Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Από τον Απρίλιο και σε 5 δόσεις το χαράτσι για το 2012

Με το λογαριασμό της ΔΕΗ τον Απρίλιο θα έρθει, τελικά, η πρώτη από τις πέντε ισόποσες δόσεις για το χαράτσι για τα ακίνητα και η τελευταία με το λογαριασμό τού Ιανουαρίου2013. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 262/τ. Α'/16.12.2011). Σύμφωνα με την Πράξη, ο έφορος -και όχι η τριμελής επιτροπή, όπως είχα αρχικά ανακοινωθεί- θα αποφασίσει την αναστολή της διακοπής ρεύματος αν υπάρχει αδυναμία πληρωμής από τους πολίτες, για τους οποίους δίνεται ένα περιθώριο έως τα τέλη Μαρτίου για συμψηφισμό.
Επίσης, εάν το ειδικό τέλος δεν πληρωθεί εντός 4 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας εξόφλησης του λογαριασμού, οι ΔΟΥ αναλαμβάνουν να εισπράξουν τις οφειλές επιβάλλοντας στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης(κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, μισθωμάτων).

Ευπαθείς ομάδεςΜε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διευρύνεται ο αριθμός των ευπαθών ομάδων που καταβάλλουν μειωμένο τέλος ακινήτων (0,5 ευρώ/τ.μ.). Ειδικότερα, εντάσσονται και:
Πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό από 80% και άνω.
Πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από 67% και άνω.
Ο μειωμένος συντελεστής του τέλους εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.
Προϋπόθεση του μειωμένου τέλους είναι ότι και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δύο συζύγων δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων. Εξάλλου, εξαιρούνται από το ειδικό τέλος οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων.
Εξάλλου, για επαγγελματικά ακίνητα με εμβαδόν άνω των 1.000 τ.μ. ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους υπολογίζεται μειωμένος κατά 30% για το άνω των 1.000 τ.μ. τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τ.μ. τμήμα του ακινήτου.
Με πληροφορίες από «Έθνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.