Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς: "Να επαναφέρουμε το θέμα συμψηφισμού των χρεών φαρμακοποιών με το δημόσιο"

Η οικονομική κατάσταση των Φαρμακείων σε όλη την χώρα είναι σε τραγική κατάσταση. Τα χρέη των φαρμακείων έχουν φτάσει σε ύψη μη διαχειρίσιμα και ο δανεισμός έχει καταστεί περαιτέρω θηλιά στο λαιμό των φαρμακοποιών. Οι υποχρεώσεις προς την εφορία καθημερινά αυξάνονται, για ποσά τα οποία δεν έχουμε εισπράξει ποτέ (φόρος, ΦΠΑ, περαιώσεις, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, φόρος για τα ακίνητα κλπ.). Οι ελλείψεις φαρμάκων πολλαπλασιάζονται και από το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη δυσπραγία για την αγορά τους, ιδίως αυτών υψηλού κόστους. Οι τράπεζες δεν εκδίδουν πλέον, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μπλοκ επιταγών, μετά την οδηγία της ΕΚΤ, ότι το ποιο επισφαλές επάγγελμα στην Ελλάδα είναι αυτό του Φαρμακοποιού επειδή εξαρτάται κατά 80% περίπου από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Λόγω αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, το ΙΚΑ δεν εκδίδει ασφαλιστικές ενημερότητες. Όλο και περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες μειώνουν τον χρόνο πίστωσης μέχρι και μετρητοίς λόγω επισφάλειας. Και μετά από όλα αυτά, και αφού τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία έχουν να μας πληρώσουν εδώ και 8-10 μήνες, έρχεται η εφορία να μας αρνηθεί την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, με αποτέλεσμα την αδυναμία υποβολής δαπανών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το αδιέξοδο είναι πλήρες και η απειλή να κατεβάσουν ρολλά πολλά φαρμακεία είναι προ των θυρών.
Η απειλούμενη μείωση του εισοδήματός μας θα είναι η χαριστική βολή. Οι πρόχειροι οικονομικίστικοι υπολογισμοί της Κυβέρνησης έχουν σαν στόχο την εξαθλίωση ενός επαγγέλματος, για να το παραδώσει πολύ πιο εύκολα στην αγκαλιά των πολυεθνικών αλυσίδων, και την απαξίωση του επιστημονικού δυναμικού των Φαρμακοποιών. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας πολιτικής είναι ήδη ορατές και απειλούν άμεσα την βιωσιμότητα πολλών μικρομεσαίων φαρμακείων.
Οφείλουμε να αντιδράσουμε και να ξαναφέρουμε επιτακτικά στο τραπέζι το ζήτημα του συμψηφισμού των χρεών με το δημόσιο και την έκδοση φορολογικών ενημερώσεων. Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Με την βεβαίωση οφειλής του ΟΠΑΔ προς τους ενδιαφερόμενους και όταν αυτές οι οφειλές υπερβαίνουν τις απαιτήσεις της εφορίας, να είναι δυνατή η έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Όσοι δε συνάδελφοι το επιθυμούν, να μπορούν να προχωρήσουν και στον συμψηφισμό των χρεών τους, μιας και τα περισσότερα οφειλόμενα ποσά αφορούν τους ασφαλισμένους του Δημοσίου.
Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ένας τέτοιος συμψηφισμός χρεών συζητιέται με τις προμηθευτικές εταιρείες των Νοσοκομείων και δεν μπορεί να ισχύσει και για τα φαρμακεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.