Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Τα θετικά και τα αρνητικά της Δημοτικής Αρχής Παιονίας

Γράφει ο Χρήστος Δραγανίδης
Κλείνοντας τους πρώτους πέντε μήνες του Δήμου Παιονίας είναι επιβεβλημένο να επισημάνουμε τα θετικά και τα αρνητικά της Δημοτικής Αρχής, θέλοντας να συμβάλουμε ως δημοτική παράταξη στην βελτίωση της εφαρμογής του «Καλλικράτη» και της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όρια η καταπάτηση του όποιου κανονισμού. Ο αυθαίρετος και χωρίς μέτρο περιορισμός του λόγου μέρους της αντιπολίτευσης και ο πολύωρος -και γεμάτος ένταση- άγονος διάλογος με τα πρώτα έδρανα, κάνουν τις συνεδριάσεις άγονες και ανούσιες,ακόμα και σε απλά θέματα και κουράζουν τους δημότες, οι οποίοι λιγοστεύουν συνεχώς, βλέποντας να κυριαρχεί η προσωπική εμπάθεια και η πολιτική αντιπαράθεση χωρίς όρια και έλεος και πολλές φορές για… ασήμαντα θέματα. Η έλλειψη κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν μια αιτία που όμως δεν φαίνεται ικανή να σταματήσει ούτε τον Δήμαρχο, ούτε τον Πρόεδρο από τις ατελείωτες παρεμβάσεις. Στην τελευταία συνεδρίαση αποχώρησε γι’ αυτό το λόγο ένα δημοτικός σύμβουλος και απείλησα ότι θα αποχωρήσουμε κι εμείς αν συνεχιστεί να υποφέρει ο τόπος από τις προσωπικές αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις, με τους ιδίους και τους ιδίους συμβούλους της αντιπολίτευσης. 
Η δύσκολη εποχή επιβάλλει συναινέσεις και συνεργασία από όλες τις πλευρές κι αυτό ζητούν και οι δημότες, για να ξεπεραστούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στον τόπο μας.
ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΥΖΩΝΟΥΣ
Από καιρό ήταν ζητούμενο μια ενέργεια που να είχε στόχο την αιμορραγία που παρουσιάζει όλη η περιοχή μας προς την αγορά της γειτονικής χώρας και τα casino.
Η Δημοτική αρχή τύπωσε ένα μονόφυλλο με το μήνυμα, ΟΤΑΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΕΞΩ- ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΜΕ, το οποίο μοίρασε στο τελωνείο Ευζώνων, αφού ειδοποίησε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, φωτογράφους και δημοσιογράφους. Πολύ καλή ενέργεια αλλά δεν κατάφερε να συνεννοηθεί με τους τρεις εμποροεπαγγελματικούς συλλόγους του δήμου –οι οποίοι δεν παρέστησαν- και δεν ζητήθηκε η συμμετοχή των παρατάξεων της μειοψηφίας, αφού ειδοποιήθηκαν μόλις το προηγούμενο βράδυ, οπότε δεν προλάβαιναν να κινητοποιηθούν. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι το ίδιο το φυλλάδιο τυπώθηκε ΕΞΩ από τον δήμο μας , σε τυπογραφείο της Θεσσαλονίκης!
ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΩΝ Σε προηγούμενη συνεδρίαση υπήρξε απόφαση για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα ελέγξει ορισμένα έργα προηγουμένων ετών, τα οποία είχαν ελλείψεις ή υπήρχε υπόνοια ότι δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με το νόμο. Ο Δήμαρχος πρότεινε την σύσταση της επιτροπής από τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων, πρόταση που αποδεχθήκαμε όλοι, μόνο που δεν δέχθηκε να μπει ο ίδιος, αλλά πρότεινε έναν αντιδήμαρχο. Θεωρούμε ότι το πρώτο καθήκον κάθε δημάρχου είναι να εξυπηρετεί τη διαφάνεια. Όμως, πώς να ξεκαθαριστεί ένα έργο αν δεν πρωταγωνιστήσει ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος θα ανοίξει όλες τις πόρτες. Εξάλλου, η πολιτική αυτή ευθύνη βαρύνει την δημοτική αρχή και πρέπει να την ασκήσει.
Είναι απαραίτητο να διερευνηθούν ορισμένα έργα αλλά όχι το σύνολο των έργων Δεν είναι δυνατόν όμως, η ευθύνη αυτή να ασκηθεί από τους αρχηγούς των παρατάξεων ερήμην του δημάρχου.
ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ
Η ενημέρωση του δημότη είναι μια μεγάλη ανάγκη, γιατί ο σωστά ενημερωμένος δημότης είναι ο ενεργός δημότης. Αν και στις μέρες μας υπάρχουν πολλές δυνατότητες και πολλά μέσα, η έκδοση ενός ενημερωτικού εντύπου είναι απαραίτητη. Εξάλλου, οι Δήμοι Πολυκάστρου και Αξιούπολης εξέδιδαν εφημερίδες εδώ και χρόνια. Τέτοιες προσπάθειες όμως πρέπει να τηρούν κανόνες δεοντολογίας, πλουραλισμού, συμμετοχής και έκφραση γνώμης όλων των πλευρών, αλλιώς το έντυπο μετατρέπεται σε προπαγανδιστικό όργανο της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.
Μείναμε πραγματικά έκπληκτοι όταν έφτασε στα χέρια μας, τυχαία και ξαφνικά, μια πολυτελέστατη έκδοση με τον τίτλο «ΠΥΛΗ ενημέρωσης του Δήμου Παιονίας»
Διότι:
- Εκδόθηκε χωρίς καμιά απόφαση κανενός δημοτικού οργάνου, χωρίς κανονισμό έκδοσης και συντακτική επιτροπή.
- Αποτελεί, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα: «περιοδική έκδοση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Παιονίας», άρα είναι μέσο ενημέρωσης των πεπραγμένων του Δημάρχου και όχι ολόκληρου του Δήμου.Μήπως πρέπει να εκδοθεί και ένα έντυπο από την αντιπολίτευση
- Ανατέθηκε σε εταιρία εκτός δήμου και νομού, η οποία επιμελείται την έκδοση δημοσιογραφικά και εκδοτικά!
- Παρά το ότι στην πρώτη σελίδα στο μήνυμα του Δημάρχου αναφέρεται, «τα οικονομικά προβλήματα του δήμου δεν μας επιτρέπουν πολυτέλειες…», η έκδοση είναι αρκούντως πολυτελής και πανάκριβη -με κόστος 1,50 ευρώ ανά τεμάχιο – και χωρίς κανενός είδους δημοπρασία ή προσφορές από άλλους, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή τιμή, και μάλιστα εγκρίθηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή.
- Δεν υπάρχει υπεύθυνος για το νόμο που να αναγράφεται στο έντυπο, ούτε ποια είναι η εταιρεία που το εκδίδει, γιατί άραγε;
Για όλα τα παραπάνω, είναι αναγκαίο για τη σωστή και αντικειμενική ενημέρωση να οριστεί ο φορέας έκδοσης και η επιτροπή σύνταξης, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στη λειτουργία και ο πλουραλισμός και η συμμετοχή των δημοτών, πράγμα που θα ζητήσουμε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΞΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΠΗΣ
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι θα κατασκευαστεί υδροηλεκτρικό έργο στον Αξιό ποταμό στην περιοχή του Πεδίου Βολής Πολυκάστρου και μάλιστα το έργο βρίσκεται στην τελευταία φάση της έγκρισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αρχίζει η κατασκευή του. Επειδή ολόκληρη η φάση της μελέτης κράτησε χρόνια, ανακύπτουν πολλά ερωτηματικά τόσο για τον τρόπο κατασκευής του, την ακριβή θέση του, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομική του απόδοση, το όφελος για τον Δήμο μας και πολλά άλλα. Ζητήσαμε την παρουσίαση του έργου στο Δημοτικό Συμβούλιο από εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας, ώστε να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και ο Δήμος για όλες τις λεπτομέρειες αυτού του μεγάλου έργου.
Επίσης, είναι γνωστό ότι άρχισε η λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου στην Κάρπη για το οποίο πρέπει να ενημερωθούμε για τον τρόπο λειτουργίας του, τις επιπτώσεις του στην υδρολογική κατάσταση της περιοχής και το συνολικό όφελος που προκύπτει για το Δήμο.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ
Μέσα στο χτίσιμο του «Καλλικράτη» επανασχεδιάζονται και οργανώνονται από την αρχή όλες οι βασικές υπηρεσίες και λειτουργίες του νέου Δήμου Παιονίας. Οι νέες υπηρεσίες δημιουργούνται με βάση την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη, την αποδοτικότερη εργασία των εργαζομένων και τον συντονισμό. Σπουδαιότερο όμως είναι οι μετακινήσεις των υπαλλήλων ανά υπηρεσία, ανά θέση και ανά περιοχή, που θα χρειαστεί να γίνουν με σωστά, αντικειμενικά και ξεκάθαρα κριτήρια -χαρακτηριστικά μιας χρηστής διοίκησης- ώστε να καλλιεργείται ένα κλίμα εμπιστοσύνης, συνεργασίας και ηρεμίας με στόχο την μέγιστη απόδοση.
Γραπτές δηλώσεις που θεωρούν αναντικατάστατους κάποιους υπαλλήλους που προσφέρουν περισσότερο από τους άλλους, ο παραγνωνισμός άλλων ,η μη τήρηση της ιεραρχίας και η προσωπικού ή πολιτικού χαρακτήρα μετακινήσεις-όπως το θέμα Χ.Σιώμου-, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και τριβές, που δεν βοηθούν στο χτίσιμο του κλίματος που χρειάζεται για την συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων.
Είναι γεγονός ότι η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει ούτε σπατάλες, ούτε κακοδιαχείριση. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών αλλά και δημοτικών δυνάμεων να υπάρχει συνεργασία χωρίς ακρότητες και αντιπαλότητες, ώστε να επιλέγεται πάντα με συναίνεση και διάλογο η πιο ωφέλιμη πρόταση για την ανάπτυξη του τόπου.
Ο δημοτικός μας συνδυασμός, «ΠΑΙΟΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ», από την αρχή της χρονιάς πάντα καταθέτει προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, που προάγουν και επιλύουν προβλήματα και πάντα είναι διαθέσιμος για να υποστηρίξει προσπάθειες που θα γυρίσουν σελίδα στον τρόπο διοίκησης του τόπου χωρίς παλαιοκομματικές αντιλήψεις και με σύγχρονο πνεύμα, όπως άλλωστε αρμόζει στην σημερινή κατάσταση της χώρας, αλλά και ικανοποιεί τις απαιτήσεις των δημοτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.