Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δ. Ψωμιάδη στους υπουργούς Οικονομικών Ε. Βενιζέλο και Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου σχετικά με τα έργα σχολικής στέγης

Επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης σχετικά με τα έργα σχολικής στέγης.
Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για το ότι, ενώ οι υποχρεώσεις έργων σχολικής στέγης μεταφέρθηκαν από τις Νομαρχίες στους Δήμους, «επιβλήθηκε η συνέχιση των αναληφθεισών ήδη υποχρεώσεων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες και την αιρετή Περιφέρεια, χωρίς όμως να μεταβιβασθούν οι απαιτούμενες πιστώσεις του τρέχοντος ή του ήδη ολοκληρωμένου προγράμματος!!!». Ο κ. Δ. Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι «ενώ το 2009 είχαμε λάβει περί τα 22 εκατ. ευρώ, το 2010 λάβαμε μόλις 2 εκατ. ευρώ και το 2011 δεν εκταμιεύθηκε ούτε ένα ευρώ (!) από τα αρμόδια υπουργεία και τον ΟΣΚ προς την Περιφέρειά μας, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, παρά το γεγονός ότι με επανειλημμένες επιστολές επισημάναμε το πρόβλημα και ζητήσαμε από τα αρμόδια υπουργεία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», με αποτέλεσμα «να έχει συσσωρευθεί χρέος προς τους αναδόχους των έργων ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ».
Ο κ. Ψωμιάδης σημειώνει ότι «οι ανάδοχοι σήμερα να προσφεύγουν στα δικαστήρια και να διεκδικούν πολλαπλάσια ποσά, με ορατό τον κίνδυνο να καταλογιστούν στην Περιφέρεια αποφάσεις που θα μας υποχρεώσουν ενδεχομένως να πληρώσουμε από πιστώσεις που προβλέπονται για αναπτυξιακά και ανταποδοτικά έργα» και ζητά την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργών για την κάλυψη των υποχρεώσεων προς τους αναδόχους των έργων, ώστε να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν τα εκκρεμή. «Η κυβερνητική αδιαφορία είναι απαράδεκτη έναντι της Περιφέρειάς μας, των επαγγελματιών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ντροπή σε μια εποχή που το κράτος ζητά θυσίες από τους πολίτες, το ίδιο να συμπεριφέρεται αναξιόπιστα, παραπλανητικά και σε βάρος του λαού και της αυτοδιοίκησης», καταλήγει ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε η αρμοδιότητα για την εκτέλεση έργων σχολικής στέγης ανήκε στις Νομαρχίες, μέχρι την 31-12-2010. Βάσει του νόμου, τα σχετικά κονδύλια για την πληρωμή των αναδόχων δεν προερχόταν ποτέ από ίδιους πόρους –οι οποίοι ούτως ή άλλως ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι- αλλά από την κεντρική διοίκηση (υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών και ΟΣΚ), με τις Νομαρχίες να έχουν ρόλο διαμεσολαβητή ως προς την πληρωμή της εκτέλεσης έργων.
Με το νόμο 3852/2010 («Καλλικράτης») μεταφέρθηκαν όλες οι υποχρεώσεις σχολικών κτιρίων στους Δήμους, πλην όμως επιβλήθηκε η συνέχιση των αναληφθεισών ήδη υποχρεώσεων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες και την αιρετή Περιφέρεια, χωρίς όμως να μεταβιβασθούν οι απαιτούμενες πιστώσεις του τρέχοντος ή του ήδη ολοκληρωμένου προγράμματος!!! Συγκεκριμένα, ενώ το 2009 είχαμε λάβει περί τα 22 εκατ. ευρώ, το 2010 λάβαμε μόλις 2 εκατ. ευρώ και το 2011 δεν εκταμιεύθηκε ούτε ένα ευρώ (!) από τα αρμόδια υπουργεία και τον ΟΣΚ προς την Περιφέρειά μας, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, παρά το γεγονός ότι με επανειλημμένες επιστολές επισημάναμε το πρόβλημα και ζητήσαμε από τα αρμόδια υπουργεία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο αφενός να μη μείνουν στη μέση έργα που ήδη εκτελούνταν (ούτως ή άλλως ανειλημμένες υποχρεώσεις) και αφετέρου να τηρήσουμε την υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες για προσφορά καλύτερων συνθηκών εκπαίδευσης, συνεχίσαμε αναμένοντας τη χρηματοδότηση από την πολιτεία.
Όμως, οι υποσχέσεις που λαμβάναμε κατά καιρούς ουδέποτε εκπληρώθηκαν, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί χρέος προς τους αναδόχους των έργων ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι κατόπιν υποδείξεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και του ΟΣΚ, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης είχε εκπονήσει εξαετές πρόγραμμα σχολικής στέγης ύψους 500-600 εκατ. ευρώ και υλοποιούσε μέρος αυτού, λόγω της μη εκταμίευσης των σχετικών κονδυλίων από τα αρμόδια υπουργεία.
Αποτέλεσμα της απαράδεκτης στάσης της πολιτείας, η οποία δεν χρηματοδότησε τα έργα ως όφειλε, είναι οι ανάδοχοι σήμερα να προσφεύγουν στα δικαστήρια και να διεκδικούν πολλαπλάσια ποσά, με ορατό τον κίνδυνο να καταλογιστούν στην Περιφέρεια αποφάσεις που θα μας υποχρεώσουν ενδεχομένως να πληρώσουμε από πιστώσεις που προβλέπονται για αναπτυξιακά και ανταποδοτικά έργα –με προφανή ζημία για την Περιφέρεια και την καλή λειτουργία των Υπηρεσιών έναντι των πολιτών.
Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να παρέμβετε άμεσα για την κάλυψη των υποχρεώσεων προς τους αναδόχους των έργων, ώστε να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν τα εκκρεμή. Δεν είναι δυνατόν να σύρεται η Περιφέρεια στα δικαστήρια εξαιτίας της αθέτησης των υποχρεώσεων της Πολιτείας! Η κυβερνητική αδιαφορία είναι απαράδεκτη έναντι της Περιφέρειάς μας, των επαγγελματιών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ντροπή σε μια εποχή που το κράτος ζητά θυσίες από τους πολίτες, το ίδιο να συμπεριφέρεται αναξιόπιστα, παραπλανητικά και σε βάρος του λαού και της αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.