Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΚΕΔΕ: «Καθαρή απάντηση στην κρίση, που να ενώνει όλους»

Η φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr και επανέλαβε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης (βλ. σχετικό παρασκήνιο εδώ) βρίσκεται στο επίκεντρο του ψηφίσματος, που με την υπερψηφισή του με μεγάλη πλειοψηφία(καταψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ), έκλεισε το διήμερο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στην Κομοτηνή.
«Το Συνέδριό μας πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που την χαρακτηρίζει μία άνευ προηγουμένου πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, τις ζοφερές συνέπειες της οποίας βιώνει κάθε πολίτης, κάθε οικογένεια. Σ' αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, καλούμαστε να δώσουμε μια καθαρή απάντηση, που μπορεί και πρέπει να ενώνει όλους. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορέα και γνήσιο πρωταγωνιστή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του τόπου. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμό και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμό και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα και περιεχόμενο του Συνεδρίου μας», τονίζει στο ψήφισμα της η ΚΕΔΕ.
Επιπλέον, ζητεί «επειδή η διαφαινόμενη κατάσταση οδηγεί τους δήμους σε αδιέξοδο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση, την εξασφάλιση του λειτουργικού κόστους των δήμων, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα το πολύπλοκο κοινωνικό και αναπτυξιακό τους έργο. Ένα έργο που σήμερα κρίνεται άκρως απαραίτητο στις συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση, το Συνέδριό μας εξουσιοδοτεί το διοικητικό δυμβούλιο της ΚΕΔΕ για τη λήψη αποφάσεων στην κατεύθυνση αγωνιστικών διεκδικήσεων».

Τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματαΠαράλληλα στο ψήφισμα τίθενται τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα με τους δημάρχους να ζητούν μεταξύ άλλων:
Τη νομοθετική κατοχύρωση των € 450 εκατ.
Την υπογραφή των ΚΥΑ για ΚΑΠ 2011 - 2012 και ΣΑΤΑ 2012
Την εξασφάλιση του ύψους και των μηνιαίων ροών του δωδεκατημορίου
Την κατανομή της δόσης των παρακρατηθέντων, ύψους € 214 εκατ., πριν από την 31η Ιανουαρίου 2012
Την εξασφάλιση των νομοθετημένων πόρων που προορίζονται για τη ΣΑΤΑ και άμεση κατανομή της πρώτης δόσης
Τη μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων των λαϊκών αγορών στους δήμους
Τη δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού για τους μικρούς, κυρίως ορεινούς και νησιώτικους, δήμους και την εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος (πρβ. ενδεικτικά τις αναρτήσεις τηςaftodioikisi.gr για τους δήμους Αγαθονησίου, Ανάφης, Γαύδου,Κάσου, Κιμώλου, Μήλου, Σικίνου και Χάλκης).
Τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό των δήμων που δεν έχουν τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες (όπως, για παράδειγμα, έχει γράψει η aftodioikisi.gr oΔήμος Μήλου ή ο Δήμος Ανάφης).
Την ένταση της προσπάθειας για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων
Τη μετεξέλιξη του δεσμευμένου κομματιού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα.

Απαιτείται φορολογική αποκέντρωση και συμμετοχή στην ανάπτυξη
Επιπλέον, το Συνέδριο της ΚΕΔΕ τονίζει «σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επιβεβαιώνεται η πάγια θέση της ΚΕΔΕ για τη θεσμοθέτηση Φορολογικής Αποκέντρωσης, χωρίς νέους φόρους και ισχυρό αναδιανεμητικό μηχανισμό», ενώ θέτει και μία σειρά ζητημάτων σε σχέση με την ανάπτυξη:
Τη συμμετοχή των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προετοιμασία της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με κατεύθυνση τη διεύρυνση των πόρων του ΕΣΠΑ για τους δήμους, ιδιαιτέρως εκείνων που αφορούν σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (καταπολέμηση της ανεργίας, στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού μέσα από δράσεις κοινωνικής πολιτικής κλπ) των ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση» και σε δράσεις εναλλακτικών μορφών ενέργειας, διαχείρισης αποβλήτων και προστασίας περιβάλλοντος.
Την αξιοποίηση όλων των «διευκολύνσεων» που παρέχονται μέσα από την Τεχνική Βοήθεια του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να υπάρξει μηχανισμός στήριξης των δήμων τοπικά (πχ με ομάδες επιτόπιας υποστήριξης της ΜΟΔ).
Τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΑΚΣΙΑ τουλάχιστον με 2 εκπροσώπους και τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΚΕΔΕ στην Ομάδα Διοίκησης του προγράμματος.

Άμεσα να ψηφιστεί ο «Καλλικράτης 2»Όσον αφορά τα θεσμικά, η ΚΕΔΕ ζητεί να εξαλειφθούν οι πολλές ασάφειες στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ελεγκτικές διαδικασίες που φρενάρουν την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων, με την έως τέλος Φεβρουαρίου ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών (κλικ εδώ για να διαβάσετε τι έχουν πει οι δήμαρχοι στην aftodioikisi.gr για τον «Καλλικράτη»).

Παράλληλα στο ψήφισμα τίθεται τα θέματα:Του προληπτικού ελέγχου που ασκούν οι επίτροποι
Της άμεσης επίλυση της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο των συμβάσεων που αφορούν τη ρύθμιση των παλαιών χρεών των δήμων και αναχρηματοδότηση από το ΤΠκΔ με αναδρομική ισχύ
Της ανασύστασης της τριμερούς Επιτροπής ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ-Ελεγκτικού Συνεδρίου
Της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου για τον τρόπο με τον οποί τίθενται σε αργία οι αιρετοί , έτσι ώστε να διασφαλίζεται και η απονομή δικαιοσύνης, αλλά και οι αιρετοί να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους
Της απόσυρσης της διάταξης περί ασυμβίβαστου
Της πραγματοποίησης των δημοτικών εκλογών στο τέλος της τετραετίας
Της θεσμοθέτησης σταθερού εκλογικού συστήματος για την εκλογή των οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΠΕΔ - ΚΕΔΕ) και την έκδοση των προβλεπομένων ΥΑ, ΚΥΑ, ΠΔ για τη θεσμική ολοκλήρωση και την πλήρη εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Για τη συμφωνία Ελεγκτικού Συνεδρίου-Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, που έγινε στο πλαίσιο του Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία ξεμπλοκάρουν τα δάνεια των δήμων, πατήστε εδώ.
Για το τι είπε, κλείνοντας το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της Κώστας Ασκούνης, πατήστε εδώ.
Για τα τεκταινόμενα τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, πατήστε εδώ.
Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος, πατήστε εδώ.
Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων κάντε κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.