Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Έργο χρυσού Περάματος: αρνητική η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, θετικό (ως συνήθως) το ΚΑΣ…

Αναδημοσίευση από το http://antigoldgreece.wordpress.com 

Η σημαντικότερη, μαζί με τα Άβδηρα, αρχαιολογική περιοχή της Θράκης απειλείται από τα μεταλλεία χρυσού
Σα να το έχουμε ξαναδεί το έργο. Θετικά γνωμοδότησε για την επένδυση χρυσού στο Πέραμα της Θράκης το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με ψήφους 9 υπέρ και 3 κατά. Απόφαση που σίγουρα δεν προκάλεσε έκπληξη, με δεδομένο το ιστορικό των γνωμοδοτήσεων του συγκεκριμένου οργάνου για μεταλλευτικές-βιομηχανικές επενδύσεις. Στο ιστορικό αυτό θα αναφερθούμε λίαν συντόμως, αφού πρώτα μάθουμε τι θα αποφανθεί το ΚΑΣ για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της S&B μέσα στο Δελφικό Τοπίο . Επίσης δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά παρά την απόλυτα αρνητική θέση της αρμόδιας ΙΘ' Εφορείας Προΐστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων η οποία, με το έγγραφο που παρουσιάζουμε πιο κάτω (φωτογραφίες), αποκαλύπτει την κομβική σημασία της συγκεκριμένης περιοχής για την κατανόηση και ανάδειξη της αρχαίας Θράκης.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το Πέραμα βρίσκεται μέσα στα όρια της περιοχής που είναι γνωστή ως "Σαμοθρακίτικη Περαία", που εκτείνεται από το όρος Ίσμαρος μέχρι τη Μάκρη και φιλοξενεί σημαντικό αριθμό αρχαίων πόλεων και άλλων θέσεων, με σημαντικότερη την αρχαία Ζώνη.
Η αρχαιολογική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή έφερε στο φώς νέα στοιχεία για την αρχαία Θράκη, γεγονός που επέβαλε τη ριζική αναθεώρηση γνωστών δεδομένων, ακόμη και την με αρ. πρωτ. 1979/12-10+1999 αρχική άποψη της Εφορείας μας.
Στηριζόμενη στην παρουσία των πολυπληθών αρχαίων θέσεων και των αρχαίων οδικών αξόνων, η ΙΘ΄ΕΠΚΑ δρομολόγησε από δεκαετίας ενέργειες για τη δημιουργία εκτεταμένου αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή… Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της πολιτείας για την περιοχή είναι η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Ζώνης και της ευρύτερης περιοχής της σε όλα τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, ήδη από το 1987 μέχρι σήμερα.
Μαζί με τα Άβδηρα, η Ζώνη αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη νέα τουριστική πολιτική του ΥΠΠΟΤ και της Περιφέρειας ΑΜΘ… Η δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από τον πολιτιστικό κόμβο της Ζώνης και οι δυνατότητες που διαφαίνονται για ανάπτυξη της περιοχής, βασισμένες σε εναλλακτικά πρότυπα, ακυρώνονται από την επαπειλούμενη χωροθέτηση μιας μονάδας εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, που εκ των πραγμάτων δεν συνάδει με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, με τη μοναδικότητα του αρχαιολογικού υπόβαθρου και με τη βούληση της πολιτείας για ήπια εναλλακτική ανάπτυξη.
Εν πάσει περιπτώσει η υποβάθμιση του χώρου, που πιστεύουμε ότι είναι δεδομένη σε ένα περιβάλλον χρυσωρυχείου, θα αφανίσει τον αρχαιολογικό χώρο και θα ακυρώσει τον προγραμματισμό της Περιφέρειας ΑΜΘ για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με βάση τους Τουριστικούς Άξονες I-IV, που προτείνει η Εφορεία μας.
Καταλήγοντας, θεωρούμε τελείως ακατάλληλη τη χωροθέτηση μιας τέτοιας δραστηριότητας σε περιβάλλον εξέχουσας αρχαιολογικής σημασίας και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και για τους παραπάνω λόγους γνωμοδοτούμε αρνητικά.
Μιλάμε δηλαδή για την πλεον σημαντική, μαζί με τα Άβδηρα, αρχαιολογική περιοχή της Θράκης! Υπενθυμίζουμε δε ότι η προστασία των αρχαιοτήτων αυτής της περιοχής ήταν ο βασικός λόγος που η Εγνατία Οδός δεν ακολούθησε την εύκολη παραλιακή χάραξη της αρχαίας Εγνατίας Οδού, μεγάλο τμήμα της οποίας σώζεται, αλλά την δυσκολότερη και ακριβότερη ημιορεινή χάραξη.
Διερωτώμαστε τι έλαβε υπ’όψη το ΚΑΣ, το κορυφαίο γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού (!), για να αποφασίσει υπέρ της επένδυσης. Αν δεν ελήφθη υπ’όψη η σαφέστατη επιστημονική άποψη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων , τότε θα πρέπει να υπήρχαν άλλες εισηγήσεις, μη επιστημονικού χαρακτήρα, που βάρυναν περισσότερο στην τελική απόφαση και το ΚΑΣ οφείλει να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές. Οι εποχές της αδιαφάνειας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Για άλλη μια φορά οι Αρχαιολόγοι των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων, παραμένοντας πιστοί στο καθήκον της διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αντιστέκονται στην άλωση της χώρας. Για άλλη μια φορά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συναινεί. Ποιος ξέρει; Ίσως στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των δανειστών-τοκογλύφων-επικυρίαρχων να οδηγήσει στην κατάργηση των ενοχλητικών Εφορειών Αρχαιοτήτων, που "εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας". Ίσως ένα πιο "ευέλικτο" όργανο όπως το ΚΑΣ, που έχει κι άλλα κριτήρια εκτός από τα αμιγώς επιστημονικά, να εξυπηρετεί καλύτερα τους "αναπτυξιακούς" στόχους της "νέας Ελλάδας", της νέας αποικιοκρατίας.

1 σχόλιο:

  1. Ναι , ρε Τολη, και στη θεσσαλονικη μετρο κανουν μαζι αρχεολογικη υπηρεσια. Και στον τοπο σου θα γινει κεντρο του Αριστοτελη , εχουμε και τα Αρχαια Σταγειρα μας. Παλι παραπληροφορεις? τον εαυτο σου εκθετεις. Υποτημας τον κοσμο του Κιλκις??? ΝΑ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΛΗΣ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.