Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Φαρμακετυτικός Σύλλογος Κιλκίς: «Με αγωνιστική ενότητα εφαρμόζουμε τις συλλογικές αποφάσεις. Όχι στην εξαφάνιση του φαρμακείου της γειτονιάς»

Η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν πρώτης τάξης ευκαιρία να αμφισβητηθεί το θεσμικό πλαίσιο ύπαρξης και λειτουργίας των φαρμακείων σε όλες τις χώρες της νότιας Ευρώπης, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κοινωνική ασφάλιση και με τον Φαρμακοποιό να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές σε όλη την Ε.Ε έχουν σαν στόχο την ελαχιστοποίηση ή και την εξαφάνιση της κοινωνικής ασφάλισης και των κοινωνικών παροχών στο χώρο της υγείας.
Η Κυβέρνηση με τις μέχρι τώρα κινήσεις της έχει δείξει ότι επιδιώκει την εξαθλίωση μεγάλης μερίδας φαρμακείων σε όλη την χώρα, με στόχο την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και με αυτήν την δικαιολογία να επιτρέψει την εγκαθίδρυση πολυεθνικών απρόσωπων αλυσίδων στον χώρο της υγείας.
Η οικονομική ασφυξία των φαρμακείων δεν έχει προηγούμενο με αποτέλεσμα την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις φαρμακαποθήκες οι οποίες με την σειρά τους να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των εταιρειών. Αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής ασφυξίας είναι οι πολλαπλές ελλείψεις φαρμάκων και η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε πληρότητα φαρμάκων.
Η οικονομική αυτή ασφυξία δημιούργησε την μεγαλύτερη επισφάλεια έναντι των τραπεζών, όλων δηλ. φαρμακείων και φαρμακαποθηκών.
Τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, με αποφάσεις της Γ.Σ των αντιπροσώπων του ΠΦΣ και των Προέδρων των τοπικών Συλλόγων, αποφάσισαν την οριστική διακοπή της επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους από 1-1-12 εάν στο μεσοδιάστημα δεν παρθούν οριστικές και δεσμευτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης και των ασφαλιστικών ταμείων για αποπληρωμή των οφειλόμενων προς τα φαρμακεία ποσών. Στο τελευταίο Δ.Σ του ΠΦΣ επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα όλων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ζητά την ενεργοποίηση όλων των Συλλόγων με τα διοικητικά τους συμβούλια να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη την πραγματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Η Γενική Συνέλευση των μελών του ΦΣΚΙΛΚΙΣ σε συνεδρίασή της στις 21-12-11 επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα όλων να εφαρμόσει τις συλλογικές αποφάσεις του ΠΦΣ.
Εάν δεν υπάρξουν δεσμευτικές αποφάσεις αποπληρωμής του χρέους μέχρι τις 1-1-12, τότε διακόπτονται οι συμβάσεις και οι ασφαλισμένοι αφού πληρώσουν εξ’ ολοκλήρου τα φάρμακά τους καταθέτουν την δαπάνη στον ασφαλιστικό τους φορέα. Οι εταιρείες απαιτούν μετρητά για την αποστολή φαρμάκων και εμείς, μετά από εφτά μήνες απλήρωτοι, δεν έχουμε να τις πληρώσουμε.
Σε μια τέτοια κατάσταση δεν χωράνε δισταγμοί και υπαναχωρήσεις. Παίζονται, η κοινωνική ασφάλιση, το μέλλον των φαρμακείων μας και των οικογενειών μας. Αν δεν υπάρξουν έγγραφες εγγυήσεις για την εξόφληση των χρεών, τότε η αναστολή πίστωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μονόδρομος και δεδομένη, ο καθένας ας πάρει τις ευθύνες του. Ζητάμε εκ των προτέρων συγνώμη από τους ασθενείς πελάτες μας, όμως αυτή η κατάσταση υπερβαίνει κατά πολύ των δυνατοτήτων μας. Οι πρώτες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων εμφανίστηκαν και στον νομό μας, ενώ πανελλαδικά υπερβαίνουν τις 400. Ζητάμε την στήριξη της κοινής γνώμης γιατί πρέπει να γνωρίζει ότι εμείς κρατήσαμε στις πλάτες μας την φαρμακευτική του δαπάνη τον τελευταίο χρόνο. Δεν μπορούμε όμως άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.