Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Δήλωση κ. Σάββα Τσιτουρίδη για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ύστερα από προσφυγή των Σκοπίων, ο πρώην υπουργός κ. Σάββας Τσιτουρίδης έκανε την παρακάτω δήλωση: «Τον Απρίλιο του 2008, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ο τότε Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απέτρεψε την συζήτηση για ένταξη των Σκοπίων στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Η ξεκάθαρη εθνική θέση που εξέπεμψε προς κάθε κατεύθυνση οδήγησε το ΝΑΤΟ να αναφέρει στην παρ.20 της Διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου ότι «Συμφωνήσαμε ότι πρόσκληση ένταξης θα απευθυνθεί στην ΠΓΔΜ, μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος».
Με άλλα λόγια, και η ενώ η Ελλάδα στη βάση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας-Σκοπίων του 1995 είχε αναλάβει την υποχρέωση να μην αντιταχθεί στην Ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς, το 2008, γίνεται απόλυτα σαφές ότι η ένταξη των Σκοπίων σε οποιοδήποτε Οργανισμό που μετέχει η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Κι αυτό ήταν μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του τότε Πρωθυπουργού, ο οποίος χάραξε την εθνική θέση που η Ελλάδα αποδέχεται μια ονομασία που θα έχει οπωσδήποτε γεωγραφικό προσδιορισμό και θα έχει ισχύ έναντι όλων.Η θέση αυτή δεν αλλάζει με καμία παρερμηνεία και καμία απόφαση.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μετά από προσφυγή των Σκοπίων, αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα βρεθεί μια δίκαιη και αποδεκτή λύση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που γίνεται ανάμεσα στα δυο κράτη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αυτήν τη θέση επανέλαβε μάλιστα το ΝΑΤΟ, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου. Έτσι η απόφαση δεν είναι μεν ευχάριστη, αφού φαίνεται να τροφοδοτεί την αδιαλλαξία των Σκοπίων, δεν είναι όμως και ανησυχητική, αφού δεν έχει πρακτικές συνέπειες. ΤΟ Διεθνές Δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της διαφοράς γύρω από το όνομα και δεν ζητά από την Ελλάδα ν’αλλάξει την πολιτική της, αφού απορρίπτεται το βασικό αίτημα των Σκοπίων, που ήταν να διαταχθεί η Αθήνα να μην εμποδίζει την είσοδο των Σκοπίων σε Διεθνείς Οργανισμούς. Επί πλέον, αναφέρει ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να χρησιμοποιούν στην σημαία τους ως εθνικό σύμβολο, το αστέρι της Βεργίνας.
Εάν ύστερα από αυτά, τα Σκόπια «παρεξηγήσουν» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν θα ωφεληθούν. Η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή και η εκπλήρωση των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών επιδιώξεων τους επιβάλλει να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία, τον εθνικισμό και την αλυτρωτική προπαγάνδα τους. Οι προτάσεις που κατέθεσε η χώρα μας από το 2008, προσφέρουν τη βάση για την εξεύρεση ενός έντιμου συμβιβασμού. Το μήνυμα αυτό, η χώρα μας ,με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας και μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, πρέπει να το εκπέμψει άμεσα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.»

3 σχόλια:

  1. MRAVO RE SABA ANTE SIGA SIGA ANIFORISE GIATI O GEORGANTAS DEN KRATIETE ΟΜΑΔΑ Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου ρε Σάββα λαμόγιο!
    Μην δεις καμια μαλακία κατευθείαν βγαίνεις να τη στηλιτεύσεις μπας και κερδίσεις κανα ψηφαλάκι.
    Θα σε φτύνουν και θα λες βρεχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. sssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss
    ΟΜΑΔΑ Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.