Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ριζικές αλλαγές στις χρήσεις γης

Τη δυνατότητα να γίνουν πολυκαταστήματα σε περιοχές γενικής κατοικίας, εστιατόρια σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, ξενοδοχεία, γραφεία, εμπορικά και κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα σε χωριά -και μάλιστα με δυνατότητα υπέρβασης των όρων δόμησης- καθώς και νεκροταφεία, φυλακές, ΧΥΤΑ και κάθε είδους ανεπιθύμητη χρήση μέσα σε προστατευόμενες περιοχές δίνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, ανάμεσα στις «καινοτομίες» του, η δυνατότητα δημιουργίας... μιας δεύτερης πόλης δίπλα στην πόλη, σε εκτός σχεδίου περιοχή, η οποία θα συγκεντρώνει από εμπορικά και εργαστήρια μέσης όχλησης, μέχρι ξενοδοχεία και κατοικία.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», που θα δοθεί για διαβούλευση 10 ημερών εν μέσω εορτών, έρχεται να αλλάξει τις δραστηριότητες που επιτρέπονται σε κάθε περιοχή, ανάλογα με τα όσα ορίζουν κάθε φορά τα γενικά πολεοδομικά σχέδια (τα οποία πλέον καλύπτουν ολόκληρη την έκταση των δήμων και όχι μόνο τις εντός ορίων πόλης περιοχές). Ανάμεσα στις σημαντικότερες αλλαγές που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης:
- Οι παλαιές κηπουπόλεις (λ.χ. Φιλοθέη) θωρακίζονται με μια νέα κατηγορία, τις «περιοχές αποκλειστικής κατοικίας».
- Στις περιοχές αμιγούς κατοικίας αυστηροποιείται το πλαίσιο όσων δραστηριοτήτων επιτρέπονται (λ.χ. ορίζεται ότι μέγιστη επιφάνεια των καταστημάτων ανά οικόπεδο είναι τα 100 τ.μ.). Μόνη εξαίρεση, τα ξενοδοχεία που διπλασιάζουν τις κλίνες τους.
- Στις περιοχές γενικής κατοικίας (που αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι των ελληνικών πόλεων) διευρύνεται το πλαίσιο όσων επιτρέπονται: προστίθενται υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εγκαταστάσεις περίθαλψης μέχρι 100 κλίνες, συνεργεία αυτοκινήτων κ.ά. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις περιπτώσεις ξενοδοχείων και κτιρίων εκπαίδευσης και περίθαλψης δίνεται η δυνατότητα υπέρβασης στους όρους δόμησης.
- Στα πολεοδομικά κέντρα επιτρέπονται πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα κ.ά.
- Επιτρέπεται σε δημόσιους χώρους πρασίνου (λ.χ. πλατείες, άλση) η κατασκευή εστιατορίων και χώρων αναψυχής.
- Επιτρέπεται σε ελεύθερους χώρους αστικού και περιαστικού πρασίνου η δημιουργία... ΧΥΤΑ, βιολογικών καθαρισμών, μονάδων παραγωγής ενέργειας κ.ά.
- Δημιουργείται πλαίσιο επιτρεπόμενων χρήσεων στους οριοθετημένους οικισμούς (κλείνοντας ένα προϋπάρχον κενό), αλλά επιτρέπεται πλήθος δραστηριοτήτων (λ.χ. ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και επαγγελματικά εργαστήρια) με κατ’ εξαίρεση υπέρβαση των όρων δόμησης.
- Δημιουργείται μια νέα πόλη στις παρυφές των ορίων των πόλων (δηλαδή σε εκτός σχεδίου περιοχές), «περιοχές εκτόνωσης αστικών επιβαρύνσεων» στις οποίες επιτρέπονται 21 διαφορετικές χρήσεις.
- Τέλος, επιτρέπεται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές (από δάση έως αρχαιολογικούς χώρους) η δημιουργία φυλακών, ΧΥΤΑ, μέχρι εμπορευματικών σταθμών και εκθεσιακών χώρων «εφόσον δεν αντίκεινται στο καθεστώς προστασίας που τις διέπει».
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να αφορούν κάθε περιοχή, εφόσον γίνει τροποποίηση ή αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου.
Παράλληλα, το υπουργείο θα δώσει σε διαβούλευση σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη φύτευση των δωμάτων των κτιρίων. Για τα υφιστάμενα κτίρια δεν θα απαιτείται παρά η ενημέρωση του πολεοδομικού γραφείου και η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.

Δήλωση για αυθαίρεταΟ κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των αυθαιρέτων (οι δηλώσεις των οποίων έφθασαν τις 140.000). Προανήγγειλλε παράταση της προθεσμίας υποβολής, ενώ «απείλησε» εμμέσως πλην σαφώς το Τεχνικό Επιμελητήριο, σχετικά με την προαναγγελθείσα παύση λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής δηλώσεων (στο πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων). «Εχουμε υπογράψει συμβόλαιο με το ΤΕΕ, είμαι βέβαιος ότι θα το τηρήσει», ανέφερε.
Πηγή: www.isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.