Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Πρόταση για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Γουμένισσας από την επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού ‘’Παιονία – Όραμα Ευθύνης και Προοπτικής’’ Αθανασία Λιάρτση –Σταυροπούλου

Πρόταση έξι σημείων για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Γουμένισσας κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας, κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, η επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού ‘’Παιονία – Όραμα Ευθύνης και Προοπτικής’’ Αθανασία Λιάρτση –Σταυροπούλου. Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης υπογράμμισε ιδιαίτερα το αξιακό φορτίο της ιστορικής επετείου για την ιστορική έδρα του Δήμου Παιονίας αλλά και την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες από το Δήμο Παιονίας για τον εορτασμό της.
Η πρόταση της κας Λιάρτση – Σταυροπούλου έγινε ομόφωνα αποδεκτή στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση και πολύ σύντομα όπως δεσμεύθηκε η Δημοτική Αρχή θα ξεδιπλωθούν οι προτεινόμενες δράσεις για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Γουμένισσας.
Η αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κατέθεσε και εγγράφως τις θέσεις του Συνδυασμού για το θέμα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας κ. Αντώνη Σαμαρά και στον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας κ. Γιάννη Αλίρη.
Σας επισυνάπτεται το περιεχόμενο της κατατεθείσας επιστολής της κας Λιάρτση – Σταυροπούλου.

"Κύριε Πρόεδρε
Πριν από λίγους μήνες χαιρετίσαμε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τη νέα σηματοδότηση της απελευθέρωσης της Γουμένισσας από τον τουρκικό ζυγό και την καθιέρωση του εορτασμού της με ενιαία διοικητική έκφραση, αυτή του Δήμου Παιονίας.
Στο εξής λοιπόν η 23η Οκτωβρίου είναι ημέρα γιορτής για το Δήμο Παιονίας.
Ο Δημοτικός Συνδυασμός ‘’Παιονία – Όραμα Ευθύνης και Προοπτικής’’ με σεβασμό στην ιστορική μνήμη και την ταυτότητα της ιστορικής έδρας του Δήμου μας, τη Γουμένισσα, έχει την τιμή να σας καταθέσει ορισμένες ιδέες και προτάσεις που αποσκοπούν στο να προσδώσουν πραγματική αίγλη και να καταδείξουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας, με την προσδοκία ότι θα γίνει κτήμα όλων των πολιτών του Δήμου Παιονίας.

Κύριε Πρόεδρε,
Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της ηρωικής Γουμένισσας από την τουρκική κατοχή. Συμπληρώνεται ένας αιώνας ειρηνικής συμβίωσης, δημιουργικής παρουσίας και έργων προόδου και ανάπτυξης στην πόλη της Γουμένισσας τα οποία απόλαυσαν και συνεχίζουν να απολαμβάνουν οι νεότερες γενιές.
Συνεπώς, καθήκον όλων μας είναι και να διατηρήσουμε τις ιστορικές μας παραδόσεις αλλά και να τιμήσουμε με ευλάβεια τους αγώνες και τις θυσίες των ανθρώπων που μας παρέδωσαν ελεύθερη τη Γουμένισσα.
Φρονούμε ότι η επέτειος της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της ιστορικής έδρας του Δήμου Παιονίας συνιστά ένα κομβικό σημείο της ιστορίας μας, το οποίο πρέπει και να αναδείξουμε και να του προσδώσουμε υπέρτερη αξία.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε να προγραμματιστούν σε ετήσια βάση εκδηλώσεις και δρώμενα που θα υπηρετούν το μεγάλο αξιακό φορτίο αυτής της επετείου, διαχωρισμένα σε θεματικές ενότητες.
Στο σχεδιασμό των εορταστικών εκδηλώσεων πιστεύουμε ότι κυρίαρχη θέση πρέπει να έχουν:
- Η πραγματοποίηση ενός ιστορικού συνεδρίου στη Γουμένισσα για το νόημα και τη σημασία των πολεμικών συγκρούσεων αλλά και τους καρπούς της ελευθερίας της, με τη συμμετοχή Ελλήνων ιστορικών και στοχαστών αλλά και εκπροσώπων των τότε συμμαχικών δυνάμεων της πατρίδας μας. Τα πρακτικά δε αυτού του συνεδρίου να δημοσιευθούν με ευθύνη του Δήμου, ως πολύτιμο ιστορικό υλικό.
- Η πραγματοποίηση ειδικού αφιερώματος στον πολιτισμό, τη λαογραφία και τις παραδόσεις της Γουμένισσας στο πλαίσιο των φετινών Θεοτοκίων, με τη σύμπραξη των τοπικών πολιτιστικών φορέων ώστε η αντανάκλαση της δυναμικής αυτού του ιστορικού γεγονότος να περάσει τα ιστορικά μηνύματα της γιορτής στους χιλιάδες επισκέπτες που κατακλύζουν την πόλη την περίοδο αυτή.
- Η υλοποίηση θρησκευτικών και πολιτιστικών ημερίδων με την σημαντική συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Γουμένισσας – Πολυκάστρου – Αξιούπολης, των δύο Ιερών Κοινοβίων Οσίου Νικοδήμου και Άγιων Ραφαήλ – Νικολάου και Ειρήνης και των πολιτιστικών φορέων του Δήμου μας.
- η ιστορική εστίαση στις φυσιογνωμίες των ηρώων Γουμενισσιωτών που πολέμησαν για την ελευθερία της πόλης και η απόδοση τιμής της οικογένειές τους.
- Ο προγραμματισμός ενημερωτικών εκδηλώσεων στα σχολεία για την ανακύκλωση και η συνδρομή του μαθητικού δυναμικού σε δράσεις ανακύκλωσης αλλά και σε δραστηριότητες αναδάσωσης – δενδροφύτευσης σε τοπικές κοινότητες της Γουμένισσας αλλά και αλλού.
- Εκδηλώσεις με θεματικό αντικείμενο μπορούν να αναπτύξουν φυσικά και άλλοι σημαντικοί κρίκοι του Δήμου μας όπως οι Εμποροεπαγγελματικοί, οι Φυσιολατρικοί, οι Κυνηγετικοί, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι του τόπου μας.

Κύριε Πρόεδρε
Με τις προτάσεις που σας παρουσιάσαμε πολύ περιληπτικά, πιστεύουμε ότι βάζουμε σήμερα το θεμέλιο για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην ιστορία της Γουμένισσας στους πρωταγωνιστές της αλλά και σε μία ολόκληρη εποχή που άφησε πίσω της μνήμες και σημάδια θετικά και αρνητικά.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Δήμος οφείλει να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία της διοργάνωσης των εκδηλώσεων για τα εκατόχρονα, αξιοποιώντας τις δυνάμεις που έχει αλλά και ζητώντας τη συνδρομή ειδικών,πνευματικών ανθρώπων, συγγγραφέων, ιστορικών, δημοσιογράφων κ.α. οι οποίοι είναι τέκνα του ευλογημένου αυτού τόπου.
Κρίνουμε χρήσιμη τη σύσταση μίας διαπαραταξιακής επιτροπής που θα έχει το συντονισμό του προγραμματισμού των εκδηλώσεων που τελικά θα αποφασιστούν αλλά και τη σύσταση ειδικών επιτροπών που θα αναλάβουν την επιμέλεια των θεματικών δρωμένων.
Πιστεύουμε, τέλος, ότι με την πρότασή μας αυτή συνεισφέρουμε ουσιαστικά για τον εορτασμό των εκατόχρονων από την απελευθέρωση της Γουμένισσας και εξυπακούεται ότι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε για την επιτυχή υλοποίησή τους.

Κύριε Πρόεδρε
Σας καταθέτω και εγγράφως την πρόταση του Συνδυασμού μας, με τη βεβαιότητα ότι θα τύχει θετικής αντιμετώπισης."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.