Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

50.000 εντολές για διακοπή ρεύματος – Να μην τις υλοποιήσουν ζητά από τους τεχνικούς η ΓΕΝΟΠ

Περίπου 50.000 εντολές για διακοπές ρεύματος έχουν εκδοθεί από τη ΔΕΗ, για καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς στους οποίους περιλαμβάνονταν η πρώτη δόση από το χαράτσι! Με την πάροδο των 80 ημερών που είχε δοθεί ως περιθώριο, η ΔΕΗ άρχισε να εκδίδει τις σχετικές εντολές.Υπολογίζεται ότι από τις 50.000, οι 20.000 έχουν προωθηθεί προς τον διαχειριστή του δικτύου για να γίνουν οι διακοπές ρεύματος. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης θα αρχίσουν να εκτελούνται από σήμερα, Δευτέρα, κατά προτεραιότητα στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης των ακινήτων υπερβαίνει τις 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Από την πλευρά της, πάντως, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ζητά από τους τεχνικούς να μην υλοποιήσουν τις εντολές.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από τη ΓΕΝΟΠ:
• Από το σύνολο των 7.500.000 λογαριασμών της ΔΕΗ που εκδίδονται κάθε δίμηνο, τέλος ακινήτων περιλαμβάνουν οι περίπου 6.300.000.
• Μέχρι σήμερα, από τις 10 Οκτωβρίου που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με το ειδικό τέλος έχουν εκδοθεί 9.500.000 λογαριασμοί και το συνολικό ύψος των τελών φθάνει στο 1.950.000.000 ευρώ.
• Από τους 9.500.000 λογαριασμούς με το ειδικό τέλος μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί οι 5.500.000 με συνολικό ύψος τελών 1.100.000.000 ευρώ.
• Από τους υπόλοιπους 4.000.000 λογαριασμούς με το ειδικό τέλος που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, οι 1.500.000 (με ύψος ειδικού τέλους 350.000.000) έχουν λήξει και για 250.000 λογαριασμούς έχει παρέλθει και η προθεσμία των 80 ημερών για τη διακοπή ρεύματος.
Το σύστημα πληροφορικής της ΔΕΗ έχει εκδώσει ήδη 50.000 εντολές διακοπής, από τις οποίες οι 20.000 έχουν προωθηθεί προς το διαχειριστή του Δικτύου για να γίνουν οι διακοπές.
Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ καλεί τους τεχνικούς της ΔΕΗ που θα λάβουν τις σχετικές εντολές να τις αγνοήσουν και να εμποδίσουν και τους εργολάβους που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ να προχωρήσουν σε διακοπές.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού της κοινωνίας και επικαλείται μεταξύ άλλων δηλώσεις του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, ότι δεν είναι σύννομη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η διακοπή του ρεύματος επειδή δεν πληρώνονται φόροι.

Διευκρινήσεις από το υπ. ΟικονομικώνΕν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών, εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία δίνει διευκρινήσεις για την πληρωμή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και τις εντολές για διακοπή σε απλήρωτους λογαριασμούς.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο ρυθμός εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ που περιλαμβάνουν το Ειδικό Τέλος είναι ίδιος με τον συνήθη ρυθμό εξόφλησης των λογαριασμών πριν την επιβολή του τέλους (85%).
Ακόμη, σημειώνεται πως η ΔΕΗ δεν δίνει εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης για όσους υπέβαλαν είτε ηλεκτρονικά στην ΓΓΠΣ, είτε στην οικεία ΔΟΥ αίτημα εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης της οφειλής τους από το Εδικό Τέλος.
Τέλος, αναφέρεται πως πιθανότητα να έχει δοθεί εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης υπάρχει μόνον αν κάποιος υπόχρεος δεν έχει υποβάλει αίτηση εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης και επιπλέον έχει σωρευτικές οφειλές προς την ΔΕΗ από παλαιότερους λογαριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.