Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Έρχονται μέτρα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Χωρίς αντίκρισμα εσόδων έμειναν το 2011 τα μέτρα για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από τη δεξαμενή των 42 δισ. ευρώ που οφείλουν 900.000 φορολογούμενοι το υπουργείο Οικονομικών μετά βίας κατάφερε να εισπράξει 945.800.332 ευρώ.
Οι απειλές κατασχέσεων και αυτοφώρου, η βροχή συλλήψεων από τον Οκτώβριο και μετά αλλά και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που επιστρατεύτηκαν, αποδείχθηκαν ανεπαρκή μέτρα για να μπει ζεστό και πολύ χρήμα στο δημόσιο ταμείο, παρά τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της ομάδας κρούσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χ. Ράιχενμπαχτ ότι από τα 42 δισ. ευρώ, ποσό της τάξεως 6-8 δισ. ευρώ μπορεί άμεσα να εισπραχθεί.


Το οικονομικό επιτελείο δεν χάνει την …ελπίδα του. Προωθεί νέα μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα προσληφθούν από το Δημόσιο ιδιώτες φοροκυνηγοί και εισπρακτικές εταιρείες (σχετική διάταξη περιελήφθη στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο αλλά είναι άγνωστο πότε θα ενεργοποιηθεί) προκειμένου να εντοπίζουν τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και να προχωρούν οι κατασχέσεις για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων με την Εφορία. Παράλληλα, προωθούνται και αλλαγές για να κλείνουν τα παραθυράκια του νόμου για όσους συλλαμβάνονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που σχεδιάζεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ θα διώκονται για κακούργημα σε αντικατάσταση των σημερινών διατάξεων από τις οποίες απορρέει ότι είτε κάποιος φορολογούμενος χρωστάει 10.000 ευρώ είτε ένα εκατομμύριο ευρώ δεν μπορεί να διωχθεί παρά μόνο για πλημμέλημα. Θα αλλάξουν και οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.
Ενεργοποιείται παράλληλα μια ακόμα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων με ελάχιστη μηνιαία δόση 100 ευρώ,εξόφληση σε διάστημα πέντε ετών και διαγραφή προσαυξήσεων έως και 100%.

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.