά, τα πουλιά και τα ψάρια συχνά αναγκάζονται να ζουν μακρυά από το φυσικό τους περιβάλλον. Η παράνομη αγορά εξωτικών ζώων έχει αφανίσει πολλά είδη και εξακολουθεί να αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα της αγοράς κατοικίδιων ζώων.
Εάν σχεδιάζετε να κάνετε έναν νέο τύπο διακοπών, σκεφτείτε και την επιλογή του εθελοντισμού για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν τέτοιου είδους πακέτα διακοπών. Θα έχετε τη δυνατότητα να συνεργαστείτε με ενθουσιώδεις ανθρώπους και να συμβάλλετε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Φτιάξτε τον δικό σας λαχανόκηπο ή φυτέψτε λαχανικά σε ζαρντινιέρες.
Θα απολαμβάνετε νόστιμα και φρέσκα λαχανικά χωρίς φυτοφάρμακα.
Βοηθήστε στον καθαρισμό της περιοχής σας.
Κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τα σχολεία και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο οργανώνουν αποστολές καθαριότητας. Πάρτε μέρος σε μία από αυτές! Όχι μόνο θα βελτιώσετε την όψη της γειτονιάς σας, αλλά θα μάθετε και πολλά πράγματα για τα ζώα και τα φυτά της περιοχής σας.
Θέλετε να προσθέσετε νέα φυτά στον κήπο σας;
Προσέχετε πολύ όταν αγοράζετε είδη για τον κήπο σας. Οι άνθρωποι αποτελούν τον βασικό παράγοντα εισαγωγής επιγενών ειδών, ειδικότερα φυτών. Πολλά από τα επιγενή είδη που εισήχθησαν είναι διακοσμητικά. Βάλτε τα δυνατά σας να μάθετε εάν το φυτό που σας ενδιαφέρει ανήκει στη χλωρίδα της περιοχής σας.
Αγοράστε φρέσκα εγχώρια προϊόντα
είτε απευθείας από τους αγρότες είτε από τη λαϊκή αγορά της περιοχής σας. Τα εποχιακά τρόφιμα είναι καλά τόσο για εσάς όσο και για το περιβάλλον. Η μείωση του αριθμού των χιλιομέτρων που πρέπει να διανύσει το τρόφιμο για να φτάσει σε εσάς και ο περιορισμός των υλικών συσκευασίας μειώνει τη ρύπανση και την ποσότητα των απορριμμάτων.
Όποτε μπορείτε, προτιμάτε τα βιολογικά τρόφιμα!
Για την παραγωγή των βιολογικών προϊόντων δεν χρησιμοποιούνται συνθετικά φυτοφάρμακα, εκλύονται λιγότερα αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συνήθως τα προϊόντα αυτά ευνοούν τη βιοποικιλότητα στις αγροτικές περιοχές.
Τρώτε κρέας με μέτρο!
Εάν είστε λάτρης του κρέατος, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος και να δώσετε έμφαση στην ποιότητα αντί της ποσότητας. Η παραγωγή κρέατος απαιτεί την κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας, όχι μόνο για την ανάπτυξη και τη μεταφορά των ζωοτροφών, αλλά και για τη θέρμανση, τον κλιματισμό και τον φωτισμό των τεράστιων αγροκτημάτων στα οποία εκτρέφονται ζώα. Η μεταστροφή σε μια διατροφή βασισμένη στην κατανάλωση λαχανικών όχι μόνο βοηθά το περιβάλλον, αλλά είναι καλή και για την υγεία. Είναι καλύτερο να αγοράζετε προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς που μεγαλώνουν τα ζώα τους σε βιολογικές φάρμες.
Οι χαρτοπετσέτες συχνά προσφέρονται δωρεάν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις σπαταλάμε.
Μην χρησιμοποιείτε πολλές, μία ή δύο είναι υπεραρκετές. Φροντίστε να είστε λογικοί και τα δέντρα θα σας το ανταποδώσουν!
Τρώτε φρούτα και λαχανικά εποχής.
Είναι πιο νόστιμα, πιο υγιεινά και η καλλιέργειά τους έχει λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Αναλογιστείτε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η παραγωγή βουτύρου, τυριού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ευθύνεται για τις υψηλές εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς και στον ευτροφισμό των υπογείων υδάτων, των ποταμιών και των θαλασσών. Να θυμάστε ότι παγκοσμίως το 70% όλων των καλλιεργήσιμων εδαφών χρησιμοποιούνται για την κτηνοτροφική παραγωγή.
Αγοράστε βαλιτσάκι για το κολατσιό σας.
Όταν ετοιμάζετε το κολατσιό σας, αν χρειασθεί, χρησιμοποιείτε διάφανη μεμβράνη και χαρτί αντί για αλουμινόχαρτο. Μειώνοντας την ποσότητα των υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιείτε μειώνετε την ποσότητα των απορριμμάτων σας και κάνετε καλό στο περιβάλλον!
Μην βάζετε πλυντήριο αν δεν είναι εντελώς γεμάτο με ρούχα ή πιάτα.
Η κατανάλωση νερού και ενέργειας θα είναι η ίδια, είτε είναι γεμάτο είτε άδειο και, έτσι, μπορείτε να εκμεταλλεύεστε πλήρως κάθε κύκλο πλύσης.
Αφήστε το ζεστό φαγητό να κρυώσει προτού το βάλετε στο ψυγείο
και ξεπαγώστε τα κατεψυγμένα τρόφιμα τοποθετώντας τα στο ψυγείο. Έτσι θα εξοικονομήσετε χρήματα κάνοντας οικονομία στο ρεύμα. Επίσης, να θυμάστε να κρατάτε την πόρτα του ψυγείου ανοικτή μόνο για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.
Κάντε ντους αντί για μπάνιο!
Με τον τρόπο αυτό θα μειώσετε την κατανάλωση νερού στο ένα τρίτο! Προσπαθείτε να κλείνετε τη βρύση όταν σαπουνίζεστε και να αποφεύγετε τα ντους που διαρκούν πολλή ώρα. Όταν κάνετε ντους χρησιμοποιείτε από 30 έως 80 λίτρα νερού, ενώ όταν κάνετε μπάνιο από 150 έως 200 λίτρα. Τοποθετήστε κεφαλή ντους χαμηλής ροής και σκεφτείτε το καλά πριν αγοράσετε κεφαλή μεγάλης ροής.
Δεν ξέρετε πώς να αφαιρέσετε τα άλατα;
Αντί για χημικά προϊόντα δοκιμάστε να αφαιρέσετε τα άλατα από τα πλακάκια, τις βρύσες, τους βραστήρες και τα σίδερα σιδερώματος με ξίδι.
Αγοράστε απορρυπαντικά για τα πιάτα φιλικά προς το περιβάλλον.
Είναι σε μεγάλο ποσοστό βιοδιασπώμενα, μολύνουν ελάχιστα το υδάτινο περιβάλλον και είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα κοινά προϊόντα καθαρισμού που είναι λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον. Αναζητήστε απορρυπαντικά πιάτων φιλικά προς το περιβάλλον, όπως αυτά που επισημαίνονται με το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα λουλούδι για προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον (European flower eco-label) (για να βρείτε τα προϊόντα που κυκλοφορούν στη χώρα σας βλ. www.eco-label.com).
Σκοπεύετε να ανακαινίσετε το σπίτι ή το διαμέρισμά σας;
Αναζητήστε τρόπους για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση και ψύξη του χώρου σας, όπως για παράδειγμα η στεγανοποίηση σε παράθυρα και πόρτες, η μόνωση ή η αλλαγή παραθύρων. Στις μέρες μας μπορούμε να χτίσουμε σπίτια με "ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα".
Ψάχνετε για καινούριο εκτυπωτή;
Κατά την αγορά καινούριου εκτυπωτή επιλέξτε κάποιον που διαθέτει φυσίγγια μελάνης με δυνατότητα επαναπλήρωσης. Είναι εξαιρετικά οικονομικοί και φιλικοί προς το περιβάλλον. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό για τον εκτυπωτή σας, να θυμάστε να ανακυκλώνετε τα χρησιμοποιημένα φυσίγγιά σας, επιστρέφοντάς τα στο κατάστημα απ' όπου θα αγοράσετε καινούρια.
Πάρτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες αντί να αγοράζετε απλές.
Μακροπρόθεσμα γλιτώνετε χρήματα και, εάν θέλετε να μειώσετε περισσότερο την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, μπορείτε να αγοράσετε φορτιστές που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.
Πείτε όχι στα προϊόντα μιας χρήσης!
Χρησιμοποιούμε πολλά προϊόντα μιας χρήσης, μεταξύ των οποίων, πλαστικά ξυράφια, ποτήρια, πετσέτες από χαρτί, μαντιλάκια καθαρισμού, πάνες, πλαστικές σακούλες, χαρτοπετσέτες ακόμη και φωτογραφικές μηχανές. Μακροπρόθεσμα τα προϊόντα αυτά όχι μόνο κοστίζουν συνήθως ακριβότερα, αλλά απαιτούν και την κατανάλωση περισσότερων πόρων και ενέργειας συγκριτικά με τα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα.
Όταν αγοράζετε κανούριες ηλεκτρονικές συσκευές, επιλέγετε προϊόντα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.
Για την καθοδήγησή σας μπορείτε να λαμβάνετε υπόψη σας τις ενεργειακές ετικέτες (Α++, Α+, Α, Β) και, για την επιλόγη ηλεκτρονικών συσκευών για το γραφείο, το σήμα Energy Star. Μακροπρόθεσμα, θα εξοικονομήσετε χρήματα από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Για να βρείτε τα προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία, επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της ΕΕ στη διεύθυνση www.eu-energystar.org.
Συμπληρώστε τον κύκλο της ανακύκλωσης!
Αγοράζετε προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά. Αν δεν το κάνετε εσείς ποιος θα αγοράσει τα προϊόντα που κατασκευάζονται από υλικά που εσείς πετάτε στους κάδους ανακύκλωσης;
Όταν ετοιμάζετε ένα καλό γεύμα, αγοράστε προϊόντα Fairtrade (δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου)!
Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο διασφαλίζει ότι οι παραγωγοί από χώρες του τρίτου κόσμου λαμβάνουν δίκαιη αμοιβή για τα προϊόντα τους. Υπάρχουν πολλά προϊόντα τα οποία είναι πιστοποιημένα ως Fairtrade και ταυτόχρονα είναι βιολογικά.
Προτιμήστε τα καταστήματα της περιοχής σας.
Τα νέα σουπερμάρκετ μπορεί να μειώσουν την αγοραστική κίνηση στα μικρότερα καταστήματα. Η ρύπανση και η συμφόρηση μπορούν να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό εάν οι καταναλωτές ψωνίζουν συχνότερα από τα καταστήματα της γειτονιάς τους, παρά να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να επισκεφθούν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα εκτός πόλης.
Αγοράστε λουλούδια σε γλάστρα που κρατάνε περισσότερο!
Όταν θέλετε να χαρίσετε λουλούδια, διαλέξτε λουλούδια σε γλάστρα από το ανθοπωλείο της περιοχής σας. Πολλά εξωτικά λουλούδια καλλιεργούνται σε θερμοκήπια, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και ενδέχεται να επιφέρουν σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Για παράδειγμα, στην Κολομβία, η βιομηχανία των ανθέων χρησιμοποιεί υπέρογκες ποσότητες παρασιτοκτόνων που μολύνουν το περιβάλλον και στην Κένυα, η κηπουρική χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων νερού της περιοχής. Εναλλακτικά, ζητήστε από τον ανθοπώλη σας λουλούδια "Fairtrade" ή λουλούδια που παράγονται με βιολογικές μεθόδους.
Αγοράστε τη μουσική σας από το διαδίκτυο και μειώστε τη ρύπανση!
Θα γλιτώσετε την επίσκεψη στο δισκοπωλείο, όπως επίσης θα περιορίσετε τη χρήση CD, πλαστικών θηκών και συσκευασίας, τη μεταφορά, για να μη μιλήσουμε για την εξοικονόμηση χρημάτων.
Αγοράστε ό,τι χρειάζεστε και όχι ό,τι θέλετε!
Εάν όλοι οι άνθρωποι της Γης ζούσαν όπως οι Ευρωπαίοι, θα χρειαζόμασταν τρεις πλανήτες για την εξεύρεση όλων των απαιτούμενων πόρων. Μην πέφτετε στην παγίδα του καταναλωτισμού και κάντε έναν κατάλογο με τα πράγματα που πραγματικά χρειάζεστε αντί να φορτώνεστε με περιττά αντικείμενα που νομίζετε ότι χρειάζεστε. Έτσι, γλιτώνετε και χρήματα!
Αναβαθμίστε τον υπολογιστή σας!
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) αναβάθμισε τους υπολογιστές των γραφείων του προσθέτοντάς τους μνήμη. Κατ' αυτόν τον τρόπο, παρατάθηκε η διάρκεια ζωής των υπολογιστών για δύο ακόμη χρόνια και αποφεύχθηκε η δημιουργία πολλών ηλεκτρονικών απορριμμάτων.
Απορρίψτε τα ιατρικά απορρίμματα με τον κατάλληλο τρόπο!
Οι χώροι υγειονομικής ταφής ή τα αποχετευτικά συστήματα δεν είναι χώροι για φάρμακα που έχουν λήξει. Αντίθετα, πρέπει να απορρίπτετε τα φάρμακα σε ειδικούς σταθμούς διάθεσης ή να τα επιστρέφετε στον φαρμακοποιό σας.
Μην πετάτε τα φυσίγγια του εκτυπωτή σας.
Αντίθετα, ανακυκλώστε τα! Τα περισσότερα καταστήματα με είδη γραφείου σας δίνουν τη δυνατότητα να επιστρέψετε τα παλιά, χρησιμοποιημένα φυσίγγια και να αγοράσετε καινούρια.
Θέλετε να απορρίψετε ογκώδη απορρίμματα;
Όταν θέλετε να απορρίψετε ογκώδη απορρίμματα, πρέπει να τα μεταφέρετε σε ένα κέντρο συγκομιδής ή να επικοινωνήσετε με μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον εν λόγω τομέα, η οποία θα αναλάβει την παραλαβή τους. Οι ειδικοί θα διαχωρίσουν και πιθανόν θα ανακυκλώσουν τα απορρίμματά σας. Ορισμένα προϊόντα, περιλαμβανομένων των ψυγείων και άλλων ηλεκτρικών συσκευών, πρέπει να ανακυκλώνονται με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να μην μολύνουν το περιβάλλον. Μέσω του διαδικτύου ή των εφημερίδων μπορείτε να πουλήσετε είδη που έχουν ακόμη κάποια αξία.
Όταν αλλάζετε μπαταρία αυτοκινήτου, ανακυκλώνετε την παλιά.
Ζητήστε συμβουλές από τις αρμόδιες αρχές της περιοχής σας. Μπορεί να σας συστήσουν κάποιον ειδικό χώρο διάθεσης ή κάποιο συνεργείο που συλλέγει μπαταρίες τις οποίες ανακυκλώνει και απορρίπτει με ασφάλεια.
Απορρίψτε κατάλληλα τα τοξικά υλικά!
Ο καλύτερος τρόπος διάθεσης των χρωμάτων είναι να τα παραδώσετε στο ειδικό κέντρο ανακύκλωσης απορριμμάτων της περιοχής σας. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο στην περιοχή σας, αφήστε το χρώμα να στεγνώσει πλήρως, προσθέτοντας πριονίδια ή άμμο για γάτες εφόσον απαιτείται, και στη συνέχεια απορρίψετε το χρώμα στον κάδο σκουπιδιών. Μην πετάτε το χρώμα στην αποχέτευση, καθώς είναι τοξικό και μπορεί να επιδράσει στα συστήματα υδροδότησης των φυτών.
Η μηχανή σας χάνει λάδια;
Γνωρίζατε ότι το μεγαλύτερο μέρος της μόλυνσης των ωκεανών με λάδι προκαλείται από τις δραστηριότητες των ανθρώπων στο έδαφος και όχι από τις διαρροές των δεξαμενόπλοιων; Εάν παρατηρήσετε διαρροή λαδιού στο αυτοκίνητό σας, πρέπει να την επιδιορθώσετε άμεσα! Μην απορρίπτεται ποτέ χρησιμοποιημένο λάδι σε αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων.
Σκεφτείτε το καλά πριν αγοράσετε και άλλα παιχνίδια στα παιδιά σας.
Πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια πετιούνται. Αγοράζετε ποιοτικά παιχνίδια που αντέχουν στον χρόνο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις επόμενες γενιές παιδιών. Η πώληση των παλιών παιχνιδιών σας σε παλαιοπωλεία δίνει ζωή στα παιχνίδια σας και είναι μια διασκεδαστική εμπειρία για εσάς και τα παιδιά σας.
Γυμναστείτε οφελώντας ταυτόχρονα το περιβάλλον!
Για τις διαδρομές κάτω των 3 χλμ. περπατήστε, χρησιμοποιήστε το ποδήλατο ή ακόμη και το λεωφορείο: θα φτάσετε πιο σύντομα. Εάν πάρετε μαζί σας και τα παιδιά σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε σκέιτμπορντ, σχοινάκι, πατίνια ή ειδικές τροχήλατες βάσεις που προσαρτώνται σε βρεφικά καροτσάκια! Θυμηθείτε πόσο διασκεδαστικό ήταν όταν ήσασταν παιδιά.
Δώστε το καλό παράδειγμα!
Περπατήστε ή πηγαίνετε στη δουλειά με το ποδήλατο, όσο πιο συχνά μπορείτε. Έτσι δίνετε και στα παιδιά σας το καλό παράδειγμα. Παροτρύνετέ τα να περπατούν, να κάνουν ποδήλατο ή να χρησιμοποιούν το λεωφορείο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους στο σχολείο! Θα κάνουν καλό στην υγεία τους αλλά και στο περιβάλλον.
"Αλληλομεταφερθείτε"!
Αν μένετε μακριά από το σχολείο, αντί να μεταφέρετε κάθε μέρα τα παιδιά σας με το αυτοκίνητο, πάρτε την πρωτοβουλία και "αλληλομεταφέρετε" τα παιδιά μαζί με άλλους γονείς, μοιραζόμενοι την ευθύνη. Θα κερδίσετε χρόνο, βενζίνη και θα συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος.
Διατηρείτε τα ελαστικά σας επαρκώς φουσκωμένα.
Κατ' αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε τη φθορά τους, θα αυξήσετε τη διάρκεια ζωής τους και, κατά συνέπεια, θα εξοικονομήσετε χρήματα. Παράλληλα, θα εξοικονομήσετε και πολύτιμες πρώτες ύλες: για την κατασκευή ενός νέου ελαστικού απαιτούνται 27 λίτρα αργού πετρελαίου. Τα μη επαρκώς φουσκωμένα ελαστικά αυξάνουν έως 10% την κατανάλωση καυσίμου. Ελέγχετε τα ελαστικά σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Είναι απλά υπόθεση μερικών λεπτών.
Μοιραστείτε το αυτοκίνητό σας!
Εάν χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο για να πάτε στη δουλειά σας, καθιερώστε ένα σύστημα από κοινού μετακίνησης με συναδέλφους με ένα μόνο αυτοκίνητο.
Μειώστε ταχύτητα!
Οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα και πάντα σε ετοιμότητα για απρόσμενα συμβάντα. Αποφεύγετε όσο περισσότερο γίνεται τις απότομες επιταχύνσεις και τα φρεναρίσματα ώστε να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου.
Αλλάξτε λάδια στο συνεργείο.
Για την αλλαγή λαδιών πηγαίνετε το αυτοκίνητό σας στο συνεργείο, όπου θα συλλέξουν και θα ανακυκλώσουν τα χρησιμοποιημένα λάδια.
Κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών αντισταθμίστε τις εκπομπές CO2
Πολλές αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν προγράμματα "πίστωσης ρύπων" στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.
Πρωτοτυπήστε!
Παροτρύνετε τους υπευθύνους στον εργασιακό σας χώρο να αναπτύξουν πολιτική βιώσιμων μεταφορών σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά ταξίδια. Μπορείτε να αγοράσετε "πιστώσεις ρύπων" σε πτήσεις που προβλέπουν την αντιστάθμιση ρύπων, να ελαχιστοποιήσετε τις φυσικές συναντήσεις που απαιτούν μετακίνηση αντικαθιστώντας τες με διασκέψεις ή βιντεοκλήσεις, ή να ταξιδέψετε με κλινάμαξα αντί του αεροπλάνου.
Κάντε οικονομία στο χαρτί προεπιλέγοντας στον εκτυπωτή σας την εκτύπωση και των δύο πλευρών του χαρτιού.
Μπορείτε επίσης να τυπώνετε δύο σελίδες σε μία, εάν είναι ευανάγνωστες. Ο ΕΟΠ έχει υιοθετήσει την εκτύπωση δύο σελίδων σε ένα φύλλο (μπρος-πίσω) γεγονός που μείωσε το 2004-2005 την κατανάλωση χαρτιού στον Οργανισμό κατά περίπου 17%.
Χαμηλώστε το θερμοστάτη!
Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου είναι 19 °C, αλλά η κατάλληλη θερμοκρασία για τα υπνοδωμάτια είναι 15 °C και σας βοηθάει να κοιμάστε καλύτερα. Θυμηθείτε να κλείνετε τη θέρμανση κάθε φορά που φεύγετε για διακοπές!
Για να κάνετε οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι σας,
αυξήστε την αποδοτικότητα των θερμαντικών σωμάτων που διαθέτετε τοποθετώντας ανακλαστικά πλαίσια ή φύλλα αλουμινόχαρτου πίσω από τα σώματα αυξάνοντας τη διάχυση της θερμότητας στο δωμάτιο.
Μην τοποθετείτε το ψυγείο ή τον καταψύκτη σας κοντά σε πηγές θερμότητας,
όπως ο φούρνος ή τα θερμαντικά σώματα, ή ακόμα κοντά σε ένα νότιο παράθυρο, καθώς αυτό προκαλεί αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Εάν το ψυγείο και ο καταψύκτης σας είναι παλιά,
πρέπει να κάνετε απόψυξη τουλάχιστον κάθε έξι μήνες. Ακόμα καλύτερα, αντικαταστήστε τα με καινούρια τα οποία διαθέτουν αυτόματο κύκλο απόψυξης και είναι σε γενικές γραμμές έως και δύο φορές πιο οικονομικά σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ενέργειας.
Χαμηλώστε τον θερμοστάτη του ζεστού νερού
– δεν χρειάζεται να είναι πάνω από τους 60 ºC. Το ίδιο ισχύει για τον λέβητα της κεντρικής θέρμανσης. Να θυμάστε ότι το 70% της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά στην ΕΕ καταναλώνεται για τη θέρμανση των σπιτιών και το 14% για τη θέρμανση νερού.
Μην ξεχνάτε να σβήνετε τα φώτα.
Σβήνοντας πέντε φώτα από τον διάδρομο και τα δωμάτια του σπιτιού σας, όταν δεν τα χρειάζεστε, μπορείτε να εξοικονομήσετε περίπου 60 ευρώ ετησίως! Παράλληλα προλαμβάνετε την εκπομπή περίπου 400 kg αερίου CO2 ετησίως.
Μην ξεχνάτε να βγάζετε από την πρίζα τους φορτιστές μπαταριών
αφού φορτίσετε το κινητό σας τηλέφωνο ή τον φορητό υπολογιστή σας. Εάν τους αφήσετε στην πρίζα, συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια.
Προσπαθήστε να δροσιστείτε χωρίς να χρησιμοποιείτε κλιματισμό.
Η χρήση κλιματιστικών αυξάνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού κατά 33%. Ένας ανεμιστήρας χρειάζεται το ένα δέκατο της ενέργειας που καταναλώνει ένα κλιματιστικό. Τα σκίαστρα, τα αλεξήλια, τα πατζούρια και η δροσούλα της νύχτας δεν ξοδεύουν καθόλου ηλεκτρική ενέργεια.
Εάν μπορείτε, αλλάξτε πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος
και επιλέξτε κάποιον που σας παρέχει τμήμα της ενέργειας που καταναλώνετε από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Έτσι, θα δώσετε το κατάλληλο μήνυμα στις εταιρείες ηλεκτρισμού.
Όταν μαγειρεύετε, σκεπάστε τις κατσαρόλες σας με καπάκι.
Μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και το ένα τέταρτο της ενέργειας που απαιτείται για την προετοιμασία του φαγητού. Οι χύτρες ταχύτητας και οι χύτρες ατμού είναι ακόμη καλύτερες λύσεις: εξοικονομούν περίπου 70%!
Τα απορρίμματά μας μπορούν να παράγουν φως,
ηλεκτρισμό, θερμότητα ακόμη και θέσεις εργασίας! Να θυμάστε ότι όσα αντικείμενα δεν χρειαζόμαστε πια τα ανακυκλώνουμε.
Κουνηθείτε, κάντε ποδήλατο, περπατήστε, χρησιμοποιήστε τις δημόσιες συγκοινωνίες!
Θα βελτιώσετε την υγεία σας και θα ελαχιστοποιήσετε την επίδρασή σας στο περιβάλλον. Να θυμάστε ότι για κάθε λίτρο καυσίμου που καίγεται από έναν κινητήρα αυτοκινήτου αποδεσμεύονται στην ατμόσφαιρα περισσότερα από 2,5 kg CO2.
Νιώθετε μοναξιά στο δρόμο για τη δουλειά;
Εάν μετακινείστε με τους συναδέλφους σας με ένα αυτοκίνητο επιβαρύνετε λιγότερο το περιβάλλον, εξοικονομείτε χρήματα και απολαμβάνετε την παρέα τους. Μάθετε ποιοι συνάδελφοί σας μένουν κοντά σας και προγραμματίστε με τη σειρά ποιος θα είναι ο οδηγός κάθε μέρα.
Αγοράζετε καινούριο αυτοκίνητο;
Γιατί να μην αγοράσετε αυτοκίνητο νέας γενιάς; Ένα υβριδικό αυτοκίνητο καταναλώνει περίπου 20-30% λιγότερα καύσιμα και παράγει πολύ λιγότερο CO2 σε σύγκριση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Γιατί λοιπόν να μην ρυπαίνουμε λιγότερο και ταυτόχρονα να εξοικονομούμε χρήματα;
Τις κρύες μέρες του χειμώνα, μην ζεσταίνετε τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας πριν ξεκινήσετε.
Είναι ασφαλές να ξεκινήσετε τη διαδρομή σας με κρύο κινητήρα και θα εξοικονομήσετε και καύσιμα.
Προγραμματίζετε οικογενειακή απόδραση για το σαββατοκύριακο;
Γιατί δεν επιλέγετε κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς ώστε να αποφύγετε την κυκλοφοριακή συμφόρηση και το άγχος που αυτή προκαλεί, για να μην αναφέρουμε και τη ρύπανση; Εξάλλου, τα τρένα είναι πολύ πιο άνετα!
Ακόμα μία πτήση για επαγγελματική συνάντηση;
Υιοθετήστε μια νέα συνήθεια και επικοινωνήστε με τους συνεργάτες σας πρώτα μέσω τηλεφώνου ή εικονοδιάσκεψης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.