Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Δημοτικός Συνδυασμός ‘’Παιονία – Όραμα Ευθύνης και Προοπτικής’’: Προτάσεις για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Παιονίας

Ο Δημοτικός Συνδυασμός ‘’Παιονία – Όραμα Ευθύνης και Προοπτικής’’ κατέθεσε τις ιδέες και προτάσεις του στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Παιονίας 2011 – 2014 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 17ης Νοεμβρίου με σκοπό να εισφέρει στη διαμόρφωση και στην αναπτυξιακή διάσταση του εν λόγω προγράμματος για το σύνολο της περιοχής.
Η επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού κα Αθανασία Λιάρτση – Σταυροπούλου περιέγραψε σε αδρές γραμμές την προγραμματική πρόταση του Συνδυασμού που χωρίζεται σε έξι ενότητες – στόχους:  
1ον  Σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος  με τη λήψη ειδικών προνοιών για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και με την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και του ορυκτού πλούτου του Δήμου Παιονίας, με πιστή εφαρμογή των κανόνων και των νόμων της πολιτείας  για την αποφυγή οιωνδήποτε αυθαιρεσιών και καταστροφών.
2ον  Ανάπτυξη της περιοχής με κανόνες -  Δημιουργία υποδομών για τηνεπιχειρηματικότητα και την αύξηση της απασχόλησης, όσο αυτό είναι δυνατόν να συμβεί στην περιοχή, κατά την παρούσα συγκυρία. Υποδομές προς διεκδίκηση είναι η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στις περιοχές Αξιούπολης και Πολυκάστρου, η ίδρυση Εμπορευματικού Κέντρου, η  εγκατάσταση Εμπορευματικού Αεροδρομίου(air cargo). Ταυτοχρόνως η επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη με έρευνα και αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, με ενεργοποίηση συμπράξεων ( Σ.Δ.Ι.Τ. )για την από κοινού  εκμετάλλευση της αιολικής και ηλιακής  και υδροηλεκτρικής ενέργειας. 
3ον   Ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού με προεξέχοντα τον τομέα του Αγροτουρισμού, σε συνδυασμό με τον θρησκευτικό  και μοναστηριακό τουρισμό, τον  οικοτουρισμό στο Πάικο , τον οινικό τουρισμό, την προβολή των αρχαιολογικών χώρων του Ευρωπού και  Τούμπας, την ανάδειξη των φυσικών και πολιτισμικών πόρων του τόπου ( Λιβάδια ,   Γαλάζιοι Καταρράκτες Σκρά, Λίμνη Μεταλλίου ). Ανάδειξη προώθηση και πιστοποίηση των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων του Δήμου Παιονίας. 
4ον Αγροτική Ανάπτυξη -  Στροφή  της Γεωργίας  σε παραγωγικές και αποδοτικές για τους αγρότες  καλλιέργειες - Κτηνοτροφική Ανάπτυξη Καλύτερη οργάνωση των κτηνοτροφικών πάρκων και πιστοποίηση κτηνοτροφικών προϊόντων. 
5ον Παιδεία - Σύσταση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας και  Κέντρου Πληροφόρησης Νέων.Βελτίωση της σχολικής στέγης και αναβάθμιση και εμπλουτισμός των Δημοτικών βιβλιοθηκών. 
6ον Πολιτισμός - Ίδρυση ιστορικού- πολιτιστικού λαογραφικού αρχείου και πινακοθήκης στην ιστορική έδρα του ΔήμουΠαιονίας,τη Γουμένισσα. Καθιέρωση – αναβάθμιση πολιτιστικών θεσμών που   συνδέονται με την γευσιγνωσία και τις τοπικές  πολιτιστικές μας παραδόσεις ( Γιορτή κρασιού, κάστανου, κερασιού, πατάτας, τυριού, κ,λ.π.).
Η κα Λιάρτση – Σταυροπούλου υπογράμμισε ότι οι ενότητες αυτές αποτέλεσαν τον κορμό του προγραμματικού λόγου του Δημοτικού Συνδυασμού ‘’Παιονία – Όραμα Ευθύνης και Προοπτικής’’ στις δημοτικές εκλογές του 2010 και δεσμεύθηκε ότι θα παρουσιάσει προσεχώς την ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση του Συνδυασμού με την πεποίθηση ότι ένα σημαντικό μέρος των προτάσεων αυτών θα αποτελέσει κτήμα και σημείο αναφοράς στο υπό διαμόρφωση Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
 Στην ίδια συνεδρίαση ο Δημοτικός Συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης υπερψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Παιονίας για το 2012 ζητώντας όμως διαφάνεια στην εκτέλεσή του και αποφυγή των κατατμίσεων έργων. Η κα Λιάρτση – Σταυροπούλου ζήτησε να προσεχθεί ιδιαίτερα ο εξοπλισμός του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής Πολυκάστρου και να εφαρμοστεί και στην έδρα του Δήμου το σύστημα εγκιβωτισμού κάδων απορριμμάτων με δυνατότητα επέκτασης και στις άλλες Δημοτικές Ενότητες.
Τέλος, σε ότι αφορά την παραχώρηση της χρήσης της ισόγειας αίθουσας του παλαιού διδακτηρίου Γουμένισσας στην ενορία Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας ο Συνδυασμός ‘’Παιονία – Όραμα Ευθύνης και Προοπτικής’’ συναίνεσε στην ψήφιση του εν λόγω θέματος της ημερήσιας διάταξης μετά από διαβεβαίωση της Δημοτικής Αρχής ότι θα διασφαλιστεί χώρος στο Κέντρο Νεότητας για τους ‘’Παίονες’’. Πρόκειται για το παλαιό διδακτήριο της Γουμένισσας, που έχει παραχωρηθεί για τη στέγαση των πολιτιστικών συλλόγων ‘’Παίονες’’ και ‘’Διογένης ο Σινωπεύς’’  καθώς και του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού. Η ενορία Αγίου Γεωργίου, με βάση την πλειοψηφική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει προσωρινά την ισόγεια αίθουσα του διδακτηρίου για τις λατρευτικές ανάγκες του ποιμνίου της και ο χώρος του Κέντρου Νεότητας θα δοθεί για τις πρόβες των χορευτικών συγκροτημάτων και της χορωδίας των ‘’Παιόνων’’.
Η παραχώρηση της ισόγειας αίθουσας του παλαιού διδακτηρίου (το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο) στην ενορία Αγίου Γεωργίου, όπως επισήμανε η κα Λιάρτση – Σταυροπούλου θα εξυπηρετήσει  την Εκκλησία αλλά θα ωφελήσει και  το Δήμο Παιονίας καθώς το διδακτήριο ανήκει στην περιουσία του. Η Μητρόπολη από την πλευρά της θα εκδώσει άδεια αλλαγής χρήσης και οι επιπρόσθετες υποδομές (πυρασφάλεια, έλεγχος στατικότητας του κτηρίου) θα μείνουν στο Δήμο για μελλοντική αξιοποίηση του διδακτηρίου. Επιπλέον , οι εμπειρογνώμονες του υπ. Πολιτισμού που θα επιβλέπουν την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας με παρότρυνση του Δήμου είναι πολύ πιθανόν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και για την αξιοποίηση του διδακτηρίου. Σταθερή θέση του Δημοτικού Συνδυασμού ‘’Παιονία – Όραμα Ευθύνης και Προοπτικής’’ είναι η δημιουργία ενός ελκυστικού πολιτιστικού πολυχώρου στο ιστορικό κτήριο της Γουμένισσας.    

1 σχόλιο:

  1. Επιμενει η Λιαρτση στην εξορυκτικη δραστηριοτητα στην Παιονια παρα την παρουσια της στην ενημερωτικη βραδυα στο Συνεδριακο του Κιλκις πριν απο λιγες μερες! Δεν πειστηκε απο τους πανεπιστημιακους καθηγητες που παρουσιασαν τις εφιαλτικες προοπτικες για την περιοχη σε περιπτωση εξορυξεων μεταλλευματων στο Παικο! Κατα τα αλλα προστατευει το Περιβαλλον αλλα πως;Αραγε οπως προστατευεται σημερα σ ολη την περιοχη τοσα χρονια με το κρεοζωτελαιο της Ελβιεξ, τα λυματα του Κολιου στον Αξιο, το καψιμο στις χωματερες και τα νταμαρια στις περιοχες Νatura και μην ξεχναμε τα αιολικα επισης μεσα σε Natura και πανω απο τα κεφαλια των Πευκοδασιωτων; Για τετοια ευαισθησια μιλαμε η μανταμ!Τελικα ολα αυτα τα ανυπαρκτης ευθυνης ατομα που ελεω σαπιων κομματων εξουσιας αναρριχηθηκαν σε αξιωματα ηρθε η ωρα ο λαος να τα στειλει εκει που επρεπε απο καιρο να τα ξαποστειλει; Η ωρα πλησιαζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.