Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

25 Νοεμβρίου 2011 - Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών Μήνυμα του Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

"Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχει πολλές μορφές και είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε όλο τον πλανήτη. Περιλαμβάνει τον βιασμό, την ενδοοικογενειακή βία, την παρενόχληση στην εργασία, την κακοποίηση στο σχολείο, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τη σεξουαλική βία στις ένοπλες συγκρούσεις. Ασκείται κυρίως από άνδρες. Τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες η διεισδυτικότητα αυτής της μορφής βίας πρέπει να μας σοκάρει όλους. Η χρήση βίας – και σε πολλές περιπτώσεις μόνο η απειλή της – είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την πλήρη ισότητα των γυναικών.Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν το αναφαίρετο και θεμελιώδες δικαίωμα για μία ζωή χωρίς βία. Το δικαίωμα αυτό προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Βρίσκεται επίσης στον πυρήνα της εκστρατείας μου “Ενωθείτε για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών”. Από το ξεκίνημα της το 2008, η εκστρατεία έχει κινητοποιήσει κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τον επιχειρηματικό κόσμο, αθλητές, γυναίκες, άνδρες και νέους από όλο τον κόσμο. Η πλατφόρμα κοινωνικής κινητοποίησης “Πείτε ΟΧΙ – Ενωθείτε” έχει καταγράψει περισσότερες από 2 εκατομμύρια δράσεις σε όλο τον κόσμο– από πορείες διαμαρτυρίας μέχρι εκστρατείες ενημέρωσης και από νομοθετικές πρωτοβουλίες μέχρι τη βοήθεια προς τα θύματα.
Πολλές από αυτές τις δραστηριότητες έχουν δεχθεί την υποστήριξη του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Τερματισμό της Βίας κατά των Γυναικών. Από την ίδρυσή του πριν από 15 χρόνια, το Ταμείο έχει δώσει επιχορηγήσεις ύψους 77 εκατομμυρίων δολαρίων σε 339 πρωτοβουλίες σε 126 χώρες. Θα θέλαμε το Ταμείο να είναι σε θέση να κάνει ακόμη περισσότερα, οι ανάγκες όμως ξεπερνούν τους υπάρχοντες πόρους. Μόνο φέτος, το Ταμείο έλαβε περισσότερες από 2500 αιτήσεις επιχορηγήσης ύψους 1.2 δισεκατομμυρίων δολάριων. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους εταίρους μας να συμβάλουν ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτή την τεράστια ανεκπλήρωτη ανάγκη.
Η πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι το μήνυμα της “μηδενικής ανοχής” θα ακουστεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Για να το πετύχουμε, πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι όλη τη κοινωνία – και ιδιαιτέρως τους νέους. Οι νέοι άνδρες και τα νεαρά αγόρια πρέπει να ενθαρρυνθούν ώστε να γίνουν οι υποστηρικτές που χρειαζόμαστε. Πρέπει να προωθήσουμε τα υγιή πρότυπα αρρενωπότητας. Πάρα πολλοί νέοι άνδρες εξακολουθούν να μεγαλώνουν με ξεπερασμένα αντρικά στερεότυπα. Συζητώντας σε φίλους και συνομήλικους για τη βία κατά των γυναικών και αναλαμβάνοντας δράση για τον τερματισμό της, μπορούν να βοηθήσουν στο ξερίζωμα αυτής της νοοτροπίας.
Στη φετινή Διεθνή Ημέρα απευθύνω έκκληση στις κυβερνήσεις και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο να αξιοποιήσουν την ενέργεια, τις ιδέες και την ηγεσία των νέων ανθρώπων ώστε να μας βοηθήσουν να τερματίσουμε αυτή τη πανδημία βίας. Μόνο τότε, θα έχουμε έναν περισσότερο δίκαιο, ειρηνικό και ισότιμο κόσμο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.