Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοσέλιδο ΓΝΩΜΗΣ 11 Φεβρουαρίου 2011


Οι αραβικές εξεγέρσεις βάζουν στο μικροσκόπιο την οργάνωση των εξαρτημένων χωρών




Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του πολιτικού επιστήμονα Ζακί Λαϊντί βρήκαμε στον Μόντ για τις αραβικές χώρες και μας κέντρισε την προσοχή ο τρόπος που αναλύει το βίο και την πολιτεία της εξουσίας των χωρών αυτών. Ιδιαίτερα για την Αίγυπτο, η διαπίστωση ότι το κράτος δεν ήθελε την αυτόνομη ιδιωτική ανάπτυξη, μας φέρνει σε αντιπαραβολή με τα παράπονα των δικών μας ανθρώπων που τολμούν να ανοίξουν τα φτερά τους στη χώρα μας. Υπάρχει γενική οδηγία για ύψωση εμποδίων; Το άρθρο λέει τα εξής:    «..Η μακροβιότητα των αραβικών καθεστώτων είναι ένα γεγονός εντελώς ιδιαίτερο, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ψυχολόγος Βίκυ Καλφοπούλου απαντά στα δικά σας ερωτήματα


Ερώτηση: Κυρία Βίκυ η κορούλα  μου είναι στα τέσσερα και ακόμη δεν μπορώ να την πείσω να αφήσει το μπιμπερό. Μερικές φορές έχω χάσει τον έλεγχο μαζί της, αλλά δεν ξέρω πώς να την χειριστώ. Η παιδίατρος μου σύστησε κάποιον παιδοψυχολόγο για να μου υποδείξει διάφορους τρόπους που θα βοηθήσουν. Σας παρακαλώ χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Ευχαριστώ, Νίκη – Κιλκίς.

Φίλη Νίκη,
Μην απελπίζεσαι και προπάντων μη νιώθεις ενοχές!

Τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια της εβδομάδας


«Λύσεις»
Σε θέματα υγείας του νομού μας, ήταν αφιερωμένο σημείωμα στο προηγούμενο φύλλο μας, και δυστυχώς οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι, όντως, η υγεία νοσεί βαριά.
Βλέπετε, για το πρόβλημα εφημεριών του Ιδρύματος, όσο κι αν δόθηκαν «λύσεις» μπαλωματικές, εξακολουθεί να υφίσταται. Και το αποκορύφωμα της «ανευθυνοϋπεύθυνης» στάσης των αρμοδίων ήταν αυτή η «λύση» της μεταφοράς παθολογικών περιστατικών στο Νοσοκομείο Γουμένισσας, για τρεις μέρες το μήνα. Όσο και αν το εν λόγω νοσοκομείο, μπορεί να ανταποκριθεί, τέτοιου είδους «λύσεις» δείχνουν τη γύμνια μας.

Εκκρεμούν στο νομό μας οι συμβάσεις γιατρών – ταμείων


Η αναστάτωση στο χώρο της Υγείας καλά κρατεί, και μαζί με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους φαρμακοποιούς έχουν μπει για τα καλά στο χορό των κινητοποιήσεων γιατροί του ΙΚΑ, ιδιώτες – γιατροί κ.α. Στο νομό μας, όπως γενικότερα στη Κ. Μακεδονία και σ’ ορισμένες ακόμα περιφέρειες, εκκρεμούν οι  προκηρύξεις για την ανανέωση συμβάσεων γιατρών και ασφαλιστικών ταμείων, που διατηρούν βέβαια και ιδιωτικά ιατρεία.

Τρελάθηκε ο αγρότης και τα δίνει τζάμπα!

Γράφει ο Γιάννης Καραγιαννίδης


Μπήκαμε αισίως στον δεύτερο μήνα του σωτήριου έτους 2011 («σωτήριο» κατ’ ευφημισμόν, όπως λέμε «Εύξεινος Πόντος» ή «Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας») και οι….συνήθεις ανά χειμώνα κινητοποιήσεις των αγροτών μας, ήδη εκδηλώθηκαν. Προς το παρόν, βέβαια, χωρίς αποκλεισμούς δρόμων ή συνόρων. Αντίθετα, επιφυλάσσουν ευχάριστες εκπλήξεις σε οδηγούς και πεζούς, μοιράζοντάς τους γάλα και αυγά. Πρώτες ύλες, δηλαδή, για ένα καλό…παντεσπάνι. Σου λένε, «όταν οι άλλοι πάνε να μας κάνουν να πούμε το ψωμί- ψωμάκι εμείς θ’ απαντήσουμε με παντεσπάνι!

Το 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς: Σχολείο σύγχρονης εκπαίδευσης


Ως ένα πρότυπο σχολείο, προσαρμοσμένο πλήρως στις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης, λειτουργεί το 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς. Στις τάξεις του φιλοξενεί 400 περίπου μαθητές και ο σύλλογος διδασκόντων, αποτελούμενος από εξειδικευμένο προσωπικό, αριθμεί 42 εκπαιδευτικούς.
To 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς λειτουργεί στην πόλη μας από το 1964 και στη μακρόχρονη πορεία του έχουν αποφοιτήσει απ’ αυτό χιλιάδες μαθητές, από τους οποίους οι περισσότεροι διακρίθηκαν στις επιστήμες και στα γράμματα. Αρχικά λειτούργησε ως εξατάξιο Γυμνάσιο Αρένων, αργότερα ως μικτό Γυμνάσιο-Λύκειο και τα τελευταία χρόνια ως Γυμνάσιο.
Σήμερα οι μαθητές του σχολείου έχουν την ευκαιρία να διδάσκονται τα μαθήματά τους,

Συνεδριάζει την Τρίτη και ώρα 18.00 το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς

Σας προσκαλούμε να έρθετε στην δημόσια Τακτική Συνεδρίαση του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ, που θα γίνει στο δημοτικό κατάστημα, στις 15 του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 18:00 για συζήτηση και απόφαση για τα εξής θέματα Η/Δ:

Στην ΤΕΧΝΗ: ‘‘Τα αίτια και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης’’ με το Ζήση Παπαδημητρίου

Βρισκόμαστε μέσα στη δίνη μιας φοβερής κρίσης με απρόβλεπτες και απροσδιόριστες ακόμη τις συνέπειές της. Βιώνουμε όλοι μας τις οδυνηρές παρενέργειες αυτής της κρίσης, που δεν περιορίζονται μόνο στην οικονομία.
Είναι γεγονός αναντίρρητο πως η κρίση, πλην της οικονομικής της διάστασης, είναι και κρίση ηθική, συστημική, κοινωνική και κυρίως κρίση Παιδείας. Όπως προσφυώς ειπώθηκε ‘’μιας ολικής κατάρρευσης προηγείται μια πνευματική ήττα’’.
Χάσαμε ως λαός τα ιστορικά μας αντισώματα, που μας επέτρεπαν να επιβιώνουμε σε πολύ δύσκολες στιγμές του εθνικού μας βίου, γι΄ αυτό και προέκυψε η ‘’εθνική κατάθλιψη’’.
Όλοι αναζητούμε τα αίτια αυτής της κρίσης και αναλογιζόμαστε με φόβο τις επιπτώσεις.
Αυτό το επίκαιρο θέμα ‘’Τα αίτια και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης’’ θα αναπτύξει ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ζήσης Παπαδημητρίου τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011, στις 7.30΄ μ.μ., στην αίθουσα ‘’Μ. Ανδρόνικος’’ της ΤΕΧΝΗΣ.

Τοποθέτηση Αθανασίας Λιάρτση-Σταυροπούλου για το θέμα της εκλογής συμπαραστάτη του δημότη του δήμου Παιονίας , στις 10-2-2011


Μια καινοτομία και ένας νεοσύστατος θεσμός, που καθιερώνει ο Καλλικράτης για τον έλεγχο των ΟΤΑ και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών, είναι η θεσμοθέτηση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης

Ένας θεσμός που ως αποστολή έχει την ενίσχυση της τήρησης της νομιμότητας και της δημόσιας λογοδοσίας των δημοτικών υπηρεσιών.
Με το θεσμό του ΣΔΕ παρέχεται η δυνατότητα εκτίμησης όχι μόνο του επιπέδου λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών αλλά και συναγωγής συμπερασμάτων, ως προς τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων .

Σύσκεψη για το Κουκλοθέατρο του δήμου Κιλκίς

Σύσκεψη για την φετινή διοργάνωση του “Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας”, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Κιλκίς κ. Βαγγέλη Μπαλάσκα την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011, με τη συμμετοχή του Δημάρχου, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Χουάνχο Κοράλες, υπηρεσιακών στελεχών του ΟΠΟΝΓΑ και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του δήμου, καθώς και του δημοτικού συμβούλου Τάσου Αμανατίδη.
Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν οργανωτικά  θέματα.
Η φετινή διοργάνωση, όπως και η περσινή είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ.


Κατάληψη των δημαρχείων την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας στο πλαίσιο του νέου κύκλου αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να αντισταθούν στην αντεργατική – οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας όρισε την ΤΡΙΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ως ημέρα συμβολικής κατάληψης όλων των Δημαρχείων της χώρας.
Η χρονική περίοδος που πραγματοποιούνται οι κινητοποιήσεις ΟΛΩΝ των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη μετά και την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το προτεινόμενο «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας». 

Ενημέρωση για σωστή διατροφή στο 4ο Δημοτικό


Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα τη διατροφή, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, επισκέφτηκε το Β2 τμήμα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, η διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Κασκαρίδου Μαρία, προσκεκλημένη από τη δασκάλα του τμήματος κ. Μιχαηλίδου Σοφία. Η κ. Κασκαρίδου έδωσε στους μικρούς μαθητές διατροφικές συμβουλές σύμφωνα με το μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας. Δέχθηκε ερωτήσεις και διαλέχθηκε με τα παιδιά σχετικά με τη διατροφή τους στο σχολείο και το σπίτι, τι να προτιμούν και τι να αποφεύγουν για το «το χτίσιμο» ενός υγιούς οργανισμού.

Σύλληψη για κατοχή παράνομων κροτίδων


47χρονος ημεδαπός συνελήφθη χθες το μεσημέρι στο Κιλκίς από Αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ / Α.Δ. Κιλκίς, γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν τριάντα επτά (37) κροτίδες, ενώ προηγουμένως ο ίδιος είχε χρησιμοποιήσει, πετώντας στο έδαφος μία κροτίδα. Οι κροτίδες κατασχέθηκαν και ο δράστης με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κιλκίς.

Πανελλαδικές εξετάσεις 2011


Ενημερωτικό σημείωμα με θέμα τις πανελλαδικές εξετάσεις 2011, εξέδωσε ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Κιλκίς Γιώργος Κωνσταντινίδης. Όπως αναφέρει: Με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ξεκινούν οι διαδικασίες για τις πανελλαδικές εξετάσεις της φετινής χρονιάς. Για την επιτυχημένη διεκπεραίωση των διαδικασιών αυτών γονείς και υποψήφιοι μαθητές θα πρέπει να δώσουν βαρύτητα στα παρακάτω:

Κλειστά τα καταστήματα την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου

Τριήμερο κινητοποιήσεων από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου, με αποκορύφωση το κλείσιμο των καταστημάτων πανελλαδικά την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011, αποφάσισε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Αφορμή στάθηκαν οι «πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων, που ουσιαστικά απελευθερώνει την εγκατάσταση πολυεθνικών υπερκαταστημάτων και επιτρέπει την ανεξέλεγκτη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου, αλλά και η συρρίκνωση του εισοδήματος των καταναλωτών έχουν φέρει την πλειοψηφία των Μμε εμπόρων σε μια ιδιαίτερα δυσμενή, αν όχι τραγική, κατάσταση».