Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Απόφαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αποφασίζει ομόφωνα:
- Διαπιστώνει την αναγκαιότητα για ουσιαστική βελτίωση του «Καλλικράτη» σε όλες του τις πρόνοιες, μέσα από νέες ρηξικέλευθες ρυθμίσεις, μετά την ενός έτους εμπειρία από την εφαρμογή του.
- Τονίζει ότι η Αυτοδιοίκηση στην Πατρίδα μας κρατά ψηλά τη σημαία της διεκδίκησης και της αναβάθμισης του ρόλου της, με αρνητική εμπειρία από την έως τώρα πρακτική των εκάστοτε κυβερνήσεων. Παλεύουμε για μία Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων, ευθυνών και καθήκοντος στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής εμπειρίας.
Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα στο γκρίζο σημερινό σκηνικό της πρωτοφανούς κρίσης για την Πατρίδα μας, αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι μέρος του προβλήματος.
Η ΠΕΔΚΜ σημειώνει ότι είναι αναγκαία η κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο όλων των νόμων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει η σαφής διάκριση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στη Διοίκηση (Κράτος) και την Αυτοδιοίκηση.
Στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση με δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία (ακρίβεια, φτώχεια, ανεργία) οι Δήμοι αποτελούν το μοναδικό ίσως μοχλό για αντιμετώπιση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών και των ανθρώπων τους.
Η ΠΕΔΚΜ σημειώνει ότι η ριζική αναδιάρθρωση του «Καλλικράτη» θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στις παρακάτω κυρίως θεματικές:
1. Το Ελεγκτικό Συνέδριο να περιοριστεί, σύμφωνα με το νόμο, στον έλεγχο νομιμότητας. Να μην ασκείται έλεγχος σκοπιμότητας. Συνήθεις λειτουργικές δαπάνες (καύσιμα, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ) μη δυνάμενες να αμφισβητηθούν να μην υπόκεινται στη διαδικασία του προληπτικού ελέγχου.
2. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων μας και απαιτούμε από την Κεντρική Εξουσία να εξασφαλίσει το λειτουργικό κόστος των δήμων και των αυτοδιοικητικών δομών. Η κατά 53% μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης από το 2010 έως το 2012, ουσιαστικά αποδυναμώνει έναν θεσμό που υποστηρίζει τον πολίτη και βελτιώνει την καθημερινότητά του. Η μείωση των πόρων σημαίνει υποβάθμιση των παρεχομένων προς τον πολίτη υπηρεσιών. Κάθε ευρώ που κόβεται από τους Δήμους κόβεται από τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών.
3. Να διατηρηθούν και να επεκταθούν οι δυναμικοί πόροι της Αυτοδιοίκησης που θεσμοθετήθηκαν με τον «Καλλικράτη».
4. Να υπάρξει ουσιαστική συμβολή ΤΑ στην πάταξη φοροδιαφυγής. Τα έσοδα της ΤΑ θα διπλασιαστούν εάν περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
5. Για την κατανομή των πόρων της Αυτοδιοίκησης να ληφθούν υπόψη ο πληθυσμός, η έκταση ο πληθυσμός κατά την τουριστική περίοδο, η ορεινότητα, η νησιωτικότητα και όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την πραγματική εικόνα ενός εκάστου κάθε δήμου της χώρας.
6. Να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στα θέματα Ανάπτυξης. Με το υφιστάμενο καθεστώς αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη η οποιαδήποτε επένδυση.
7. Διεκδικούμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή της ΤΑ στο ΕΣΠΑ γιατί, όπως αποδείξαμε στην πράξη, μπορούμε να υλοποιήσουμε έργα και να συνδράμουμε με τον τρόπο αυτό στην απορρόφηση πιστώσεων και στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε τα ζητήματα κοινωνικών και προνοιακών υποδομών και προγραμμάτων στα οποία πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της συμμετοχής της ΤΑ.
8. Να επανεξετασθεί το καθεστώς του επαγγελματικού ασυμβίβαστου του αιρετών της Αυτοδιοίκησης.
9. Να θεσμοθετηθεί σταθερό εκλογικό σύστημα για την εκλογή των οργάνων της Αυτοδιοίκησης.
10. Να παραχωρηθεί η διαθέσιμη γη (οικιστική και αγροτική) στην Αυτοδιοίκηση, η οποία γνωρίζει πολύ καλύτερα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και μπορεί να ασκήσει έλεγχο για τις χρήσεις και την αξιοποίησή της.
11. Για τη θεσμική ολοκλήρωση και την πλήρη εφαρμογή του «Καλλικράτη» απαιτείται η άμεση έκδοση των προβλεπόμενων Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων, που βρίσκονται σε αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
12. Πρέπει να εκδοθεί άμεση το προβλεπόμενο Π.Δ., να σχεδιαστεί και υλοποιηθεί το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» του οποίου η τύχη αγνοείται.
13. Κατά τη θεσμοθέτηση των χρήσεων γης να λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη της ΤΑ.
Τέλος, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δε θα αποδεχθούμε καμία μείωση των θεσμοθετημένων πόρων μας, για να μην οδηγηθούν οι Δήμοι σε κλείσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.