Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

"Δουλειά από όλους και όχι κριτική" τονίζουν οι Πρόεδροι των Β'θμιων Σχολικών Επιτροπών του νομού

Επιστολή για τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου δασκάλων Παιονίας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης του νομού, απέστειλαν από κοινού οι Πρόεδροι των Β'θμιων Σχολικών Επιτροπών των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας Πεντζερετζής Πρόδρομος και Συμεωνίδου- Τσιβρεμετζή Κωνσταντία αντίστοιχα.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, «πρέπει να επισημάνουμε κάποια πράγματα που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, διότι τα θέματα της παιδείας χρήζουν περισσότερης προσοχής, σκέψης και ευαισθησίας πριν δημοσιοποιηθούν, καθώς αφορούν χιλιάδες μαθητές και γονείς.Οι Σχολικές Επιτροπές με την σημερινή τους μορφή, δηλαδή ως Ν.Π.Δ.Δ δημιουργήθηκαν με τον Καλλικρατικό Νόμο 3852/2010 (άρθρο 103 παρ.2.).
Το άρθρο 275 του Ν.3852/2010 αναφέρει ότι οι δαπάνες των δήμων, των περιφερειών, των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου καθώς και των κοινωφελών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης και των δημοτικών ανωνύμων εταιρειών, ανεξαρτήτως πληθυσμού υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σύμφωνα επίσης με τα πρακτικά της 5ης συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 9ης Φεβρουαρίου του 2011 στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του άρθρου 275 του Ν.3852/2010 υπάγονται οι σύνδεσμοι, τα δημοτικά λιμενικά ταμεία, τα ιδρύματα και οι σχολικές επιτροπές των δήμων.
Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω οι Σχολικές Επιτροπές υπάγονται σε κάθε περίπτωση στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η Υ.Α 8440/24-2-2011 είναι υπουργική απόφαση και δεν είναι Νόμος. Στη συγκεκριμένη ΥΑ γίνεται αναφορά στη γενικότερη λειτουργία των Σχολικών επιτροπών, όμως σε καμιά περίπτωση δε γίνεται αναφορά περί προληπτικού ελέγχου.
 Στο Δήμο Κιλκίς και στο Δήμο Παιονίας στις Σχολικές Επιτροπές εφαρμόζονται τα άρθρα 103 και 275 του Ν.3852/2010 και η ΥΑ 8440/24-2-2011, με την πολύτιμη βοήθεια των αντίστοιχων Δημοτικών Αρχών, χωρίς μέχρι σήμερα να δημιουργούνται ουσιαστικά προβλήματα.
Όσον αφορά τη λειτουργία του επιτρόπου και του ελεγκτικού συνεδρίου στο Νομό Κιλκίς έχουμε διαφορετική άποψη από αυτά που ισχυρίζονται οι δάσκαλοι της Παιονίας.
Μεταξύ Σχολικών επιτροπών του Νομού Κιλκίς και ελεγκτικού συνεδρίου υπάρχει καθημερινή επικοινωνία και πλήρης βοήθεια από πλευράς επιτρόπου σε θέματα λειτουργίας των Σχολείων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι Σχολικές Επιτροπές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κιλκίς ήταν από τις πρώτες επιτροπές σε όλη την Ελλάδα που προμήθευσαν με πετρέλαιο θέρμανσης όλα τα σχολεία από την πρώτη μέρα διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης.
Επίσης, με τη διαδικασία του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκαν οι προμήθειες Γραφικής ύλης, ειδών καθαριότητας και πετρελαίου θέρμανσης για το σχολικό έτος 2011- 2012.
Οι προμηθευτές πληρώνονται κανονικά χωρίς καθυστέρηση μέσα σε δεκαπέντε μέρες.
Όσον αφορά τις αγορές γραμματοσήμων σημειώνουμε ότι οι δαπάνες ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.λ.π
δεν εμπίπτουν στον προληπτικό έλεγχο. Επίσης έχει προβλεφθεί με διαχειριστή το Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας ποσό με την μορφή της παγίας προκαταβολής για τα τυχόν μικροέξοδα που προκύπτουν.
Σίγουρα οι Σχολικές Επιτροπές έχουν τις δικές τους δυσκολίες και ιδιαιτερότητες συν το γεγονός της μετάβασης από το παλιό καθεστώς στο νέο της συγχώνευσης των Σχολικών επιτροπών. Κλασικό παράδειγμα είναι ότι οι Σχολικές Επιτροπές του Νομού Κιλκίς είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.
Όμως, για να λυθούν τα προβλήματα λειτουργίας χρειάζεται δουλειά από όλους, αμεσότητα και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Σχολική Επιτροπή, Δήμος, εκπαιδευτές, προμηθευτές, συλλόγους γονέων, μαθητές κ.λ.π., και όχι κριτική που δεν αποσκοπεί πουθενά.
Όσον αφορά τη λειτουργία των δύο Σχολικών Επιτροπών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κιλκίς μπορούν να ερωτηθούν οι πάντες και ιδιαίτερα οι Εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι Διευθυντές των Σχολείων».

4 σχόλια:

  1. Μπράβο συγχαρτήρια αφου έχετε καταφέρει να συνδυάσετε την επίλυση των προβλημάτων με το προληπτικό έλεγχο.
    Δώστε μας μια πιό λεπτομερή εικόνα για τον τρόπο λειτουργιας σας.
    Ποιό είναι το ποσό της πάγιας προκαταβολής και άν οι δαπάνες που γίνονται από αυτό το ποσό υπόκειται ή όχι στον προληπτικό έλεγχο;
    Επίσης πόσα άτομα χρησιμοποιείται για γραμματειακή και λογιστική υποστήριξη .
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ποσό της παγίας προκαταβολής εξαρτάται από την δυναμικότητα της Σχολικής μονάδας ( αριθμός μαθητών , αιθουσών κ.λ.π). Για τα Σχολεία του Δήμου Κιλκίς η παγία κυμαίνεται από 500 έως 1000 ευρώ.
    Η Παγία υπόκειται στον προληπτικό έλεγχο.
    Μόνιμο προσωπικό δεν έχουμε, ούτε προσωπικό με σύμβαση εργασίας. Με την βοήθεια του Δήμου και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης έχουμε βοηθητικό προσωπικό τεσσάρων ατόμων.


    ΜΑΚΗΣ ΠΕΝΤΖΕΡΕΤΖΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριοι της καλλικρατικής αυτοδιοίκησης, μην αγοράζετε ψήφους με τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου που προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, αφήστε τα παχιά και φαμφαρώδη λόγια, περί διαγωνισμών, μαζικών προμηθειών κλπ
    Οι δήμοι πάντα ήταν αμαρτωλοί στην οικονομική διαχείριση και πρώτοι στη διαφθορά στο δημόσιο τομέα.
    εδώ και τώρα:
    - Να αποδώσουν το σύνολο των χρημάτων στα συμβούλια σχολικής κοινότητας.
    - Να επιστρέψουν, ως και το τελευταίο ευρώ, στους λογαριασμούς των συμβουλίων σχολικής κοινότητας κάθε σχολείου από τα χρήματα παλιών σχολικών επιτροπών.
    - Να δώσουν στα σχολεία τα χρήματα που τους οφείλονται από τις αμοιβές των καθαριστριών και από την αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων.
    - Να αποδίδουν άμεσα, κατανέμοντας με αντικειμενικά κριτήρια (αριθμός μαθητών, αριθμός αιθουσών, παλαιότητα) τις εγκεκριμένες πιστώσεις στα σχολικά συμβούλια.
    - Να βοηθήσουν τη λειτουργία των σχολείων πληρώνοντας τους λογαριασμούς στα δίκτυα κοινής ωφέλειας, αφαιρώντας το αντίστοιχο ποσό από το λογαριασμό κάθε σχολικού συμβουλίου.
    - Να στηρίξουν τα μικρομάγαζα της γειτονιάς αφήνοντας τα σχολικά συμβούλια να επιλέγουν τους προμηθευτές του κάθε σχολείου και όχι μόνο από τους ψηφοσυλλέκτες των δημάρχων.
    - Να βρουν άμεσα τρόπο και να πληρώσουν τις καθαρίστριες των σχολείων που εργάζονται με σύμβαση έργου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. EXOUME SOBAROTERA PROBLIMATA --- kmanitaras---
    TORA ESI GIATI KOPTESE MALON H ISE KA8ARISTRIA H
    EXEIS KANENA MAGAZAKI DIPLA SE SXOLEIO
    ΟΜΑΔΑ Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.