Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Με αντικειμενικά κριτήρια η επιλογή του προέδρου στο Επιμελητήριο

Γράφει ο Παναγιώτης Αμοιρίδης Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου ασκείται από την Διοικητική Επιτροπή και από το Διοικητικό Συμβούλιο, αυτός όμως που καθορίζει το βηματισμό του και την εν γένει λειτουργία του και θέτει σε εφαρμογή τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι ο Πρόεδρος.
Πολλά είναι τα προαπαιτούμενα προσόντα και χαρακτηριστικά που παίζουν ρόλο σε μία επιτυχή όχι για τον ίδιο, αλλά για το Επιμελητήριο και τα μέλη του, προεδρική θητεία.
Τα βασικά όμως και στοιχειώδη πιστεύω ότι είναι δύο:
1. Να είναι ένας επιχειρηματίας που ζει τα καθημερινά προβλήματα των συναδέλφων του και μπορεί να καταλάβει τις ανάγκες τους
Και το ερώτημα σε αυτό το πρώτο σημείο είναι: Μπορεί ένας επιχειρηματίας, ένας Πρόεδρος Επιμελητηρίου όπως ο κ. Π.Τονικίδης που κάθε μήνα από τον Ιούνιο του 2006 έως το Φεβρουάριο του 2010, σχεδόν 4 χρόνια, παίρνει σαν προεδρική αποζημίωση από το Επιμελητήριο 2500€ και από το Μάρτιο του 2010 έως σήμερα 1250€, μπορεί λοιπόν να αφουγκρασθεί και να νιώσει την καθημερινή αγωνία του οποιουδήποτε επιχειρηματία για να εξασφαλίσει το μηνιάτικο; Μπορεί να είναι Πρόεδρος για μια νέα τετραετία στις τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι, ένας επιχειρηματίας που θα ξεκινάει τη μέρα του και θα ξέρει ότι το δικό του προσωπικό μηνιάτικο θα είναι εξασφαλισμένο από την αποζημίωση της Προεδρίας του στο Επιμελητήριο, ενώ όλοι εμείς οι υπόλοιποι, πέρα από την εξασφάλιση των αμοιβών των εργαζομένων μας, αγωνιούμε καθημερινά για την εξασφάλιση και του δικού μας μηνιάτικου;
Να σημειώσουμε εδώ ότι προς τιμή του ο κ. Σ. Χατζηγεωργιάδης έχει δηλώσει ότι στην περίπτωση εκλογής του θα καταργήσει την αποζημίωση του Προέδρου.
2. Να είναι προσηλωμένος στον επιχειρηματικό στίβο.
Πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν ένα πεδίο δραστηριοποίησης στα κοινά για να προχωρήσουν σε ένα επόμενο, ίσως και εντελώς άσχετο. Κάκιστο παράδειγμα οι συνδικαλιστές που από την πλευρά της απεργίας μεταπηδούν στην πλευρά της εξουσίας. Οι επιχειρηματίες χρειαζόμαστε ένα άνθρωπο αφοσιωμένο στο χώρο μας και τέτοιοι ήταν οι μέχρι το 2001 διατελέσαντες Πρόεδροι. Ο σημερινός Πρόεδρος λίγο πριν τις επιμελητηριακές εκλογές του 2006 διεκδικούσε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για τη Νομαρχία, στις δημοτικές εκλογές του 2010 διεκδικούσε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Κιλκίς και τώρα το 2011 ποτέ δε διέψευσε δημοσιεύματα που τον φέρουν να διεκδικεί μία θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Θεμιτές οι όποιες φιλοδοξίες, αλλά πολλά καρπούζια δε χωράνε σε μια μασχάλη. Και μάλιστα δε μπορείς να είσαι καλά αμειβόμενος στο Επιμελητήριο για να το υπηρετείς υποτίθεται καλύτερα και ανά πάσα στιγμή να είσαι έτοιμος να το εγκαταλείψεις για άλλη πολιτική θέση.
Σ’ αυτό το σημείο πάλι, ο κ. Σ. Χατζηγεωργιάδης είναι συνεπής στη δραστηριοποίηση στον επιχειρηματικό στίβο είτε στο Επιμελητήριο είτε στον Εμπορικό Σύλλογο του Κιλκίς είτε στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σαν αναπληρωτής Οικονομικός Επόπτης σήμερα, χωρίς να λοξοκοιτάζει κάπου αλλού.
Φίλοι Συνάδελφοι επιχειρηματίες. Ο Πρόεδρος που θα επιλέξουμε είναι αυτός που θα κρίνει κυρίως την πορεία του Επιμελητηρίου την επόμενη τετραετία. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν πρέπει μικροπροσωπικοί λόγοι και δευτερεύουσες σχέσεις και υποχρεώσεις να κρίνουν την απόφασή μας, την επιλογή μας. Καθήκον μας είναι να τους αξιολογήσουμε με βάση αντικειμενικά κριτήρια και να αναλάβουμε και εμείς την ευθύνη που μας αναλογεί για την πορεία του κλάδου μας τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.