Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Δημόσιο διεθνή ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων χρυσού και χαλκού του νομού Κιλκίς προκηρύσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόκειται για αποθέματα εκτιμώμενης αξίας έως 7 δις. ευρώ, που βρίσκονται σε έκταση 91 τετρ. χιλιομέτρων στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα που διαθέτει αυτή τη στιγμή το ΥΠΕΚΑ από τις έρευνες στην περιοχή δείχνουν ότι υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 1,5 δισ. ευρώ ενώ τα αναμενόμενα αποθέματα, με βάση τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής προβλέπεται ξεπεράσουν τα 7δισ. ευρώ.
Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, για πρώτη φορά προβλέπεται ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα κατά το στάδιο των ερευνών το οποίο θα αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο με στόχο να πιεσθούν οι επενδυτές να προχωρήσουν το συντομότερο σε πλήρη λειτουργία και εκμετάλλευση του μεταλλείου.
Δίνονται επίσης κίνητρα για πλήρη καθετοποίηση της εκμετάλλευσης καθώς το ελάχιστο μίσθωμα αυξάνεται για πωλήσεις ανεπεξέργαστων προϊόντων και μειώνεται για πλήρη καθετοποίηση. Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, θεσπίζεται επίσης ελάχιστο μίσθωμα που συνδέεται και με τις διεθνείς τιμές των μετάλλων.
Το Δημόσιο θα εισπράττει επιπλέον αναλογικό μίσθωμα 1 - 6 % επί της αξίας του πωλούμενου προϊόντος καθώς και φόρο 20% επί του κύκλου εργασιών της εκμετάλλευσης.
Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ο ορυκτός πλούτος της χώρας αποτελεί βασικό αναπτυξιακό και οικονομικό πυλώνα στήριξης της κοινωνίας μας. Με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, αναδεικνύουμε τους κρυμμένους και αναξιοποίητους πόρους της πατρίδας μας».
Ανέφερε ακόμη ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα κληθούν οι θεσμικοί εκπρόσωποι του νομού Κιλκίς, προκειμένου να ξεκινήσει η ενημέρωση στις τοπικές κοινωνίες με επιστημονική τεκμηρίωση και πλήρη διαφάνεια.
Πηγή: www.Defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.