Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Για την ελληνική οικονομία, πολιτική και κοινωνία

Του Θεοφάνη Μαλκίδη
Μετά από δύο και πλέον χρόνια προπαγάνδας περί σωτηρίας της Ελλάδας από τους δημίους της, μέσω των δανειακών συμβάσεων, οι τελευταίες μάσκες έπεσαν σε διάφορους τομείς. Αυτά άλλωστε που λέγαμε εδώ και καιρό, τα είπε και ο υπουργός επί της Ανάπτυξης.
1. Η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να δήλωσε, σε μία κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση, ότι και τα έξι ιδρύματα, που έχουν έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βρετανία κερδοσκόπησαν εις βάρος της Ελλάδας κατά τη τρέχουσα οικονομική κρίση.
Τα έξι χρηματοοικονομικά ιδρύματα που προέβησαν σε κερδοσκοπικές κινήσεις, έχουν εντοπιστεί, φέρεται να δήλωσε ενώπιον του γαλλικού Κοινοβουλίου η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, που επικαλείται δηλώσεις Γάλλου βουλευτή.
2. Χρεοκοπίες Ελλάδας, Πορτογαλίας και έξοδος από το ευρώ και σαφώς ύφεση έως το 2015 για την Ελλάδα προβλέπει o αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός Citigroup, ενώ εκτιμά επίσης ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 5,6% φέτος, κατά 4,9% το 2012 και 3,1% το 2013 σε αντίθεση με όλες τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013.
Ο οίκος προειδοποιεί ότι το νέο πακέτο διάσωσης σε συνδυασμό με το κούρεμα των ομολόγων δεν είναι αρκετά για να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Συνεπώς προβλέπει την παραμονή του χρέους σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ το έλλειμμα θα μείνει φέτος και του χρόνου σε διψήφιο ποσοστό. Τέλος εκτιμά πως η ανεργία θα εκτιναχθεί το 2012 στο 20,1% και το 2013 στο 20,9%.
3. Το ελληνικό χρέος, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ ήταν περίπου στο 120% του ΑΕΠ και μέσα σε 2 χρόνια, και παρά τις θυσίες του λαού, ανήλθε στο 162 % και το 2012 θα είναι στο 182 %.
4. Οι θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός, με αιχμή τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και τη μεσαία τάξη, κατέληξαν στην αύξηση του χρέους κατά 42%. Και τώρα, η προπαγάνδα λέει ότι αυτό το χρέος ως ποσοστό στο ΑΕΠ να είναι στο ίδιο επίπεδο το 2020 με αυτό του 2009, δηλαδή 120%. Και βέβαια είναι γνωστό ότι χρέος που υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ δεν είναι διαχειρίσιμο, γιατί αυτοτροφοδοτείται!
5. Το χρέος έχει φτάσει στα 360 δισεκατομμύρια ευρώ. Μη νομίσετε όμως ότι με το κούρεμα του 50%, θα πέσουμε στα 180, όπως ειπώθηκε από κάποιους. Προσέξτε γιατί: Από τα 360 δις, τα 60 τα χρωστάμε στην ΕΚΤ, που σύμφωνα με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, δεν «πειράζονται». Εξαιρούνται επίσης τα περίπου 65 που έχουμε πάρει μέχρι στιγμής από την Τρόικα, εννοώ με τις 5 πρώτες δόσεις. Επίσης, στη ρύθμιση συμπεριλαμβάνονται τα ομόλογα που είναι ληξιπρόθεσμα μέχρι το 2020. Υπάρχουν ομόλογα περίπου 40 δις που λήγουν μετά το 2020, άρα δεν «κουρεύονται» ούτε αυτά. 15 δις είναι έντοκα γραμμάτια σύντομης διάρκειας (από 3 έως 12 μήνες), που επίσης δεν «κουρεύονται». Κι είναι κι άλλα 20 δις από δάνεια που έχει συνάψει το ελληνικό δημόσιο με διάφορους τρόπους. Είμαστε μέχρι στιγμής στα 200 δις, που δεν «πειράζονται».
Απομένουν λοιπόν 160. Σε αυτά είναι να γίνει το 50% του κουρέματος. Δείτε όμως τι συμβαίνει και μʼ αυτά: περίπου τα 100 από τα 160 ανήκουν στις ελληνικές τράπεζες, στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αν λοιπόν αυτά κουρευτούν κατά 50%, ούτε οι τράπεζες θα μπορούν να δώσουν λεφτά στους καταθέτες, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώσουνε συντάξεις. Άρα, για να μπορέσει το κράτος να δώσει συντάξεις, θα πρέπει να προχωρήσει σε έξτρα δανεισμό, ώστε να επιβιώσουν τα ταμεία.
Και έτσι, ναι μεν θεωρητικά από εκεί που χρώσταγε το κράτος, θα του χρωστάνε πλέον οι τράπεζες και τα ταμεία, αλλά στην πράξη αυτό είναι εικονικό. Γιατί έτσι το εντός Ελλάδος χρέος, δηλαδή το χρέος του κράτους προς Έλληνες, μετατρέπεται σε χρέος διεθνές - σε χρέος προς ξένα κράτη, το οποίο μάλιστα θα είναι και αδιαπραγμάτευτο. Ο όρος «καταστροφή» ωχριά μπροστά σʼ αυτήν την εξέλιξη. Το μόνο πράγμα που εξασφαλίζουμε έτσι είναι όχι η σωτηρία μας, αλλά η πλήρης χρεωκοπία και το απόλυτο ξεπούλημα.
6. Η νέα δανειακή σύμβαση έχεις τις εξής παραμέτρους:
α) το χρέος μας υπάγεται από το ελληνικό στο αγγλικό δίκαιο,
β) παίρνει νομιμοποίηση μέσω της Βουλής όχι μόνο η νέα, αλλά και η παλιά δανειακή σύμβαση, που δεν είχε περάσει τότε από τη Βουλή και άρα ήταν παράνομη, θυμίζω δε ότι - μεταξύ άλλων - περιείχε και το πρωτοφανές, να απαγορεύει στην Ελλάδα να πάρει δάνειο από οποιονδήποτε άλλον πλην της Τρόικας (πράγμα που τώρα επίσης θα «νομιμοποιηθεί» μέσω της Βουλής),
γ) επιτάσσεται η εκποίηση ενεργειακών πηγών, δρόμων, λιμανιών, υπεδάφους και οποιουδήποτε άλλου πράγματος έχει αξία σʼ αυτή τη χώρα, ενώ
δ) η Ελλάδα παραιτείται ρητώς και από την εθνική της κυριαρχία. Γινόμαστε δηλαδή ρητώς ιδιοκτησία των πιστωτών μας - και επαναλαμβάνω για ένα δήθεν χρέος, που στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι παράνομο και αφορά μεταξύ των άλλων υποβρύχια που δεν μπορούν να πλεύσουν.
7. Ο άκρως συντηρητικός και νεοφιλελεύθερος Economist, τους τελευταίους μήνες υποστηρίζει με επιμονή την άμεση ανάγκη εγκατάλειψης αυτής της αδιέξοδης πολιτικής, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος, δήλωσε ότι «έκαναν λάθος στις εκτιμήσεις τους», και ότι «η ύφεση στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που υπολόγισαν».
Την ώρα που οι άνεργοι αγγίζουν το εκατομμύριο, και που θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο αν έτσι συνεχίσουμε, τα χιλιάδες λουκέτα μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα ρημαγμένη και λεηλατημένη, η ανείπωτη δυστυχία και φτώχεια που πολλαπλασίασε τους άστεγους, αυτούς που κάνουν ουρά για ένα ημερήσιο πιάτο φαγητού, τα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία από ασιτία, η κορύφωση των ανισοτήτων που έφθασαν στο 1% του πληθυσμού να κατέχει το 17% του ΑΕΠ. Αυτή την αγριότητα, που προκλήθηκε από την εφαρμογή αυτών των παλιών Μνημονίων και των νέων που ετοιμάζονται.
8. Η προπαγάνδα συνεχίζεται με ρήσεις του τύπου: «μα πώς να επιχειρήσουμε να αναπτυχθούμε, αφού εμείς δεν μπορούμε», ή «πως θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, αφού δεν παράγουμε τίποτε», ή «καλύτερα να έρθουν ξένοι να μας επιτηρούν, μια και εμείς δεν είμαστε ικανοί για τίποτε»,
Αντί συμπερασμάτων καταθέτω την πρόσκληση της Κίνησής μας για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Άμεση Δημοκρατία, «με την προοπτική», όπως γράφουμε «να γιγαντώσουμε το κίνημα, το οποίο αποτελεί και μια απάντηση- πρόταση σε όσους ψάχνουν άμεσο και πρακτικό τρόπο αντίστασης και θέλουν να δράσουν υπέρ του κοινού συμφέροντος».
«Καθώς η κρίση που βιώνουμε σήμερα στην Πατρίδα μας δεν φαίνεται να κοπάζει- τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον- αποφασίσαμε να μην παραμείνουμε θεατές της ανέχειας και της εξαθλίωσης μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας. Συνεχίζοντας την μακροχρόνια παράδοση της προσφοράς και της αλληλεγγύης, που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας του, δημιουργήσαμε την

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
με κίνητρο την προσφορά προς τον συνάνθρωπο και, κατ΄ επέκτασιν, προς την Πατρίδα μας.


Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιληφθούν την κρισιμότητα της καταστάσεως συμβάλλοντας στην όλην προσπάθεια. Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει εθελοντικά ανάλογα με τις δυνατότητές του και γνωρίζοντας πως δεν θα έχει την παραμικρή ανταμοιβή, πέραν της ηθικής ικανοποιήσεως.
Μέσω του κοινωνικού μας δικτύου θα συγκεντρώνονται: ρουχισμός, υποδήματα, τρόφιμα, παιχνίδια, συσκευές, έπιπλα, βιβλία, κουβέρτες, φάρμακα κλπ είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
Ξεκινάμε με σύνθημά μας « κανείς να μην πεινάσει, κανείς να μην κρυώσει»και με την προοπτική να γιγαντώσουμε το κίνημα, το οποίο αποτελεί και μια απάντηση- πρόταση σε όσους ψάχνουν άμεσο και πρακτικό τρόπο αντίστασης και θέλουν να δράσουν υπέρ του κοινού συμφέροντος.
Μία κίνηση από εμάς για εμάς, από το λαό για το λαό. Από σπίτι σε σπίτι και από γειτονιά σε γειτονιά. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι που κατοικούν στην πόλη μας έχουν δικαίωμα βοηθείας και πρέπει να τους την δώσουμε ΕΜΕΙΣ. Από κανένα και καμμιά δεν περιμένουμε να μας σώσει, παρά ο ίδιος μας ο Λαός.
Δεν ενεργούμε ανταγωνιστικά ούτε και «καπελώνουμε» καμμιά κίνηση, είτε εκκλησιαστική, είτε δημοτική, είτε άλλων πολιτών, αλλά δρούμε επικουρικά και παράλληλα με αυτές.
Με την ευχή πως θα βρούμε ανταπόκριση και συστράτευση σε αυτό το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουμε περιμένουμε την βοήθεια όλων σας».
ΥΓ Καλό θα ήταν να δοθεί και μία απάντηση για τη λευκή σελίδα του προϋπολογισμού του 2012. Έστω και τώρα.

1 σχόλιο:

  1. Τα τελευταία δυο χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά απόψεις, άρθρα, διαπιστώσεις κλπ από πολλούς που βρίσκουν ευκαιρία αρθρογραφώντας να γίνουν κατά κάποιο τρόπο γνωστοί με απώτερο σκοπό την εξαργύρωση της αναγνωρισιμότητας μελλοντικά σε κάποια εκλογική λίστα. Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν όταν διαβάζω κάποιο οικονομικό άρθρο στο μπλογκ της Γνώμης (ανεξάρτητα αν συμφωνώ ή όχι), θα ήθελα να ξέρω και πέντε πράγματα για τον αρθρογράφο. Επιβάλλεται νομίζω από δεοντολογία και μόνο. Η επιγραφή "ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" δε μου λέει τίποτα από μόνη της. Σήμερα η Ελλάδα βρίθει οικονομολόγων και "οικονομολόγων".
    Αναμένω και ευχαριστώ.

    Φουντουκίδης Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.