Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ομιλία Παραστατίδη στη Βουλή με θέμα: «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά – ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις»

Ο Βουλευτής Κιλκίς Θεόδωρος Παραστατίδης μίλησε στη Βουλή την Τρίτη 10/01/2012 για το νομοσχέδιο «διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά – ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις».  Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και λίγο πριν την ομιλία του Βουλευτή, κατατέθηκε τροπολογία που αφορούσε την απαλλαγή από κάθε αστική και ποινική ευθύνη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και γενικότερα των εντεταλμένων στην Διοίκηση των συγχωνευόμενων και μετατρεπομένων ΑΣ, ΕΑΣ, ΚΑΣΟ, ΚΕΣΕ και συνεταιριστικών Εταιρειών, καθώς και των υπό εκκαθάριση Οργανώσεων, οι οποίες και δύνανται να τους αποδοθούν αντικειμενικά και ως αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνον της θητείας τους ως μελών των Διοικητικών Συμβουλίων κ.λπ. Ο Βουλευτής αντέδρασε έντονα χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδη την τροπολογία και ζήτησε την άμεση απόσυρσή της. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από την πλευρά του ανταποκρίθηκε και προχώρησε στην απόσυρση της τροπολογίας.
Η ομιλία:
Κύριε Υπουργέ,
Θα επιβεβαιώσω αυτό που είπατε και θα πω πως πραγματικά πέρα από τα δικά μου συγχαρητήρια, έχετε και τα συγχαρητήρια τουλάχιστον του αγροτικού πληθυσμού του Νομού μου, για τη συνέπεια που δείξατε σε σχέση με το χρόνο που καταβλήθηκαν οι επιδοτήσεις. Ίσως είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική φορά που πραγματικά υπήρξε μια συνέπεια της πολιτείας και συγκεκριμένα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προς τους αγρότες.
Θέλω να πω πως σας συγχαίρω προσωπικά και για έναν άλλο λόγο, διότι μετά από τριάντα και πλέον χρόνια ισχύος νομοθετικού πλαισίου σχετικό με τη διάθεση γεωργικών φαρμάκων, που πλέον δεν ανταποκρινόταν στις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνικές εξελίξεις, πρώτη φορά έρχεται νομοσχέδιο που θεσπίζει ουσιαστικά κανόνες για την εξυγίανση και διάθεση των γεωργικών φαρμάκων στην αγορά
Με αυτό το νομοσχέδιο, εκτός των άλλων, διασφαλίζεται η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, λαμβάνοντας υπ' όψιν όχι μόνο τις σύγχρονες παραγωγικές απαιτήσεις αλλά και τις ανησυχίες της κοινωνίας για υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα, καθώς βέβαια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Επιπλέον, διασφαλίζει την υγεία του χρήστη, του παραγωγού, του καταναλωτή και δημιουργεί προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας στις διεθνείς αγορές. Όλα αυτά θα υπάγονται στη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτή η Διεύθυνση θα έχει την ευθύνη συντονισμού ως Συντονιστική Εθνική Αρχή (ΣΕΑ). Θα πρέπει να γίνει γνωστό πως τα φάρμακα γεωργικής χρήσης όταν διατίθενται στην αγορά ανεξέλεγκτα, είναι επιζήμια στη φυτική παραγωγή και η χρήση τους αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο και τα ζώα.
Το σημερινό νομοσχέδιο λοιπόν, βάζει μια τάξη σε όλη αυτή την αυθαιρεσία. Δίνει δε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια, αφού το κριτήριο χορήγησης άδειας κυκλοφορίας ενός φαρμάκου εκτός από τη βελτίωση της παραγωγής θα πρέπει να διασφαλίζει υψηλά επίπεδα προστασίας των χρηστών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.
Επομένως, ότι έχει να κάνει με την άδεια κυκλοφορίας και διάθεσης του κάθε σκευάσματος στην αγορά θα πρέπει να αποδεικνύεται πως ανταποκρίνεται στο περιβάλλον. Έτσι το υπό κατάθεση νομοσχέδιο επιβάλλει τη δημιουργία καταλόγου εγκεκριμένων γεωργικών φαρμάκων, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα σκευάσματα εκείνα που θα κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά. Την ευθύνη για τη σύνταξη και τήρηση εφαρμογής του καταλόγου θα έχει η ΣΕΑ.
Προβλέπεται για πρώτη φορά η ηλεκτρονική καταγραφή διακίνησης των εγκεκριμένων γεωργικών σκευασμάτων που θα γίνεται μόνο από τα εγκεκριμένα καταστήματα. Επιπλέον, θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία του παραγωγού, η ποσότητα και το όνομα του σκευάσματος και όλα τα λοιπά στοιχεία, ώστε να μπορεί να διευκολύνεται ο έλεγχος της διάθεσης και χρήσης του προϊόντος.
Υπάρχουν καταγγελίες ότι πάρα πολλές φορές χορηγήθηκαν για γεωργική χρήση φάρμακα ακατάλληλα και ληγμένα από διετίας ή ακόμη και τριετίας σε παραγωγούς. Τέτοιου είδους φαινόμενα βέβαια, με το σημερινό νομοσχέδιο, θα αποτρέπονται στο μέλλον.
Μια και αναφέρομαι σε καταγγελίες, παρότι αυτό που θα πω δεν αφορά το σημερινό νομοσχέδιο, θα πρέπει κάποια στιγμή το Υπουργείο σας να ασχοληθεί και με τη διαδικασία διακίνησης και χρήσης πιστοποιημένου σπόρου, διότι υπάρχουν αναφορές από παραγωγούς ότι γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια εμπορία στις καρτέλες αντί της υποχρεωτικής ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου για αντίστοιχα στρέμματα. Αντιλαμβάνεστε πολύ καλά τι εννοώ.
Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σαν συνέχεια των προηγούμενων που αφορούσαν συνεταιρισμούς και σχετίζονταν με την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος, καθώς επίσης και με τη θέσπιση μητρώου εμπόρων αγροτικών προϊόντων.
Πιστεύω ότι τα προηγούμενα νομοσχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάταξης που ψηφίστηκαν μαζί με το σημερινό καθώς και αυτά που θα επακολουθήσουν στόχο έχουν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα διασφαλίζει ένα πλαίσιο οργάνωσης, ανάπτυξης και διακίνησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων κάνοντας τους παραγωγούς μας να είναι λιγότερο εξαρτώμενοι από τα καρτέλ και κάθε είδους επίδοξους τυχοδιώκτες που λυμαίνονταν τον κόπο και το μόχθο του αγροτικού πληθυσμού της χώρας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι αυτές τις ημέρες σε έναν τηλεοπτικό σταθμό παρακολούθησα τον πρόεδρο ενός οινοποιητικού συνεταιρισμού της Βόρειου Ελλάδας -και συγκεκριμένα της Νάουσας- να αναφέρεται σε σημαντικές συμφωνίες που έκλεισαν με την Κίνα για εξαγωγές ενάμισι έως και τριών εκατομμυρίων μπουκαλιών ξινόμαυρου κρασιού. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα αισιόδοξο μήνυμα και για άλλους συνεταιρισμούς και γενικότερα για τους αγρότες της χώρας μας που παράγουν και άλλου είδους αγροτικά προϊόντα.
H πολιτεία θα πρέπει τέτοιους είδους προσπάθειες που συμβάλλουν στην ανόρθωση της οικονομίας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, να τις ενθαρρύνει και να βρίσκεται αρωγός σε κάθε ανάλογη προσπάθεια.
Επιπλέον, με αυτό το νομοσχέδιο θεσπίζονται εθνικά σχέδια δράσης για την αποτροπή της ανεξέλεγκτης χρήσης γεωργικών φαρμάκων και παράλληλα προτείνονται εναλλακτικές μέθοδοι και τεχνικές προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση από τα φάρμακα.
Για παράδειγμα θα μπορούσε η πολιτεία οργανωμένα και μεθοδικά να ενθαρρύνει τη διάδοση καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων με τη μέθοδο υδροπονίας, δηλαδή την καλλιέργεια των φυτών μέσα στο νερό, τη στιγμή μάλιστα που ή χώρα μας διαθέτει ιδανικές συνθήκες, όπως η παρατεταμένη ηλιοφάνεια και το ήπιο κλίμα για τέτοιου είδους καλλιέργειες. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει προσπάθεια ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού για τα πλεονεκτήματα που έχει αυτή η τεχνική καλλιέργειας.
Πώς μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους Ισραηλινούς ή τους Ολλανδούς, όταν για παράδειγμα το 90% της παραγωγής τους γίνεται με αυτό τον τρόπο, δηλαδή με την μέθοδο υδροπονίας, ο οποίος έχει στρεμματική απόδοση από έξι έως και δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με το συμβατικό τρόπο καλλιέργειας τον οποίο εφαρμόζουμε εμείς;
Επιπλέον, η μέθοδος αυτή περιορίζει σημαντικά τη σπατάλη νερού και τη χρήση φαρμάκων και λιπασμάτων, προστατεύοντας το περιβάλλον, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.
Κύριε Υπουργέ,
Έλαβα γνώση προ ολίγου πως κατατέθηκε μία τροπολογία που προβλέπει την απαλλαγή από κάθε αστική και ποινική ευθύνη των διοικήσεων των συνεταιριστικών οργανώσεων. Αυτό αποτελεί τουλάχιστον - για να μην πω κάτι άλλο - πρόκληση. Θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί. Δεν θέλω να αναφερθώ και να διαβάσω το περιερχόμενο. Νομίζω ότι είναι γνωστό.
Κλείνοντας, πιστεύω πως αυτό το νομοσχέδιο εκτός από την εναρμόνιση του Ευρωπαϊκού κανονιστικού Πλαισίου στο εθνικό δίκαιο θα συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή Λειτουργία της αγοράς των φυτοφαρμάκων σε εθνικό επίπεδο και θα είναι προς όφελος του αγροτικού πληθυσμού και των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.